De Toren van Babel

De Toren van Babel

Inleiding | Oude Meesters I | Oude Meesters II | Oude Meesters III | Moderne Meesters

De Oude Meesters II

Hans Bol (1534 - 1593)

Geboren in Mechelen op 16 December 1534; overleden te Amsterdam 20 November 1593. Vlaamse schilder en tekenaar. Hans Bol kreeg zijn schildersopleiding van twee ooms, Jacob Bol I and Jan Bol. Na twee jaar opleiding in Heidelberg werd hij meester in het Mechelse gilde van Sint Lucas. Na de annexatie van die stad door de spaanse troepen in 1572 verstigde Hans Bol zich in Antwerpen waar hij meester werd in 1574. Na een tiental jaren verliet hij Antwerpen en trok via Bergen op Zoom, Dordrecht en Delft naar Amsterdam. Bol's meest belangrijke leerlingen waren zijn stiefzoon Frans Boels, Jacob Savery en Joris Hoefnagel.

Hans Bol
Hans Bol - Museum voor Oudheidkunde en Sierkunst en Schone Kunsten Kortrijk, België
(Stedelijk Museum voor Oudheidkunde Kortrijk)

Tobias Verhaecht (1561 - 1631)

Landschapsschilder in Antwerpen. Een van zijn leerlingen was zijn verre familielid Pieter Paul Rubens. Tobias Verhaecht was een Vlaamse schilder en tekenaar die ook actief was in Italië. Hij bracht een groot gedeelte van zijn jeugdjaren door in Florence waar hij een van de favorieten was van Francesco I, Groothertog van Toscane, en in Rome waar hij een reputatie opbouwde as schilder van landschapsfresco's. In 1590 werd hij meester in het gilde van Sint Lukas in Antwerpen. Een jaar later trouwde hij Suzanna van Mockenborch, een ver familielid van Pieter Paul Rubens. Zij stierf in 1595. Een jaar later hertrouwde hij. Verheacht leidde verschillende leerlingen op, waaronder zijn zoon Willem van Haecht II, en zij het kort, Pieter Paul Rubens. Bron: Website.

Tobias Verhaecht
Tobias Verhaecht ongedateerd
Veiling Sotheby's Amsterdam maart 2007

"De toren van Babel uit de kring van Tobias Verhaecht, eind zestiende, begin zeventiende eeuw. Veilinghuis Sotheby's verwacht dat het schilderij van een onbekende verzamelaar uit Duitsland tussen 60.000 en 80.000 euro opbrengt". Foto: Sotheby's. Artikel.

Joos de Momper (1564 - 1635)

Zuid-Nederlandse kunstschilder
De Zuid-Nederlandse kunstschilder Joos de Momper werd in 1564 in Antwerpen geboren. Deze kunstenaar is bekend onder verschillende voornamen, zoals Joes, Joost, Josse en Jodocus. Joos de Momper stamde uit een Antwerpse schildersfamilie. Hij leerde het vak van zijn vader Bartholomeus en liet zich in 1581 inschrijven bij het Sint-Lucasgilde.

Joos de Momper maakte aan het begin van zijn loopbaan een reis naar Italië, waar hij de Vlaamse landschapschilder Lodewijk Toept ontmoette. In 1594 was hij weer in Antwerpen, want in dat jaar was hij betrokken bij het vervaardigen van de feestversieringen voor de intocht van aartshertog Ernst.

De Momper was een maniërist. Hij schilderde landschappen, waarop veelal berglandschappen te zien zijn. Momper werkte zoals velen volgens een vast kleurenschema: een bruine voorgrond, een grijsgroene middenpartij en een blauwe achtergrond. De invloed van Pieter Brueghel en Peter Paul Rubens is duidelijk zichtbaar in de landschappen van Joos de Momper.

Naast berglandschappen legde De Momper ook zomer- en wintertaferelen in en rond Antwerpen vast. Hij verwerkte geen symbolische betekenissen in zijn landschappen. Het ging hem enkel om de pittoreske beelden.
Joos de Momper is omstreeks 1635 overleden in Antwerpen.

Jan II Brueghel (de Jonge) (1601 - 1678)

Zuid-Nederlands kunstschilder, een zoon van Jan Brueghel de Oude. Hij ontving zijn opleiding van zijn vader. Na diens dood maakte hij een reis naar Italië, waarna hij de werkplaats in Antwerpen overnam. In 1630 werd hij deken van het Sint-Lucasgilde.

Jan Brueghel de Jonge volgde de stijl van zijn vader zijn leven lang na in zijn schilderijen. Net als zijn broer Ambrosius Brueghel en andere fijnschilders schilderde hij landschappen, allegorische taferelen en andere zeer nauwgezet en verfijnd geschilderde werken. Jan Brueghel kopieerde ook werken van zijn vader en verkocht ze onder diens naam. Zijn werken zijn echter van iets mindere kwaliteit dan die van zijn vader. Hij schilderde ook de achtergrond in werken van anderen, zoals Hendrick van Balen.

JanII Berughel en Joost de Momper
Jan II Breughel en Joost de Momper
Christie's London: July 6, 2006

Abel Grimmer (1570-1619) 

Vader Jacob (1526?-1590) en zoon Abel Grimmer (1573-1619) specialiseerden zich in Antwerpen vooral in afbeeldingen van de jaargetijden. In het bijzonder Abel produceerde tientallen reeksen schilderijen met de jaargetijden. Hij kopieerde op grote schaal de prenten van Brueghel en Bol. Ook Brueghel de Jonge zette de traditie van zijn vader voort. Deze kunstenaars zijn bepalend geweest voor de beeldtraditie over de vier jaargetijden tot ver na de Middeleeuwen. Doeken uit de Antwerpse school zijn nog steeds zeer gewild en doeken op veilingen zijn een garantie voor succes.

Abel Grimmer Abel Grimmer Abel Grimmer
Abel Grimmer. Midden: Abel Grimmer Sotheby's 2002

Abel Grimmer Abel Grimmer Abel Grimmer
vlnr: Abel Grimmer - Privé Collectie. Abel Grimmer - Galerie de Jonckheere. Abel Grimmer ? - Geen vergroting

Frans Francken (1581-1642)

In 1581 werd Frans Francken in Antwerpen geboren. Francken stamde uit een familie van schilders. Zijn leertijd bracht hij door in het atelier van zijn vader. Waarschijnlijk is Frans II (zijn vader heette ook Frans) verder in Parijs in de leer geweest bij zijn oom. In 1605 trad hij toe tot het gilde Schildersgilde.
bel .

Frans Francken was vooral kundig als schilder van kleine figuren, deze komen vaak aanmerkelijk beter uit de verf dan de landschappen op zijn schilderijen. Frans Francken II werkte daarom vaak samen met specialisten, die beter dan hij in staat waren een landschap te schilderen.

Frans Francken Frans Francken Francken
vlnr: Frans Francken - Madrid, Museo del Prado. Frans Francken - Prado Madrid. Frans Francken ? Nee, Joos de Momper II - Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique, Brussel

Frans Francken Francken
Links: Frans Francken - Geen vergroting. Frans Francken - Toledo, Museo Santa Cruz - Geen vergroting

Louis de Caullery

(Cambrai, voor 1582 - Antwerpen 1621)

Volgens artnet.com kwam Caullery waarschijnlijk uit een dorpje vlak bij Cambrai maar verhuisde hij naar Antwerpen in 1594 waar hij samenwerkte met Joos de Momper. Hij werd in deze stad in 1602 benoemd tot meester. Wanneer hij precies naar Italië vertrok is niet helemaal duidelijk maar uit zijn werk blijkt dat hij heeft gewoond in Venetië, Florence en Rome.

Louis de Caullery
Louis de Caullery - Christie's London: December 8, 2006

En dit is ook een hele mooie, gedateerd rond 1590. Verder geen informatie.
Bron: Website

anoniem
Onbekende kunstenaar

Anton Mozart* ( b ? Augsburg, 1573; d Augsburg, 13 May 1625) Lees meer hier.

Anton Mozart AntonMozart
Anton Mozart

Monsù Desiderio

Didier Barra (1590 - 1644) François de Nomé (1593 - 1630)

Mijneer Verlangen of Monsù Desiderio is de naam van twee schilders uit Metz: François Didier de Nomé en Didier Barra. Zij leefden beiden in de 17e eeuw en werkten in Napels voor de uit Mechelen afkomstige Loys Croys. De specialiteit van de Nomé was architectuur, van Barra waren dat stadsgezichten. Het is nog niet zo heel lang bekend dat de mysterieuse schilder Monsè Desiderio het pseudoniem was van deze twee schilders. Bron: Website.

Monsu
Didier Barra en François de Nomé

*Met dank aan Paul Gosselin

Volgende pagina


De Toren van Babel - Oude Meesters III

Lees verder op de volgende pagina over Athanasius Kircher, Alain Manesson Mallet, en Gustave Doré.

 

Bronnen voor deze pagina:

http://www.rijksmuseum.nl/aria/aria_artists/00017055?lang=nl (Francken)
http://www.mhs.ox.ac.uk/gatt/index.htm
http://www.mhs.ox.ac.uk/gatt/tower/index.asp?C=tower
http://www.mhs.ox.ac.uk/gatt/tower/catalog.asp?CN=46
http://www.mjt.org/exhibits/babel.htm
http://www.absofacts2.com/kunstenaars/momperjoosde1564.htm

http://www.theartserver.be/theartserver/nlbe/10_index_Q_pag_E_104.asp
http://www.babelstone.co.uk/Blog/2008/12/72-more-views-of-tower-of-babel.html

Pagina bijgewerkt: 2016-05-29