De Toren van Babel

De Toren van Babel

Inleiding | Oude Meesters I | Oude Meesters II | Oude Meesters III | Moderne Meesters

 

Moderne Meesters

Maurits Cornelis Escher (1898 – 1972)

M.C. Escher was een Nederlandse kunstenaar, graficus, die het meest bekend stond om zijn houtgravures en lithografieën, waarin hij over het algemeen speelde met wiskundige principes.

Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende geometrische patronen die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen.

Bekende voorbeelden van Eschers werk zijn Tekenen, waarin twee handen elkaar tekenen, Lucht en water I en Lucht en water II, waarin een samenspel van licht en schaduw ervoor zorgen dat vissen in het water overgaan in vogels in de lucht, Dag en nacht, waarin zwarte vogels voor een daglandschap overgaan in witte vogels die 's nachts vliegen, en Klimmen en dalen, waarin rijen mensen in een oneindige lus trappen op- en aflopen, op een constructie die onmogelijk gebouwd kan worden en die alleen getekend kan worden door gebruik te maken van gezichtsbedrog en perspectief.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Maurits_Cornelis_Escher

M.C. Escher
M.C. Escher

Salvador Dalí (1904 - 1989)

Salvador Felipe y Jacinto Dalí y Domenech (Figueres, 11 mei 1904 – aldaar, 23 januari 1989) was een Spaans kunstschilder en ook anderszins veelzijdig kunstenaar.

Klassieke periode (1941-1989)

In 1941 gaf Dalí zijn surrealistische stijl op voor een meer universele artistieke verklaring. Zijn interesse ging van persoonlijke obsessie over op universele thema’s en hij raakte gefascineerd door religie en moderne wetenschap. Dalí keek terug om inspiratie te halen uit de klassieke en renaissancistische kunst en keek vooruit naar de wetenschappelijke ontdekkingen van zijn eigen tijd.

De afbeelding van de Toren van Babel is gemaakt voor het boek de "Bilbia Sacra" in opdracht van Dalí's goede vriend Giuseppe Albaretto. De Biblia Sacra bestaat uit vijf delen met 105 litho's. Dit boek bevat de grootste gepubliceerde reeks werken van Dalí! De bedoeling van Guiseppe Albaretto met het geven van de opdracht aan Dali was de artiest naar God te leiden. Hij geloofde dat het bestuderen van de bijbel Dalí opnieuw tot het katholieke geloof zou bekeren, bang als hij was dat Dalí onder de invloed van zijn vrouw Gala anders reddeloos voor het geloof verloren zou zijn.

Lees verder veel over Dalí en zijn leven in de Wikipedia!

Dali
Salvador Dali

Edward Tabachnik (1936)

Edward Tabachnik werd geboren in 1936 in Sint Petersburg, Rusland. In 1972 verliet hij de Sovjet Unie waarna hij de vrijheid kreeg om niet alleen maar het zogenoemde Sociaal Realisme te schilderen, maar elke stijl die hij zelf verkoos. In zijn werken vermengd hij vaak naadloos zijn fantasie met soms bekende, soms zelf gecreëerde architectonische details. In enkele van zijn laatste werken kijk hij met "een modern oog" naar vroegere tijden, daarbij de visie van de artiest interpreterend die eeuwen gelden leefde.

In 2001 werd hij toegelaten als erelid van de Order of Alexander The Great. Andere ereleden zijn of waren Salvador Dalí, Henry Moore, Fernand Mourlot, Jean Cocteau, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, President Francois Mitterrand, Swami Rama van de Himalayas, Ernst Junger, de kroonprins van Spanje, filmmaker Jean-Jacques Annaud, acteur Sir Peter Ustinov, beeldhouwer Kurt Arentz en anderen. Lees meer over Edward Tabachnik op zijn website!

Bron: http://www.babelearte.it/tipoartista.asp?arid=123&lid=

Tabachnik Tabachnik
Edward Tabachnik

Jean Thomassen (1949)

Jean Thomassen is een Nederlands schilder en schrijver die in 1949 werd geboren in Den Haag. Thomassen schilderde tot circa 1975 in de anonimiteit van zijn atelier in Den Haag. Het was actrice Ine Veen die hem zijn eerste tentoonstelling en TV documentaire bezorgde en ook model stond voor zijn ongewone doeken.

Grote bekendheid kreeg hij in 1991 door een reeks herdenkingstentoonstellingen rond ballerina Anna Pavlova. Hij schreef de geruchtmakende biografie Anna Pavlova, triomf en tragedie van een megaster die zou ontaarden in een internationale actie voor de terugkeer van de stoffelijke resten van Pavlova van Londen naar Rusland. Jean Thomassen en Ine Veen verschenen in vele internationale kranten en Thomassen werd ook geïnterviewd door CNN.

Sinds 1998 vermeldt het Guinness Book of Records Thomassen als de maker van 's werelds allerkleinste olieverfschilderij. Het meet 1,2 x 1,2 mm en stelt het rechteroog van Ine Veen voor. Website Jean Thomassen: http://www.jeanthomassen.nl/

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jean_Thomassen

Jean Thomassen
Jean Thomassen

Paul Gosselin (1961 Menen- België) 

Paul Gosselin volgde les aan de academie van Kortrijk bij Marc Van Overbeke en aquarel bij Hans Soenen. In de leer bij Roger Decraene(1918-2000), Dierschilder Lucien Isembaert (Gent 1932-)  en voor marmerschilderen bij Robert Libbrecht te Menen. Hij werd in 1998 lid van de Koninklijke Sint-Lucasgilde van Kortrijk. Paul was heel goeie vriend van de Kortrijkse Cobra schilder Jacques Pille (1926-2002).

Fine-art schilder van genre - en landschapsschilderijen alsook dieren en bloemstukken (miniatuur) in realistische, pointillisme en-impressionistische stijl. Tekent historische en mythologische figuren vaak in typisch blauw, altijd uiterst fijn, gedetailleerd en gevoelig.

Meer over Paul Gosselin is hier en hier te lezen.

Mijn dank aan Paul voor het vinden van een aantal schilderijnen van de Toren van Babel. Deze werken zijn toegevoegd aan Oude Meesters I en II.

Paul Gosselin Paul Gosselin - De Toren van Babel 2012
Links: Paul Gosselin De Toren van Babel 2011 - 20 x 25 cm - Olieverf op Paneel Flemish school - Vlaamse school.
Rechts: Paul Gosselin De Toren van Babel 2012 - Blauw potlood tekening 20 x 24 cm - Stijl Barok

Julee Holcombe (1972)

Julee Holcombe werd geboren in Texas, USA, en groeide op in Portsmouth, New Hampshire; Park City, Utah; Hingham, Massachusetts; and Santa Fe, New Mexico.

olcombe behaalde haar Master of Fine Arts graad in Digital Photography and Digital Imaging aan het Maryland Institute College of Art in 2004. Zij behaalde haar Bachelor of Fine Arts aan de universiteit van New Mexico in Photography and Sculpture in 1998. Sinds 2006 doceert zij fotografie aan de University of New Hampshire, als "Assistent Professor of Art and Art History". http://www.tclf.org/auction/2006/holcombe.htm

Julee Holcombe
Julee Holcombe

Wim Bals (1973)

Wim Bals is geboren op 13 mei 1973 te Beveren-Waas (B). Hij deed 4 jaar tekenen aan de academie voor Schone Kunsten in Beveren-Waas en volgde de opleiding Sierkunsten (grafische vormgeving) in het Technicum te Antwerpen met een specialisatiejaar Toegepaste Grafiek. Opleiding in het atelier van Hilaire Bals: schilderen in olieverf.
Webssite wim Bals: http://www.wimbals.com/biografie.html (Met dank aan Hanneke Dick)

Wim Bals - Toren van Babel
Wim Bals

Lego (2007)

Deze kón ik gewoon niet overslaan omdat het zo bij de moderne tijd hoort. Natuurlijk is Lego geen kunstenaar maar een product. Wie van ons heeft niet gespeeld met deze gekleurde blokjes? De kindertjes van de 21 eeuw kunnen nu het verhaal van de Toren van Babel nabouwen en naspelen dankzij de ontwerpers van dit creatieve speelgoed. De kindertjes van de 21 eeuw hebben ook computers met internet en kunnen surfen!

Nadat ik bovenstaand stukje had geschreven ontdekte ik dat er wel degelijk een kunstenaar, Brendan Powell Smith, achter dit product zit en dat het bedrijf Lego met de Toren van Babel niets te maken heeft; zij het dan dat ze erg blij zijn met alle aandacht die deze kunstenaar voor voor hun product genereert!

Brendan Powell Smith (1973)

Eind 2001 begon de Amerikaan Brendan Powell Smith te werken aan wat zijn meest succesvolle creatieve project tot nu toe zou worden "The Brick Testament". In "The Brick Testament" of wel het "Steentjes Testament" zijn de Bijbelverhalen geillustreerd met foto's van dioramas die door hem helemaal van Lego zijn gebouwd. Het project begon in oktober 2001 met 6 verhalen uit het boek Genesis. De populariteit van de website heeft inmiddels geleid tot een serie van 7 boeken die al in 5 talen zijn vertaald! Smith heeft laten weten dat hij van plan is uiteindelijk de hele Bijbel in Lego uit de beelden en op zijn website kun je zien hoever hij daar al mee is!

In het gedeelte "Genesis" wordt het verhaal van de Toren van Babel verteld. Dat kun je hier vinden. Ontzettend knap wordt het verhaal in een aantal pagina's uitgebeeld. Ook heel erg leuk voor volwassenen!

Lego
De Toren van Babel in Lego

Het is moeilijk afscheid nemen van De Toren van Babel maar écht afscheid nemen hoef ik niet te doen. De Toren van Babel bestaat immers, op internet!

De Toren van Babel, fascinerend!

 

 

Bronnen voor deze pagina:
http://www.mcescher.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Maurits_Cornelis_Escher
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jean_Thomassen http://nl.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD
http://www.kunstbus.nl/verklaringen/salvador+dali.html http://www.geocities.com/etabac60/biogr.htm http://www.geocities.com/etabac60/babylon.htm
http://www.thereverend.com/
http://www.geocities.com/etabac60/babeltower.htmhttp://www.thebricktestament.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Brick_Testament

http://www.jmaster.be/

 

©Mieks info 2007 - updated 2012 en 2016

 

 

Pagina bijgewerkt: 2016-04-30