1885 Hen Egg/First Hen Egg
Ei met kip/Eerste Ei


Gift van Alexander III aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: The Link of Times-Collection, Rusland
Hoogte: 6,4 cm

Henegg closed Henegg
Eidooier met kipje Henegg detail3

Ter gelegenheid van hun twintigste huwelijksdag zocht de Tsaar naar een bijzonder kadootje voor zijn vrouw en uiteindelijk kwam hij bij de jonge juwelier Karl Fabergé terecht op wiens prachtige creaties Maria kort daarvoor haar oog had laten vallen.

Binnenin het mat geëmailleerde witte Ei zit een gouden eidooier en daarin een gouden kipje gemaakt uit verschillende kleuren goud. In het kipje zat oorspronkelijk een robijnen kroon en in die kroon een hanger. Deze laatste twee verrassingen "surprises" zijn helaas verloren gegaan rond 1920 toen het Ei werd verkocht door het Bolsjewistische bewind.

Surprise
De kroon en de hanger


Achtergronden bij dit Ei

Dit Ei is een variatie op een Ei uit de Koninklijke Deense collectie die Fabergé waarschijnlijk gezien heeft tijdens zijn reizen door Europa. Of het Fabergé's idee was, of dat van de Tsaar, om een herinnering te maken aan Maria's moederland, is niet bekend. Maar het was een prachtig en roerend geschenk voor de Tsarina.

Deens Ei

Het paasei uit het midden van de XVIIIe eeuw in de Koninklijke Deense Collectie. In het gouden kippetje met diamanten oogjes, een gouden kroon bezet met parels en diamanten, een ring, ook met diamanten.

Met deze gift startte een traditie die dertig jaar zou duren, tot aan de val van de Romanovs in 1917.

Rond 1920 verkocht door waarschijnlijk Russische functionarissen in Berlijn of Parijs aan een dealer in Londen. In 1934 geveild door Christie's in Londen en gekocht door een Mr. Suenson-Taylor, de latere Lord Grantchester. uit Amerika. Vanaf 1955 eigendom van Lord Grantchester. 1961 Eigendom van Lady Grantchester, Verenigd Koninkrijk. 1976 In van de nalatenschap van Lord en Lady Grantchester, die binnen een paar maanden na elkaar stierven. Hieruit aangekocht door A La Vieille Russie in New York. 1978 door A La Vieille Russie verkocht aan de Forbes Magazine Collection, New York. 2004 Vlak voor de geplande veiling in maart 2004 door Sotheby's New York, via een privé regeling door de Familie Forbes verkocht aan de The Link of Times-Collection, Rusland, samen met 8 andere Imperial Eggs en veel andere Fabergé stukken uit de Forbes Collection. Daarmee is het Hen Egg teruggekeerd op Russische bodem.

swf-movie
Bekijk dit Ei op YouTube

next egg Volgend Ei

 

 

page updated: October 19, 2016