Babar 75 jaar!

Mieks Babar

Introductie

In 2006, nu al weer tien jaar geleden, vierde Babar zijn 75ste verjaardag als koning van de olifanten. Reden voor mij om over Babar, zijn familie en zijn vrienden een mini website te maken. Hier maak je kennis met het olifantje Babar en met zijn familie en je leest het ontroerende verhaal over de schepper van Babar, Jean de Brunhoff.

Babar, Celeste en de drieling

Ieder jaar ontdekken kinderen over de hele wereld Babar en zijn Koninkrijk Celesteville. Sinds het eerste boek werd gepubliceerd in 1931 zijn kinderen gefascineerd geweest door de avonturen van Babar, zijn familie en zijn vrienden. De avonturen van Babar zijn betoverende verhalen die de simpele waarde van het leven uitdragen en daarmee de Babar boeken gemaakt hebben tot klassiekers in de  kinderliteratuur. Nu al 75 jaar lang hebben kinderen, hun ouders en grootouders genoten van Babar en de inwoners van Celesteville.

klok

(Met sommige browsers, o.a. Firefox, zie je hierboven ook nog een "Babar klok" die de huidige tijd aangeeft!)

Geschiedenis

Jean de Brunhoff, de geestelijk vader van Babar, werd geboren op 9 december 1899 in Frankrijk. Zijn kindertijd bracht hij door in Parijs. Als liefhebber van schilderkunst volgde hij in Parijs zijn opleiding en besloot om Kunstgeschiedenis te gaan studeren. Tijdens een workshop ontmoette hij de schilder Emile Sabouraud met wie hij goede vrienden werd. Hij werd opgenomen in de familie Sabouraud en maakte daar kennis met Cécile, de zuster van Emile. Het was liefde op het eerste gezicht, en op 28 oktober 1924 traden zij in het huwelijk.

Jean en Cécile de Brunhoff
Mathieu en Laurent de Brunhoff
Jean en Cécile
Mathieu en Laurent

Op 30 augustus 1925 werd hun eerste kind, zoon Laurent geboren, gevolgd door hun tweede zoon Mathieu op 28 juli 1926. Het gezin leidde een ontspannen en vredig leven in en rond Parijs. Cécile vertelde haar kinderen verhaaltjes voor het slapen gaan. Meestal sprookje van Grimm, Andersen of Perrault. maar op een gegeven avond, voor één keertje, vertelde ze een zelf bedacht verhaaltje over een kleine olifant die leefde in de jungle. Zijn moeder werd gedood door een jager en doodsbang vluchtte het kleine olifantje naar de grote stad.

Voor zijn twee zoontjes die gefascineerd waren door deze nieuwe avonturen, tekende Jean de kleine olifant en noemde hem Babar. Dat was het begin van het verhaal. Aangemoedigd door een oom die uitgever was, schreef en tekende Jean zijn eerste boekje en dat werd gepubliceerd in 1931. De combinatie van nuchterheid, poëzie en de originele creaties waren in die tijd een complete een verrassing. Ook het formaat 37 cm hoog bij 30 cm breed, buitengewoon groot voor een kinderboek maakten het een totaal ander kinderboek dan tot die tijd gebruikelijk was.

Het eerste Babar Boekje
Het eerste boekje

De verhaaltjes kregen een vervolg en nieuwe karakters werden geïntroduceerd. Bij ieder verhaal ging de auteur dieper in op het karakter van Babar. Babar is intelligent, heeft geduld, hij is nieuwsgierig en geïnteresseerd in anderen. De verhalen van Babar werden sterk beïnvloed door de familie van Jean en Cécile. De smaak voor de chique pakken reflecteert de mode in die tijd. Het simpele uiterlijk van de tekeningen verbergt echter het vele werk en de vele technieken die Jean de Brunhoff toepaste. De lijntjes, de kleuren en de simpele tekst maken de Babar verhaaltjes uniek.

 

Jaar na jaar verschenen nieuwe boeken en Babar werd steeds populairder. De populariteit van Babar en het succes waren in de jaren een absolute nieuwigheid. In 1935 krijgt Jean de Brunhoff de opdracht om het Kinderrestaurant op het prestigieuze transatlantische schip "Le Normandie" te decoreren.

De geboorte van hun derde zoon, Thierry, inspireerde Jean tot het boek "Babar en zijn kinderen". Interessant is hier dat Celeste echter drie babies kreeg, twee zonen en een dochter.

Babar en zijn familie en vrienden

Een Londens dagblad, The Daily Sketch, gaf de opdracht tot twee verhalen met Babar's avonturen; "Babar and His Children" en "Babar and Father Christmas". Helaas zou Jean de Brunhoff zijn werk nooit gepubliceerd zien. Hij sterft op 16 oktober 1937 aan tuberculose. Slecht 33 jaar oud blijft Cécile achter met haar drie zonen.

In 1944 haalt Laurent, 19 jaar oud, zijn middelbare school diploma en besluit om Kunstgeschiedenis te gaan studeren. Net als zijn vader gaat hij naar de Academy of Grand Chaumière en volgt hij lessen bij Othon Frietz.

Twee jaar later publiceert Laurent zijn eerste Babar boekje. Hij is dan pas 21 jaar oud. "Babar tot leven brengen is een manier om mijn vader ook weer tot leven te brengen" zegt hij. Door in de voetsporen van zijn vader te treden, zal Laurent veel meer doen dan simpelweg diens werk voortzetten. Hij ontwikkeld een eigen stijl, eigen verhalen en hij laat Babar in vele andere vormen voortleven dan in de traditionele boekjes.

Nadat hij 33 boeken heeft geïllustreerd en geschreven ziet Laurent de Brunhoff Babar tot leven gebracht in avonturen op televisie, in theaters en op video. Met meer dan honderd producten heeft het universum van de kleine olifant zich drastisch uitgebreid en is het deel geworden van de levens van kinderen in meer dan 150 landen. Het is nu 75 jaar geleden dat het allemaal begon. Allemaal omdat op een gegeven avond, een moeder haar kinderen wilde laten dromen, en hun vader in staat was die dromen te vertalen in levende verhalen.

Stamboom

De stamboom van Babar

Maak kennis met Babar en zijn familie
lees verder op de volgende pagina!

volgende pagina

 


Email
Email!

site gewijzigd: 2018-08-02
door Annemiek

© Mieks 2006 - 2016

 

Bronnen: Helaas, na tien jaar is geen een van onderstaande links nog actief!

http://prose.web.wesleyan.edu/Babar/family.htm
http://www.babar.com/
http://www.celesteville.com/
http://members.iinet.net.au/~rabbit/babar.htm
http://www.theconnection.org/photogallery/babar/
Bron spelletjes:
http://www.babar.com