Inleiding | De roof en de verdwijning | Over Amber | De zoektocht | Geschiedenis van de Barnstenen Kamer | De reconstructie


Groeten uit...

De zoektocht

De meest voor de hand liggende theorie is dat de Barnstenen Kamer is vernietigd, óf door de geallieerde bombardementen, óf door de Sovjets zelf die niet wisten wat er in de kratten zat. Maar met beide theorieën zijn er problemen:

In zijn documentaire "In Search of the Amber Room" interviewt Anthony Wilson, Liesl Amm, werkneemster van Alfred Rohde. Amm beweert dat na het bombardement op 30 augustus, Rohde haar mee nam naar de kelders van het Königsberg kasteel en haar een "honingkleurige massa" liet zien op de plaats waar de Barnstenen kamer was opgeslagen. Maar zelfs de geschreven verklaring van Rohde zelf buiten beschouwing gelaten, waarom heeft hij het de KGB dan niet gewoon verteld? En als overijverige Sovjet soldaten de kratten zouden hebben verbrand, zou het dan niet letterlijk geroken hebben alsof er duizenden kilo’s parfum de lucht in gingen? Maar er is geen bewijs dat iemand dat heeft opgemerkt, er werd zelfs geen snippertje metaal gevonden dat toch ook gebruikt was, en wat misschien belangrijker is, de KGB geloofde het niet. Als ze het wel hadden geloofd hadden ze zichzelf de komende tientallen jaren ontelbare manuren werk kunnen besparen.

Kasteel Königsberg gaat in vlammen opHet kasteel in betere tijden
Links, 1944 Kasteel Königsberg brandend na het geallieerde bombardement. Rechts het kasteel in betere tijden

Zij die geloven dat de Russen er daadwerkelijk in geslaagd zijn de stad Königsberg in te nemen door haar compleet te omsingelen en te isoleren, denken dat de Barnstenen kamer nog steeds in Königsberg is, opgeslagen en verloren gewaand in een van de lang geleden afgesloten ondergrondse tunnels of bunkers. Anderen geloven dat de kratten op een schip zijn geladen, hoewel de meest genoemde kandidaat hiervoor de Wilhelm Gustloff* die vrijwel met man en muis verging, inmiddels verschillende keren door duikers is onderzocht. Het is zelfs niets onmogelijk dat de Barnstenen kamer ergens in alle anonimiteit staat opgeslagen in een of ander pakhuis of museumkelder. Een andere vermiste schat waar jarenlang naar is gezocht, het Trojaanse Goud uit het Berlijn Museum, dook immers in 1993 op in de kelders van het Pushkin Museum in Moskou!

Origineel barnstenen kistje
Bewaard gebleven kistje uit de Originele Barnstenen Kamer

Gedurende de jaren zijn de mogelijke theorieën verveelvoudigd; Stalin zou een tweede Barnstenen Kamer hebben gehad en de Duitsers hadden de namaak gestolen; de kamer zou begraven zijn in een zoutmijn door de Gestapo die daarna iedereen die aan het begraven had meegewerkt vermoordde en ook in de zoutmijn achterliet; de kamer zou ontmanteld zijn en in stukjes aan Amerikaanse soldaten zijn verkocht; de Duitse onderzoeker Helmut Gänsel beweert dat voormalige SS officieren in Brazilië een zilvermijn in de buurt van Berlijn aanwijzen en de burgemeester van een stadje in Letland gelooft dat hij op de bodem van een nabijgelegen meer is terug te vinden.

Florentijnse MozaïekFlorentijnse Mozaïek
Links, het Florentijnse Mozaïek - De zintuigen Ruiken en Voelen. Rechts het teruggevonden Mozaïek in 2003

Het meest fantastische is echter dat er in recente jaren een paar stukken boven water zijn gekomen. Bij een operatie van de Duitse politie in Bremen in 1997 kwam men een van de vier Florentijnse mozaïekpanelen van de Barnstenen Kamer op het spoor. Dit paneel, dat de "ruiken" en "voelen" combineert, is als authentiek herkend aan een inventarisnummer op de achterzijde! Helaas had de verkoper, de zoon van een overleden Wehrmacht soldaat, geen idee waar zijn vader het vandaan had.

Zo is er ook een bureautje opgedoken dat in de originele Barnstenen kamer stond. Het lijkt aannemelijk dat het mozaïek en het bureautje dat rond dezelfde tijd opdoken, gestolen zijn tijdens die chaotische oorlogsdagen. Iedereen die in het bezit is van een dergelijk stuk zou er goed aan doen om eens over zijn schouders te kijken, in het geval dat er inderdaad sprake is van een Barnstenen Kamer vloek! De Rohde's waren niet de laatste mensen die met de Barnstenen Kamer te maken hadden die op een onverklaarbare manier aan hun eind kwamen.

BureautjeFlorentijnse Mozaïek en bureautje
Boven: Het teruggevonden bureautje in de gereconstrueerde Barnstenen Kamer in 2003. Tijdens de reconstructie worden de twee Florentijnse mozaïeken aan het publiek getoond, samen met het bureautje. Goed is te zien dat de reconstructiewerkzaamheden nog in volle gang zijn. De grote middenpanelen zijn nog niet aangebracht

Onder hen was een hoge Russische inlichtingenofficier, een generaal Gusev die om kwam bij een mysterieus auto-ongeluk nadat bekend was geworden dat hij de bron was van een journalist die het verdwijnen van de Barnstenen Kamer onderzocht. De meest beroemde Barnstenen Kamer jager, Georg Stein, die er eerder in was geslaagd verdwenen oorlogsbuit te achterhalen, werd naakt midden in een Duits bos gevonden, zijn maag opengesneden met een scalpel hetgeen een rituele zelfmoord zou moeten betekenen.  

Dr. Ivan Sautov, de no-nonsense directeur van het Catharina Paleis Museum vindt de meeste verhalen over de Barnstenen Kamer ronduit grote onzin. Zijn favoriete onzinverhaal is het volgende verhaal: "De nazi’s zouden de kamer aan boord van een onderzeeër hebben gebracht met net genoeg brandstof om naar een zekere plek te varen en om daar te zinken. Daar ligt hij op de bodem te wachten, terwijl de coördinaten vergeten zijn". Hij denkt echter ook dat de mensen die de Barnstenen Kamer hebben verborgen, mensen kunnen zijn uit een gesloten groep die iedereen die te dichtbij komt vermoorden....

Wie mee wil zoeken naar Barnstenen kamer, kan dat op internet. Hier zijn een paar interessante links! Maar pas op voor de vloek van de Barnstenen Kamer....

http://www.amberroom.org/history.htm
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1369271/60-year-hunt-Russian-Czars-missing-Amber-Room-discovery-Germany.html

(Beide sites zijn Engelstalig)

Of moeten we naar Polen? Staat daar een trein vol nazi schatten verstopt diep onder de grond verborgen? Lees dat verhaal hier! (Engelstalig)

Voor nu (april 2016) is de originele Barnsten Kamer nog steeds niet gevonden ...

 

 

Geschiedenis van de originele kamer lees verder in deel 5

 

      *meer over de Wilhelm Gustloff, lees het reisverhaal over Prora.