1900 Cuckoo Clock Egg
1900 Koekoeksklok Ei

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: The Link of Times-Collection Rusland
Hoogte: 20,3 cm (open)

Cuckoo Egg
Cuckoo Egg Detail Cuckoo Egg

Het schitterende Cuckoo Clock Egg, ook bekend als Cockerel Egg, is gemaakt van verschillende kleuren goud, doorschijnend violet en groen emaille, mat lila emaille, wit oesterkleurig emaille, parels, diamanten en robijnen. De surprise is het haantje (en niet een koekoek) dat échte veertjes heeft.

Dit barokke stijl ei is één van de 8 geautomatiseerde eieren die door Fabergé gemaakt zijn. De wijzerplaat, omgezoomd met parels in rood gepolijst goud, is geëmailleerd en gedecoreerd met doorzichtig smaragdgroene klavertjes. De cijfers op de wijzerplaat worden gevormd door roze diamanten.

Wanneer een knopje op de achterkant van het Ei wordt ingedrukt, gaat het gouden roostertje aan de bovenkant open en verschijnt een zingend vogeltje, het kraait terwijl zijn vleugeltjes en bekje bewegen. Wanneer het kraaien is afgelopen, verdwijnt het beestje weer in het Ei en gaat het dekseltje dicht. Bovenop dit roostertje, dekseltje, staat onder een grote diamant, de datum 1900.

Cockoo Egg cockerel

Achtergronden bij dit Ei

Het Cockoo Clock Ei is waarschijnlijk het tweede van minstens 8 geautomatiseerde Eieren die door Fabergé gemaakt zijn tussen 1892 en 1911. De andere Eieren zijn: het 1892 Diamond Trellis Egg, het 1906 Swan Egg, het 1908 Peacock Egg en het 1911 Bay Tree Egg, gemaakt voor de Dowager Empress; het 1900 Trans-Siberian Railway Egg, gemaakt voor Alexandra Fedorovna, en het 1900 Pine Cone Egg en 1904 Chanticleer Egg, beide gemaakt voor Barbara Kelch. Van deze 8 Eieren zijn er naast het Cuckoo Clock Egg, nog twee met een "zangvogeltje"; datzijn het 1911 Bay Tree Egg en het 1904 Chanticleer Egg.

Er wordt veronderstelt dat de beroemde achttiende-eeuwse Peacock Clock (Pauwenklok) in het Winterpaleis (de Hermitage) Fabergé tot dit Ei, als ook het 1908 Peacock Egg, heeft geïnspireerd.

In 1927 één van 9 keizerlijke Eieren door het Antikvariat in Moskou verkocht aan Emanuel Snowman, Wartski, Wales. In 1949 Eigendom van Mrs. Low, Verenigd Koninkrijk. In 1953 terugverkocht aan Wartski. In 1970 verkocht door Wartski aan Robert H. Smith, Washington DC, USA. In 1973 verkocht door Christie's Genève, aan Bernard Solomon, Los Angeles. In 1985 verkocht door Sotheby's, New York, als deel van de echtscheidings-boedelveiling van de heer en mevrouw Solomon, aan de Forbes Magazine Collection, New York. Maart 2004 gekocht door de Vekselberg Foundation/The Link of Times-Collection, Rusland.

Update August 18, 2010

Met dank aan Fabergé vriendin Pouline, een vroege Fabergé foto van het Ei met de nu verloren parel.

Early photo

Al surfend op internet vond ik een interessante foto van een Franse klok die me aan dit Ei deed denken. Ik vraag me af of Fabergé deze klok misschien in gedachten had toen hij het Cockerel Egg maakte...

clock

De klok hangt in de grote hal van wat nu het Musee d'Orsay in Parisis. Dit museum was oorspronkelijk gebouwd als treinstation en hotel in de aanloop naar de 1900 Parijse Wereldtentoonstelling (l'Exposition Universelle). Station en hotel werden geïnaugureerd op 14 juli (de nationale feestdag) van het jaar 1900, hetzelfde jaar dat vermeld staat op het Cockerel Egg.

Omdat de Quay d'Orsay klok al zichtbaar is op pre-1900 ontwerptekeningen voor het station, moet Fabergé de klok gezien hebben. Hij kwam regelmatig in Parijs en bovendien had hij een aantal van zijn nu beroemde Paaseieren tentoongesteld op de "Expostion", waar hij werd geëerd met een gouden medaille en de pestigieuse Franse orde het Legion d'Honneur.

Helaas heb ik niet kunnen vinden of het Cockerel Egg ook in Parijs tentoongesteld is. Feit is echter dat, in tegenstelling tot normale procedure, de rekening voor dit Ei pas aan het Keizerlijke Kabinet werd gestuurd in januari 10-1, en dat dit "vermoedelijk was door het feit dat Fabergé voor langere tijd niet in St. Petersburg aanwezig was. Hij nam participeerde als deelnemer en voor de expert commissie aan de 1900 Wereldtentoonstelling in Parijs, die duurde van April tot November [1]".

Voor wat betreft de klok heb ik helaas op internet geen enkele achtergrondinformatie kunnen vinden, en ook het museum dat nu eigenaar is van wat in de volksmond "het grote gouden horloge" wordt genoemd, heeft mij geen enkele informatie over ontwerper of klokkenmaker kunnen geven. Alle info hierover is zeer welkom!

We zullen waarschijnlijk noot bewijs vinden dat het Cockerel Ei en de 1900 Wereldtentoonstelling meer gemeen hebben dan het jaar 1900, maar ergens vond ik het wel aardig om te denken dat Fabergé zijn inspiratie voor dit prachtige Ei in Parijs, Frankrijk heeft gevonden.

swf-movie
Bekijk dit Ei op YouTube

[1] Tatiana Fabergé, Lynette G. Proler, Valentin V. Skurlov, The Fabergé Imperial Easter Eggs, 2000, 146.

 

 

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: October 23, 2016