Groeten uit ... Binz auf Rüge

De groeten uit... Rügen
Ostseebad Binz op de Google Map? Klik hier!

Het eiland Rügen | Geschiedenis | De Bäderarchitektur | Bäderarchitektur aan de Strandpromenade in Binz

Het Eiland Rügen

Het eiland Rügen is het grootste Duitse Eiland en het ligt in de Oostzee in de driehoek Duitsland, Denemarken, Zweden. Met Duitsland is het sinds 1936 verbonden door een 2,5 kilometerslange dam. We gingen naar Rügen om Prora te zien, maar Rügen is zoveel meer, zoveel meer moois! Dit reisverhaal gaat vooral over de "Bäderarchitektur", wat zoveel betekent als "badplaatsarchitectuur". Volgens mij hebben ze het begrip speciaal voor dit eiland uitgevonden!

Seebad Binz, een welkom voor de schepen
Seebad Binz, zicht op het Kurhaus vanaf de wandelpier

Maar eerst..

Een stukje geschiedenis

Oude foto van het Kurhaus
Binz aan het begin van de twintiger jaren (20ste eeuw) met villa Strandschloss en het Kurhaus

Rond het jaar 1100 wordt het eiland bezet door de Denen. Bij de vrede van Stralsund in 1370 moet de Deense koning zijn heerschappij over het eiland afgeven aan de vorst van Rügen.
In 1648 krijgt Zweden in het Westfaalse vredesbestand (vrede van Munster) Vorpommern met Rügen, de Hiddensee en Stralsund toegewezen.

In 1815 worden het Noordelijke Vorpommern met Rügen en de Hiddensee, Pruisisch.
In 1816 legt vorst Wilhelm Malte I in Putbus de eerste steen voor Rügens eerste zeebad.
1872 Na een zeer zware stormvloed wordt het eerste gedeelte van de beroemd geworden Hiddensee Goudschat gevonden.

1898 Opening van een post- en passagiers scheepslijn tussen Sassnitz en Trelleborg (Zweden).
In 1912 komen bij het instorten van de pier van Binz, 14 mensen om het leven. Als gevolg daarvan wordt in 1913 de Deutsche Lebens-Rettings-Gesellschaft (DLRG) opgericht.

Overzichtskaartje De Rügendam
Rechts De Rügendam, eerst alleen voor treinen, later ook voor auto's.
Links kaartje van Rügen, klik op het plaatje om een grotere kaart te zien

Sinds oktober 2007 is het eiland Rügen door een nieuwe brug verbonden met het vasteland. Zie Website Rügenbrücke

Rügenbrücke
De oude en de nieuwe brug naast elkaar. Foto By Klugschnacker - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15321484

Maar wij doen geschiedenis dus terug naar 1936 want in dat jaar rijdt de eerste trein over de nieuwe Rügendam. De aanleg van de dam kwam tot stand omdat het Nationaal Socialistische Regime grote plannen had met het dorpje Prora. (Lees hier verder over Prora).

1945 bij het verdrag van Postdam wordt Pommeren verdeeld tussen Polen en Duitsland. Het rode leger bezet Rügen.

1952 Opdeling in de DDR, Rügen, Hiddensee en Stralsund komen onder het gebied Rostock. Het eiland Rügen wordt een militair gesloten gebied.

1990 3 oktober, toetreding van de DDR tot de Bondsrepubliek Duitsland. Rügen, Hiddensee en Stralsund behoren nu tot het Bundesland Meckelnburg-Vorpommern.

Villa gezien vanaf het strand
Een villa bijna direct aan het strand. De "Strandkörbchen" zie je overal!

Dus al in 1816 werd begonnen met de bouw van een eerste zeebad. Het waren de vorsten van Putbus die met hun gasten gingen baden. In die tijd wist men al dat zeelucht gezond is voor lijf en geest en het strandleven begon steeds meer mensen te trekken. In navolging van de vorsten van Putbus bouwden de rijken aan de kusten van Rügen schitterende villa's.

Nu is het bijzondere dat in (of op) Rügen de tijd heel lang heeft stil gestaan, althans zo lijkt het. Voor en tijdens de oorlogsjaren had men het veel te druk om zich om het historisch erfgoed te bekommeren en gelukkig had het Rode Leger er geen belangstelling voor.

Toen Rügen in 1952 onder de DDR vlag kwam werden alle villa's gevorderd en betrokken de partijbonzen de prachtige huizen. Rügen werd tot geheim militair terrein verklaard en geen mens mocht er meer komen. De DDR leider Erich Honecker had een eigen eiland voor de kust van Rügen, het eilandje Vilm, ook totaal verboden gebied. Economisch gezien ging het de DDR niet zo voor de wind dus er was geen geld om de oude villa's op te knappen, laat staan af te breken en er nieuwe voor in de plaats te zetten. Gelukkig maar!

Het Kurhaus Vakantiegevoel
Het prachtige Kurhaus van Binz!

Toen in 1990 Rügen door de omwenteling onder de Federale Regering kwam, werden de oorspronkelijke huiseigenaren opgespoord en hun villa's aan hen terug gegeven. Langzaam maar zeker werd het ene huis na het andere gerestaureerd. Zo is pas in 2001 het Kurhaus Binz, een van de markantste bouwwerken van het eiland, na een grondige restauratie weer geopend.

Villa Haiderose Het Heideroosje in 2002
Villa Haiderose in 1997
Dezelfde villa in 2002

Vervallen Quisisana Gerestaureerd
Villa Quisisana in 1997 rechts dezelfde villa in 2002

De restauraties zijn nog steeds in volle gang, uiterst nauwkeurig worden de oude villa's teruggebracht in hun oorspronkelijke staat. Het resultaat is een adembenemend mooie kust met alleen schitterende villa's, praktisch geen hoogbouw, geen flats, geen grote hotels!

De kustlijn
Zicht op een gedeelte van Binz vanaf de pier

De Bäderarchitektur

volgende pagina

Lees verder op de volgende pagina

 

 

 

Pagina gewijzigd: 2016-05-09