Inleiding l Heenreis l Aankomst | Turku en Vyborg l Geschiedenis l Peter en Paul Vesting l Catharina Paleis l Tsarskoye Selo l Terugreis

Catharina Paleis Tsarskoe Selo

Inleiding

Het Catharina Paleis in Tsarskoye Selo is een écht sprookjes paleis! Het paleis bevindt zich op een complex zo'n 25 kilometer ten zuiden van Sint Petersburg (zie kaart, Pushkin!). Het paleizencomplex is bekend onder de naam Pushkin en onder de (oude) naam Tsarskoye Selo. Hier bevinden zich het Catharina Park met het Catharina Paleis en het Alexander Park met het Alexander Paleis, het favoriete paleis van Tsaar Nicholas II en zijn gezin, die daar de laatste dagen van de Romanov dynastie doorbrachten.

Het stadje Tsarskoye Selo is echter vooral beroemd om het indrukwekkende Catharina Paleis, waar Catharina de Grote leefde en waar zij stierf. Het paleis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel totaal vernietigd maar is als een feniks herrezen uit de as, dankzij een werkelijk fenomenale restoratie, of beter gezegd herbouw, die meteen naar het einde van de Tweede Wereldoorlog startte. Er staan meer schitterende gebouwen in Tsarskoye Selo maar ik beperk me hier tot het Catharina Paleis. Wil je lezen over de andere gebouwen, badhuizen en galerijen en nog veel meer moois, klik dan hier (Engelstalige website)!

Het Catharina Paleis

Catharina Paleis
Het Catharina Paleis in Tsarskoye Selo. Het paleis is één van de grootste paleizen van Europa, meer dan 700 meter breed!

Plattegrond paleis
Plattegrond van het paleis. Klik voor groot formaat!

Het Catharina Paleis is genoemd naar de Catharina voor wie het gebouwd is, en dat was niet Catharina de Grote (Catharina II), maar Catharina I, de tweede vrouw van Peter de Grote! Peter de Grote liet het paleis voor haar bouwen in de jaren 1717 - 1723 door architect Braunstein. Tsarina Elizaveta Petrovna, de dochter van Peter de Grote en Catharina I, was dol op dit paleis en spaarde kosten noch moeite om het te verfraaien. Later in die eeuw werd het weer uitgebreid and kreeg het tijdens de regering van Catharina II de nieuwe, rijk gedecoreerde barokke fa├žade door de Italiaanse architect Bartholomeo Rastrelli.

Peter de Grote
Catharina I
Tsarina Elizabeth
Catharina de Grote
Peter de Grote, Peter I
1721 - 1725
Catharina I
1725 - 1727
Elizaveta Petrovna
1741 - 1761
Catharina II (de Grote)
1762 -
1976
Paul I
Alexander I
Nicholas II
Paul I
1796 - 1801
Alexander I
1801 - 1825
Nicholas II
1894 - 1917

Hierboven zie je de hoofdrolspelers in dit reisverhaal. Wil je meer lezen over de Romanov dynastie, lees dan het verhaal over het Fabergé Romanov Tercentenary Egg. Het Ei dat door de Russische juwelier Peter Karl Fabergé voor Tsaar Nicholas II werd gemaakt ter gelegenheid van de viering van 300 jaar Romanovs. Meer over de Romanovs ook in Fabergé en Romanov Rusland.

Het Catharina Paleis
Het Catharina Paleis

Het Lyceum
Overzichtskaartje
De paleis kerk met daar naast het Lyceum
Plattegrond van het park, klik voor groot formaat

Hierboven zie je links de paleiskerk met daar aan vast gebouwd het Lyceum. Meer daarover op de volgende pagina. De rechter afbeelding is een plattegrond van het hele complex.

De Grote Hal

De prachtige grote hal of balzaal. Hier kun je goed zien hoe breed de zaal is en tegelijkertijd hoe smal het paleis is. Op de plattegrond van het paleis is dit nummer 4.

Volgende pagina, Catharina Paleis, deel 2

Volgende Pagina

 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-08