De Toren van Babel

De Toren van Babel

Inleiding | Oude Meesters I | Oude Meesters II | Oude Meesters III | Moderne Meesters

Oude Meesters III

Athanasius Kircher (1602-1680)

Nog nooit had ik gehoord van Athanasius Kircher maar zoekende naar informatie voor deze mini website vond ik deze fantast en wetenschapper. Wat een bijzondere man moet dat geweest zijn smile, lees maar:

De Duitse jezuïet Athanasius Kircher (1602-1680) werd tijdens zijn leven beschouwd als een van de grootste en meest universele geleerden, als de man die alle wetenschap van zijn tijd beheerste en coördineerde.

Na zijn vlucht uit het door oorlogen geteisterde Duitsland bracht hij het grootste deel van zijn leven door in Rome, waar hij verbonden was aan het befaamde Collegium Romanum. Met zijn tientallen folianten wilde hij een overzicht geven van al het weten van zijn tijd. Zijn werken over optica, acoustica, magnetisme, musicologie, taalkunde, cryptografie, mineralogie, biologie, geneeskunde en egyptologie vormen tezamen een ware encyclopedie. Hij ontwierp een universele taal, codeersystemen, ventilatiesystemen voor de mijnbouw en tal van andere pneumatische, hydraulische en mechanische toestellen en machines.

Kircher, die bekend stond als polyglot, beweerde dat hij de Egyptische hiërogliefen kon ontcijferen, en dat was de reden dat hij in zijn tijd wereldberoemd was en werd verheerlijkt, maar later werd verguisd als oplichter. Al tijdens zijn leven vonden sommige leden van de Londense Royal Society dat het kaf van het koren moet worden gescheiden, anderen waren ronduit van mening dat hij een charlatan was en dat veel van zijn experimenten niet herhaalbaar waren omdat ze eerder het werk waren van een illusionist dan van een illuster geleerde. Vaststaat dat hij beroemde obelisken in Rome op plaatsen waar de originele hiërogliefen ontbraken van zelfgemaakte reeksen tekens voorzag die geen enkele betekenis hadden, en dat zijn autobiografie aperte leugens bevat.

Vandaag de dag kan hij min of meer in ere worden hersteld: de goochelaar Kircher is ontmaskerd, maar de nieuwsgierige onderzoeker wordt nu geleidelijk gerehabiliteerd.

Naast zijn enorme produktie in boekvorm was Kircher ook befaamd om zijn grote natuurwetenschappelijke museum, vol instrumenten, machines, mineralen, spelingen der natuur en andere curiosa. In dat wetenschapsmuseum, dat helaas verloren is gegaan, vergastte hij de bezoekers ook op spectaculaire voorstellingen met behulp van toverlantaarnprojecties, sprekende beelden en allerhande uurwerken en mechanieken die muziek en vogelgeluiden konden produceren en poppetjes lieten dansen. Er bestaan plannen om volgend jaar een poging tot reconstructie van dat Museum Kircherianum te ondernemen. Lees verder op internet.

Bron: Anton Haakman

Kircher Kircher Kircher
Athanasius Kircher - Turris Babel

Het laatste boek dat tijdens zijn leven werd gepubliceerd was Athanasius Kircher's Turris Babel (Toren van Babel). Dit boek was zijn poging om het Bijbelse verhaal over de Toren van Babel te reconstrueren. De eerste helft van het boek is gewijd aan Kircher's theorieën over linguïstiek; het tweede gedeelte aan de mogelijke constructie van de toren gezien in het licht van Kirchers's kennis over geschiedenis, geografie en fysica. Hij toont een model waarin hij laat zien dat Nimrod's *(zie pagina 1 - De Toren) ambitie een onmogelijke was. Om een toren te bouwen naar het meest nabije hemellichaam, de maan, moest de toren 287.544,71 kilometer hoog zijn, bestaande uit meer dan 3 miljoen ton materie. De ongelijke verdeling ten opzichte van de massa van de aarde zou de toren uit het centrum van het universum laten kantelen wat zou resulteren in een gigantische ontwrichting van de hele natuur.

Zeer bijzonder zijn de illustraties in Athanasius Kircher's Turris Babel, gravures van C. Decker, een Duitse ambachtsman die in Amsterdam leefde. De plaat van de Toren van Babel zelf was gebaseerd op een tekening van Lievin Cruyl (c.1640 - 1720), een Vlaamse artiest die voornamelijk in Rome werkte. De spiraalvorm van de toren lijkt op de archeologische overblijfselen van de Mesopotamische tempel torens maar is hoger en smaller dan de ontwerpen van Matthaeus Merian of Pieter Brueghel en zijn navolgers.

Alain Manesson Mallet (1630 – 1706)

Alain Manesson Mallet was een Franse cartograaf en technicus. Hij begon zijn carrière als soldaat in het leger van Louis XIV, werd later Sergeant-majoor en inspecteur van de vestingwerken. Zijn voornaamste publicaties waren Description de L'Univers (1683) in 5 volumes, en Les Travaux de Mars ou l'Art de la Guerre (1684) in 3 volumes.

Mallet Mallet Mallet Mallet
Vlnr: Alain Manesson Mallet -"Description de l'universe" Paris 1683, Alain Manesson Mallet (3x)

Mallet Mallet
Alain Manesson Mallet

Mallet
Alain Manesson Mallet

Gustave Doré (1832 - 1883)

Frans illustrator en etser, geboren in Straatsburg, overleden in Parijs. Hij is vooral bekend door zijn prenten in ruim 100 boeken, waaronder de bijbel, sprookjes (van Perrault) en werk van onder meer Dante (Divina Comedia), Lord Byron en Cervantes (Don Quichotte).

Kunstkenners zien Doré als een romantische exponent van de 19e eeuw, wiens werk geen artistieke waarde zou hebben. Zijn belang ligt in zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de boekillustratie.

In de Bijbelillustraties maakte Doré optimaal gebruik van contrasten en clair-obscur, waarmee hij vaak een mystiek effect bereikte. Zijn geïllustreerde bijbel op folioformaat vond na de publicatie in 1865 meteen gretig aftrek.

Doré liet zich voor zijn Toren van Babel inspireren door de spiraalvormige minaret van de moskee van Samarra, in het huidige Irak. Op de voorgrond is het door de goddelijke spraakverwarring getroffen volk te zien.

Gustave Doré Gustave Doré
Gustave Doré

Volgende pagina


De Torel van Babel - deel 5 "Moderne" Meesters"

Lees verder op de volgende pagina over M.C. Escher, Salvador Dalí, Edward Tabachnik, Jean Thomassen Julee Holcombe, en Lego van Brendan Powell Smith!

 

Bronnen voor deze pagina:
http://www.hab.de/ausstellung/kircher/vitrine8-2.htm
http://www.columbia.edu/itc/mealac/pritchett/00generallinks/mallet/index.html
http://www.anticbooks.com/_uk/_com/12190.html#n_12190_1http://www.anticbooks.com/_uk/_com/12190.html#n_12190_1 http://en.wikipedia.org/wiki/Alain_Manesson_Mallet

http://www.statenvertaling.net/kunst/grootbeeld/492.html

http://www.statenvertaling.net/kunst/biografie/gustave.dore.html

 

 

 

Pagina bijgewerkt: 2016-04-30