Inleiding l Heenreis l Aankomst | Turku en Vyborg l Geschiedenis l Peter en Paul Vesting l Catharina Paleis l Tsarskoye Selo l Terugreis

Groeten uit...Kaartje

Over Turku (Fins) Åbo (Zweeds)

Turku

Turku (Zweeds: Åbo) is een stad in het zuidwesten van Finland. Turku ligt aan de monding van de rivier de Aura in de Oostzee, ten westen van Helsinki. De stad werd gesticht in het begin van de 13e eeuw en was tot 1812 de hoofdstad van Finland. Turku heeft ongeveer 175.000 inwoners. Turku zelf is de op vier na grootste gemeente van Finland, maar het stedelijk gebied geldt na Helsinki en Tampere als het derde belangrijkste van het land. Van alle grote steden groeit het het minst snel.

Turku
Het kasteel van Turku, gebouwd in 1280

Turku is een tweetalige gemeente met Fins als meerderheidstaal (± 95%) en Zweeds als minderheidstaal. Turku is hoofdstad van de provincie West-Finland. In de voorstad Naantali bevindt zich de zomerresidentie van de Finse president. Voor de kust van Turku ligt de Finse archipel, een belangrijke toeristische bestemming.

Turku is de oudste stad van Finland. De Zweedse kruisvaarders vestigden zich er in 1157. Het werd in 1220 de eerste bisschopszetel van Finland en was lang de belangrijkste stad van het land. Turku was van 1620 tot 1812 officieel de hoofdstad van Finland. De nationale universiteit was gevestigd in Turku van 1640 tot 1827, toen een brand bijna de volledige stad vernietigde en de universiteit met resterende overheidsgebouwen werd verplaatst naar Helsinki. Het Verdrag van Åbo, waardoor Zweden een deel van Zuidwest-Finland aan Rusland afstond, werd ondertekend in de stad in 1743. De grote kathedraal in de stad werd gebouwd in de vroege 13e eeuw. Het eveneens 13e-eeuwse kasteel, dat in 1614 werd vernietigd door een brand en in 1961 werd hersteld, is nu een historisch museum.

In de jaren twintig van de twintigste eeuw zette Paavo Nurmi (geboren in Turku) de stad internationaal op de kaart. Nurmi won tijdens zijn carrière maar liefst negen Olympische medailles als lange afstandsloper en staat bekend als een van de beste atleten aller tijden.

Van Turku reden we door het oneindig mooie Finse land, lang vele vele meren, naar de oude stad Viipuri, door de Russen Vyborg genoemd. Vroeger (tot 1947) de tweede stad van Finland, nu een Russische stad, de eerste na de Fins-Russische grens.

Vyborg

Over Vyborg (Russisch) Viipuri (Fins)

Vyborg (Fins: Viipuri; Zweeds: Viborg) is een stad in Rusland, vlakbij de Finse grens aan de Finse Golf. De stad heeft eeuwenlang bij Zweden en later Finland gehoord. Vyborg ligt in de streek Karelië in de oblast Leningrad en heeft ongeveer 70.000 inwoners

Al in de prehistorie hebben de Kareliërs zich in dit gebied gevestigd. De geschiedenis van Vyborg zelf begint als er in 1293 een kasteel wordt gebouwd door Zweedse troepen. Om het kasteel wordt hevig gevochten door de Zweden, die ook Finland in handen hebben, en troepen uit de Russische stad Novgorod. In het Verdrag van Nöteborg wordt in 1323 een grens tussen Zweden en Novgorod bepaald. Vyborg komt in Zweden te liggen.

Na de Grote Noordse Oorlog komt de stad in 1721 in Rusland te liggen. Nadat heel Finland in 1808 door de Russen werd veroverd, kwam Vyborg in het groothertogdom Finland te liggen, dat nu onder Russisch gezag viel.

Finland verklaarde zich na de Russische Revolutie onafhankelijk, waardoor Vyborg in 1917 in de onafhankelijke republiek Finland kwam te liggen. Vyborg was hierna onder de naam Viipuri de tweede stad van het land, met in 1939 ongeveer 80.000 inwoners.

Toen Finland na het begin van de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie werd aangevallen, moest de stad bij de Vrede van Moskou (1940) worden afgestaan aan de Sovjet-Unie. Finse troepen heroverden de stad echter in 1941, maar in 1944 werd de stad weer door de Sovjet-Unie veroverd. Vrijwel alle Karelisch/Finse inwoners werden de stad uitgejaagd. Vyborg werd daarna bevolkt door mensen uit de hele Sovjet-Unie. De stad lag toen in de Karelo-Finse Sovjetrepubliek, die in 1956 bij de Russische Federatie (RSFSR) werd gevoegd.Sinds de val van het communisme ligt de stad in de republiek Rusland.

Oude kaart
Kopergravure van Vyborg in 1709

Vyborg heeft een fraaie oude binnenstad, met vele monumenten die herinneren aan de roerige geschiedenis. De belangrijkste trekpleister van de stad is het kasteel. De momumenten hebben echter wel te leiden gehad onder verwaarlozing tijdens de Sovjet-Unie. Handel is een voorname bron van inkomsten voor de stad. De stad ligt aan de spoorweg en E18 van Helsinki naar St. Petersburg. Ook heeft de stad een haven aan de Finse golf.

Vyborg
Het huidige Vyborg gezien vanaf het kasteel

Route Turku Vyborg

Van Vyborg is het nog zo'n 140 kilometer naar Sint Petersburg, we zijn er bijna!

 

Volgende Pagina Sint Petersburg

Volgende Pagina

Pagina bijgewerkt: 2016-05-08

 

Bron Turku: Wikipedia
Bron Vyborg: Wikipedia