1897 Coronation Egg
1897 Kronings Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: The Link of Times-Collection Rusland
Hoogte: 12,7 cm

Coronation Egg 1

Coronation Egg Coronation Koets

Details van het prachtige Ei, de kroon, bovenop het dak van het koetsje; het koetsje zoals het in het Ei past, een close-up van de guilloche-techniek en het jaartal onder op het Ei.

Detail EggDatum 1897

Het 1897 Coronation Egg is gemaakt van verschillende kleuren goud, geel, zwart en blauw emaille, diamanten en voor de binnenkant gebroken wit fluweel. De koets is gemaakt van goud, platina, aardbeienrood emaille, diamanten, robijnen en kristal. Dit prachtige roodgouden Ei memoreert de kroning van Nicholas II en Alexandra Feodorovna op 26 mei 1896 in de Uspenski Kathedraal in Moskou.

Het Coronation Ei is misschien het meest populaire van alle Fabergé Eieren. Dit schitterende gouden Ei, doorschijnend geel geëmailleerd als sterretjes die herinneren aan de gouden japon die Alexandra droeg tijdens de kroning, groengouden lauwer takjes die, waar ze elkaar kruisen, bezegeld worden door een zwart geëmailleerde tweekoppige adelaar, met diamanten op zijn borst. Een grote diamant staat bovenop het Ei, omringd door tien briljanten. Door de grote diamant heen is het monogram van de Tsarina te zien. Eenzelfde diamant bevindt zich aan de onderzijde in een bedje van roze diamanten, met daaronder de datum.

Om het Ei nog spectaculairder te maken, verborg Fabergé in het Ei een schitterend gedetailleerde juwelen "surprise", een precieze replica van de achttiende-eeuwse Keizerlijke koets, waarmee Alexandra naar haar kroning in Moskou werd gereden. Het rode lak van de originele koets werd gemaakt van doorschijnend aardbeienrood emaille en het blauw van het interieur was heel precies in emaille nagemaakt. De raampjes zijn van kristal en de wieltjes die kunnen draaien, van Platina. Bovenop de koets de Keizerlijke Kroon in roze diamanten, omringd door zes tweekoppige adelaars.

De originele koets was ontworpen voor Nicholas over-, over-, overgrootmoeder, Catharina de Grote in 1793. In de tijd die het duurde om de complete replica te maken, bracht meester juwelier George Stein verschillende anonieme bezoeken aan de keizerlijke stallen om het origineel zo precies mogelijk na te maken. Alles was handwerk en er is alleen al aan de koets ongeveer 15 maanden gewerkt, dag en vaak ook nacht, zeven dagen per week, en hij was maar net op tijd klaar om met Pasen aan de Tsarina te worden overhandigd.

In het koetsje zat oorspronkelijk nóg een verrassing. Binnenin het koetsje, aan het plafondje, zit een haakje waar ooit een diamanten of smaragden hanger aan heeft gehangen. Deze verrassing is helaas lang geleden verloren gegaan.

Heel ironisch is, dat toen The Hermitage, recentelijk de originele koets wilde restaureren, Mw. Kelly, directeur van de Forbes Magazine Collectie hen kon voorzien van gedetailleerde foto's van het Coronation Egg waarmee men aan het werk ging!

crown detail  Coronation Egg 3

Achtergronden bij dit Ei

De kroning van Nicholas II en Alexandra vond plaats op een prachtige dag in mei 1896. Heel jammerlijk was dat de dag erna in de feestelijkheden rond de kroning, honderden mensen zijn omgekomen in het gedrang om gratis bier te bemachtigen en gratis souveniertjes die uitgedeeld werden om de kroning te gedenken. Deze ramp vond plaats op de Khodynka wei in Moskou. Slecht geadviseerd door zijn familie ging Nicholas II diezelfde avond naar een bal, georganiseerd door de Franse ambassade. De gewone Russen waren diep geschokt door wat leek het totaal negeren van de vreselijke gebeurtenissen op diezelfde dag. De bijgelovige Rus zag het als een slecht voorteken voor de start van deze nieuwe Tsaar. Het zou zeven jaar duren voordat Nicholas II weer naar Moskou zou terugkeren.

Dit prachtige Coronation Egg is één van de negen Eieren die door het Antikvariat zijn verkocht. Rond 1927 was Emanuel Snowman van Wartski in Londen de eigenaar. In 1934 gekocht door Charles Parsons, Londen. Terugverkocht aan Wartski voor juni 1935. In 1935 verkocht aan Arthur E. Bradshaw, London, voor £1,900. Terugverkocht aan Wartski na Bradshaw’s dood in 1939*. Maart 1979 Verkocht door Wartski, samen met het 1898 Lilies of the Valley Egg, aan de Forbes magazine Collection in New York. Maart 2004 gekocht door de Vekselberg Foundation/The Link of Times-Collection, Rusland. Daarmee is ook het Coronation Ei terug op haar geboortegrond.

*Nieuwe informatie met dank aan Fabergé Research Newsletter summer 2018.

swf-movieBritish Pathe
Bekijk dit Ei op YouTube en British Pathé

 

next egg 1900 Wereldtentoonstelling

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: December 7, 2019