Inleiding | De roof en de verdwijning | Over Amber | De Zoektocht| Geschiedenis van de Barnstenen Kamer | De reconstructie

De Barnstenen Kamer
De Barnstenen Kamer | The Amber Room | Yantarnaya Komnata

Inleiding

De Barnstenen Kamer (of Amber Room in het Engels, en Yantarnaya Komnata in het Russisch) was een van Ruslands meest beroemde kunstwerken totdat ze verdween toen de Nazi’s zich uit Rusland terugtrokken in 1945. Nu is er een schitterende replica gecreëerd die kan wedijveren met het origineel!

Als je de Barnstenen Kamer binnentreedt in het Catharina Paleis in Tsarskoye Selo, een dorpje even buiten Sint Petersburg (zie kaart) is het alsof je een sprookje binnen gaat, een sprookje zoals de grot van Alladin misschien.

Het Catharina Paleis
Het Catharina Paleis in Tsarskoye Selo*. Hier bevindt zich de Barnstenen Kamer

En zo schrijf je het in het Russisch  Catharina Paleis in Tsarskoye Selo

De muren van de kamer zijn helemaal bedekt met gepolijst amber ook barnsteen genaamd, bloedrood, honingkleurig, melkachtig wit, soms bezet met juwelen gevat in goud. Je kunt je voorstellen hoe het geweest moet zijn in de tijd van de Tsaren, verlicht door 500 flikkerende kaarsen...

De Barnstenen Kamer werd in mei 2003 ter gelegenheid van het 300 jarig bestaan van de stad Sint Petersburg onder het oog van de pers uit heel Europa heropend door President Putin tijdens een emotionele ceremonie. Maar zoals in Sprookjes, speciaal Russische, heeft ook de Barnstenen Kamer een donkere kant; de schaduw van een legende met een open eind....

Bijna 25 jaar lang is door 70 ambachtsmannen en leerlingen gewerkt aan de reconstructie van deze kamer. Verloren ambachten en technieken moesten opnieuw worden aangeleerd of uitgevonden. Een prestatie van wereldformaat die je waarschijnlijk geen tweede keer zult zien! Maar…. het was eerder gedaan! Want alle mooie woorden ten spijt, de Amber Room is slechts een reproductie van het fabelachtige origineel. En niemand die het verhaal over deze kamer heeft gehoord zal het ooit weer vergeten!

Foto omstreeks 1938
De enige (bekende) kleurenfoto van de originele Barnstenen kamer. Foto omstreeks 1938

De originele Barnstenen Kamer was een van de grootste meesterwerken uit de 18de eeuw, ook bekend als het 8ste wereldwonder. Het mysterie van de verdwijning in de laatste chaotische maanden van de tweede wereldoorlog is voor de Russische bevolking zoiets als UFO’s en de Bermuda Driehoek voor het Westen. Maar zelfs niet alleen voor de Russen. Het mysterie heeft een internationale mix van politici, filmmakers, ex-nazi’s, schatzoekers, kunsthistorici en freelance aanhangers van samenzweerdertheorie├źn in zijn greep.

De documenten van de Stasi, de voormalige Oost Duitse Geheime politie beslaan rond de 180.000 pagina’s (die blijkbaar iemand ooit geteld heeft). Internet sites doen virtueel de wenkbrauwen fronsen over een zogenaamde vloek die het onverklaarbare overlijden veroorzaakte van verschillende Barnstenen Kamer jagers. Baron Eduard von Falz-Fein, stichter van de Amber Room Club waarvan ook de Franse schrijver Georges Simenon lid was, belooft 5 miljoen dollar aan de vinder! Er zijn vele boeken geschreven (Engels) over dit onderwerp, waaronder minstens 4 thrillers die alle vier “The Amber Room” zijn getiteld!

BoekBoekBoekBoekBoekBoekBoek

De vermiste barnstenen panelen hebben zelfs een rol gespeeld in de internationale betrekkingen. De Russische President Boris Jeltsin liet een diplomatieke granaat ontploffen tijdens een staatsbezoek aan Duitsland, door te verklaren dat hij wist waar de Duitsers de Barnstenen Kamer hadden verstopt en dat hij hem heel erg graag terug wilde hebben!

Het mysterie van de verdwijning begon generaties geleden in de tijd van de grote kunstdiefstallen toen de nazi’s ook Rusland....


*Tsarskoye Selo, geschiedenis van de naam:
(Fins) Saarskaja Myza – Tsarskoye Selo (1728-1918) – Detskoye Selo (1918-1937) – Pushkin (vanaf 1937).

 

De roof en de verdwijning
Lees verder in deel 2

Pagina bijgewerkt: 2016-04-14