Groeten uit ... Binz auf Rügen

Insel Rügen Bäderarchitektur  Overzichtskaartje

Het eiland Rügen | Geschiedenis | De Bäderarchitektur | Bäderarchiktektuur aan de Strandpromenade in Binz

De Bäderarchitektur

Bäderarchitektur kan het best vertaald worden met "badplaatsarchitectuur" maar met dien verstande dat het een badplaats aan zee is. Het is een begrip geworden voor de huizen met torentjes, loggia's, borstweringen, veranda's of zuilen, die in de 19e eeuw tot aan de eerste wereldoorlog aan de kust ontstonden. Hierbij behoren ook wandelpieren en muziek paviljoens. Veelal ontstonden hele nieuwe badplaatsjes direct aan zee, de oorspronkelijke dorpjes lagen immers dieper landinwaarts.

In die tijd was het gunstige effect van de heldere zeelucht en genezingskracht van het zeewater al bekend en ontstonden er aan de Mecklenburgse en Vorpommerische kusten modebadplaatsen waar voor het belangrijke publiek representatieve onderkomens gebouwd werden. Daarbij behoorden ook de badhuizen, want in de zee zelf baadde in die jaren nog niemand! Ook gingen de mensen niet in de zon zitten of liggen, integendeel, men zocht de schaduw. De loggia's en erkers waar de mensen zich het grootste gedeelte van de dag ophielden waren eigenlijk een noodzaak.

Huizen aan de strandpromenade   Detail
Villas met zicht op zee en aan de andere kant zicht op het bos
Detail van een veranda

De huizen waren rijkelijk versierd met schitterend houtsnijwerk, vaak handwerk maar later werd dat ook machinaal uit metaal vervaardigd. De torentjes en loggia's bewerkt met de prachtigste versieringen waren voor de restaurateurs een ware uitdaging. Met name de houten versieringen waren door de tand des tijds en de invloed van de zeewind erg aangetast en het was een tijdrovend karwei om alles weer in oorspronkelijke staat te herstellen.

De pier van Sellin
De wandelpier van Sellin rond 1920, vrijwel totaal verwoest in 1971 door een stormvloed

De pier van Sellin in 2003
De 350 meter lange wandelpier van Sellin in 2003, geopend in 1998

Hierboven de pier van zeebad Sellin. Het dorpje Sellin ligt hoog boven op een rots en je kunt het strand alleen bereiken via een hele steile trap naar beneden, maar tegenwoordig ook via een tandrad kabelbaantje. Je hebt het gevoel dat je loodrecht naar beneden gaat en dat is eigenlijk ook precies zo. Klik hier voor een foto van het kabelbaantje. De restauratie van de pier van Sellin was een waar huzarenstukje!

De pier van Sellin is de langste pier van het eiland en als ik me niet vergis van heel Europa zelfs. Aan deze pier legden (en leggen nu weer) grote zeeschepen aan om de mensen naar Denemarken en Zweden te vervoeren!

De groeten uit... Rügen!
Huizen aan de strandpromenade met op de voorgrond een visrokerij

Volgende Pagina:

volgende pagina

De villa's aan de strandpromenade in Binz!


 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-09