Betty Boop!

Betty Boop was een van mijn favoriete modellen toen ik een cursus Photoshop volgde. Het is zo'n schattig poppetje! Omdat ik meer van haar wilde weten en jij misschien ook, heb ik deze pagina gemaakt. Wil je zien hoe ik haar in de lessen verwerkt heb, klik dan hier.

Betty Boop!

Betty Boop verscheen voor het eerst op 9 augustus 1930 in de tekenfilm "Dizzy Dishes", een film uit de reeks Fleischer's Talkartoon series, zeg maar sprekende cartoon films. Ze zag er heel anders uit dan wij haar nu kennen, ze was een soort hondje dat het vriendinnetje was van het toen beroemde tekenfilmfiguurtje Bimbo. Ze was een soort poedel met lange oren, zie de eerste afbeelding hieronder, daarna werd ze steeds menselijker, in afbeelding twee nog met lange oren, die later voor altijd zouden veranderen in oorringen die je in de derde afbeelding kunt zien!

dizzy dishes
Betty Boop in 1931
Betty en Bimbo
1930 Dizzy Dishes
1931
Betty Boop en Bimbo in Minnie the Moocher (1932)

Tekeningen van Grim Natwick

Haar tekenaar, Grim Natwick, een veteraan tekenaar/animator van Walt Disney's en Ub Iwerks' (Ubbe Ert Iwerks) studios, was grotendeels verantwoordelijk voor de creatie van dit karaktertje. Hij modelleerde haar figuurtje naar de toen beroemde zangeres Helen Kane die ook een actrice was van Paramount Pictures, de studio die de Fleischer cartoons distribueerde.

To hear Helen Kane sing "I wanne be loved by you" click here!

Helen Kane
Helen Kane

Hierboven zie je Helen Kane die model stond voor Betty Boop. Zij zingt de muziek die je bij de opening van deze pagina kon horen: "I wanna be loved by you" dat later zo beroemd zou worden in de versie gezonden door Marilyn Monroe!

Hoe kan het gaan in het leven; Helen Kane was een grote en gevierde ster, maar Betty Boop is vele malen beroemder geworden dan Helen Kane ooit was!

Helen Kane, The Boop Boop a Doop Girl!

De stem van Betty Boop werd gedaan door Mae Quest. Mae was 17 jaar toen ze een wedstrijd won als beste imitatie van Helen Kane, de zangeres die bekend stond als "Boop-oop-a-doop Queen". Fleischer contracteerde haar als de stem voor Betty Boop. Ze was de laatste die de stem deed - van 1931 tot 1939. Ze zong zelfs op een plaat: "On the Good Ship Lollipop" (later bekend gemaakt door Shirley Temple) waarvan er 2 miljoen werden verkocht in de jaren van De Depressie. Mae Quest was overigens ook de stem van Olijfje uit de Popeye series!

Mae Quest Mae Quest
Mae Quest
en Mae op latere leeftijd

Betty Boop groeide uit tot het eerste tekenfilmfiguurtje dat een seks symbool werd. Haar korte rokje, kousenbandje en diepe decolleté waren ongekend en uniek in die dagen, en in de filmpjes probeerden andere cartoonfiguurtjes haar te bespieden als zij zich aan het omkleden was ;-)).

Betty Boop was een ster en ze was mateloos populair! Zo populair dat Helen Kane, op wie het figuurtje Betty Boop oorspronkelijk gebaseerd was, de Fleischer Studios een proces aan deed omdat Betty haar handelsmerk, zang- en dansstijl zou hebben gestolen, waaronder ook haar beroemde kreet "Boop-oop-a-doop". De Fleischers wonnen het proces omdat ze konden aantonen dat "Boop-oop-a-doop" al door andere artiesten werd gebruikt vóór Helen Kane, en Helen Kane verloor het proces en dus ook haar "Boop-oop-a-doop". Wil je "Boop-oop-a-doop" horen, klik dan hier!

De mateloze populariteit van Betty Boop kwam tot een voorlopig einde rond 1939, voornamelijk door de "production code sensorship wetten". Deze nieuwe wetten zagen toe op het geestelijk moreel en daardoor moest haar rokje langer en haar decolleté hoger. Het uiteindelijke resultaat werd een soort huisvrouw met een hondje en het publiek was niet meer ge├»nteresseerd in Betty Boop.

Pas in de 50-er jaren hervond het publiek Betty Boop toen haar films op televisie werden uitgezonden. "National Telefilm Associates" kocht de rechten op Betty Boop in de 60-er jaren en bracht de filmpjes nu ingekleurd opnieuw uit. In de 80-er jaren werd Betty Boop ontdekt als handelswaar en is haar beeltenis te vinden op T-shirts, serviesgoed, verzamelobjecten en andere hebbedingetjes! In 1988 "trad" Betty Boop op in de Oscar winnende film "Who framed Roger Rabbit".

De Betty Boop films zijn nog altijd razend populair bij het grote publiek. Op dit moment (2006) zijn er 22 Betty Boop cartoons rechtenvrij beschikbaar in het Internet Archive!

Hieronder zie je een voorbeeld van één zo'n filmpje, "Betty Boop on Bamboo Island", via het internet Archief kun je het filmpje en de andere 21 zien met het geluid erbij!

Betty Boop on Bamboo Island

Betty Boop, oh, zo Boop-Oop-a-Doop!!

 

Volgende pagina

 

Bronnen voor deze pagina onder meer:

http://www.films-sans-frontieres.fr/bettyboop/histoire_bettyboop.htm
http://www.awn.com/mag/issue2.12/2.12pages/2.12ledererquestel.html
http://www.angelfire.com/retro2/vintager06/HelenKane.htm
http://www.katyberry.com/BettyBoop/sounds.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Betty_Boop

 

Pagina bijgewerkt: 2016-04-29