1898 Pelican Egg
1898 Pelikaan Ei

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Collection Lillian Thomas Pratt,
Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, USA
Hoogte: 10,2 cm. (Met standaard: 13,3 cm.)

The Pelican Egg
(Afbeelding met dank aan Peter Koppers)

Het 1898 Pelican Egg is gemaakt van rood goud, diamanten, parels, grijs, roze en blauw emaille en voor de miniatuurtjes waterverf en ivoor. De standaard voor het Ei is gemaakt van veelkleurig goud.

Het gegraveerde roodgouden Ei in de Empirestijl heeft bovenop het Ei een pelikaan die een nest jonge vogeltjes voert, het symbool van moederlijke zorg. Het is gegraveerd met klassieke motieven en de data 1797-1897.

Pelican Egg detail

Het Ei kan open- of uitgeklapt worden en dan ontstaat een rijtje van acht gouden lijstjes, afgezet met pareltjes. Daarin schitteren acht miniatuurtjes die instituten voorstellen, waarvan de Keizerin Weduwe patrones was. Geschilderd door de hofminiaturist Johannes Zehngraf op ovale ivoortjes.

Pelican Egg back
Courtesy George Terrell

Op de foto hierboven, de achterkant van de miniatuurtjes. Goed te zien is het zogenaamde "negende paneel" dat dient als standaard voor de uitgeklapte miniatuurtjes.

Ieder miniatuurtje is zo ingeschaald dat het paste in de in grootte afnemende rij. Tussen het vierde en het vijfde paneeltje zit een ovalen bruggetje dat de pelikaan ondersteunt. Het geheel is gedecoreerd met gravures uit de kunsten en wetenschappen. Wanneer de paneeltjes gesloten zijn en teruggeplaatst in het Ei, zijn ze zo goed verborgen dat ze bijna niet te zien zijn. Het Ei heeft nog zijn oorspronkelijke rode fluwelen cassette, klaarblijkelijk de enige keer dat rood is gebruikt voor een geschenkcassette van een Tsar Imperial Easter Egg.

Pelican Egg detail

Achtergronden bij dit Ei

Door de jaartallen "1797-1897" op het Pelican Ei, is vele jaren gedacht dat het in 1897 ten geschenke was gegeven. De in de negentiger jaren van de vorige eeuw gevonden originele Fabergé nota zou echter bewijzen dat dit Ei in 1898 aan Maria Feodorovna is geschonken.

In 1930 was het Pelican Egg één van de tien Eieren die door het Antikvariat zijn verkocht aan de Hammer Galleries in New York. Tussen 1936 en 1938 gekocht door Lillian Thomas Pratt. Vanaf 1947 in de Collection of the late Lillian Thomas Pratt, bij testament vermaakt aan het Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, USA.

Update augustus 2010: In "A Fresh Look at the Pelican Egg" (een frisse kijk op het Pelikaan Ei) een uitgebreide beschrijving van de miniatuurtjes, de instituten daarop afgebeeld en de historische achtergronden bij dit Ei. Artikel is Engelstalig.

ga naar "A Fresh Look at the Pelican Egg"

 

swf-movie
Bekijk dit Ei op YouTube

Update oktober 2016

Lees en bekijk alles over dit prachtige Ei op de website van het Virginia Museum of Fine Arts. Je kunt dit Ei en de vier andere VMFA Eieren zien in 360° modus, video's bekijken van alle vijf Eieren, en de VMFA app downloaden waarme je over de historische achtergronden van de "hoofdrolspelers" kunt lezen, een Russisch sprookje kunt bekijken en zelf kleine FabergĂ© Eitjes kunt ontwerpen.

VMFA app

Ga naar Om het Ei te bekijken en prachtige details te zien door middel van een Zoom functie op een VMFA webpagina, klik hier!

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

 

page updated: October 23, 2016