Inleiding l Heenreis l Aankomst | Turku en Vyborg l Geschiedenis l Peter en Paul Vesting l Catharina Paleis l Tsarskoye Selo l Terugreis

Groeten uit...Kaartje

Sint Petersburg Geschiedenis

Sint-Petersburg (Russisch: Санкт-Петербург) is na Moskou de belangrijkste stad van Rusland en is een belangrijk industrieel, wetenschappelijk en cultureel centrum. De stad is met zijn architectuur uit de 18e en 19e eeuw, zijn grachten, zijn lange rechte straten, tuinen, parken en paleizen een toeristische trekpleister van belang. De stad heette van 1914 tot 1924 Petrograd, en van 1924 tot 1991 Leningrad.

Kaartje van Sint Petersburg. Klik op het kleine kaartje hierboven om een groot formaat te zien. Je ziet hoeveel water er in Sint Petersburg is; niet voor niets wordt de stad dan ook vaak "het Venetië van het Noorden" genoemd. De rivier die je ziet op het kaartje is de Neva. In het Noorden de Finse Golf.

De stad is gelegen aan de monding van de rivier de Neva in de Finse Golf in een deltagebied. Het inwonertal is circa 5 miljoen. Het is een belangrijk verkeersknooppunt met een zeehaven, een luchthaven en toegang tot het Wolga-Baltische systeem van waterwegen. De stad heeft een metro (sinds 1955). Er is veel industrie, onder andere staal, chemie en machinebouw. De stad is de zetel van de Russische Academie van Wetenschappen en telt vele onderzoeksinstituten, drie universiteiten en een conservatorium. Er zijn zo'n 120 musea waaronder de Hermitage en 18 theaters waaronder het Mariinski-operatheater.

Sint-Petersburg werd in 1703 gesticht door Peter de Grote als 'venster op het Westen' en werd de hoofdstad van Rusland. Bij de bouw werden vooral dwangarbeiders ingezet. De stad kreeg een Westers aanzien met onder meer zo'n veertig grachten naar Nederlands model

Peter de Grote   Chatarina de Grote Nicholas II
Peter de Grote
Tsaar 1682 - 1721

Keizer van heel Rusland
1721 - 1725
Catharina de Grote
1762 - 1801
Nicholas II
1894 - 1917

De stad lag in een dun bevolkt gebied, Ingermanland, dat tevoren niet door Rssen, maar door een Fins volkje, de Ingriërs, werd bewoond. Er vestigden zich veel immigranten, zowel Russen als West-Europeanen. De stad overvleugelde al snel Archangelsk als voornaamste havenstad van Rusland. Tegen het eind van Tsaar Peters regering (1725) telde de stad al ongeveer 50.000 inwoners. De stad zou tot 1918 het regeringscentrum van Rusland blijven.

Tegen het eind van de 18e eeuw was de bevolking van de stad tot ongeveer 200.000 gegroeid, nog wel iets minder dan Moskou, dat er toen bijna 300.000 telde. In de tijd van Catharina II van Rusland (1762-1796) begon er zich in de stad een levendig cultureel leven te ontwikkelen. Zo werd er onder meer een universiteit gesticht.

Bestorming van het Winterpaleis

Veel gepubliceerde foto van de bestorming van het Winterpaleis in 1917. In werkelijkheid komt deze foto uit een documentaire. De oorspronkelijke bestorming vond in de nacht plaats en daar zijn geen beelden van!

In 1905 was de stad het toneel van een eerste, mislukte revolutie. In 1914 werd Sint-Petersburg omgedoopt in Petrograd: Sankt Peterburg klonk te Duits, en Rusland was in oorlog met Duitsland. Tijdens deze Eerste Wereldoorlog volgden in 1917 de Februarirevolutie en de Oktoberrevolutie, die respectievelijk het einde van de tsaren en het begin van de sovjettijd inluidden. Petrograd verloor zijn status als hoofdstad. In 1924 kreeg Petrograd de naam Leningrad, als eerbetoon aan de overleden Lenin.

Het beleg van Leningrad

In de Tweede Wereldoorlog moest de stad een 29 maanden durende belegering door de nazi's doorstaan, die grote opofferingen van de burgerbevolking eiste. Gedurende de wintermaanden was er zo nu en dan enige bevoorrading over het nabijgelegen Ladogameer mogelijk, maar anderszins was er verschrikkelijke honger in de stad, wat zelfs tot kannibalisme leidde.

Het precieze aantal doden (vooral burgers) tijdens de belegering is niet bekend. Alleen op de Piskarovskoje-begraafplaats werden meer dan 600.000 doden begraven. Men schat dat er zeker meer dan een miljoen mensen zijn omgekomen. Voor de heldhaftige verdediging kreeg Leningrad de eretitel Heldenstad van de Sovjetunie.

Klik op de zwart/wit afbeelding hierboven om naar een externe website te gaan met schitterende ontroerende foto's van de blokkade van Leningrad.

Op 6 september 1991 krijgt Leningrad, na een referendum, zijn oude naam terug van vóór 1914: Sint-Petersburg.

17 juli 1998: De stoffelijke resten van Tsaar Nicholas, Tsarina Alexandra en drie van hun vijf kinderen worden herbegraven in de Peter en Paul Vesting in Sint Petersburg.

Gedenkstenen van de Romanovs

De gedenkstenen in de Peter en Paul Vesting voor de vermoorde Romanovs. Van rechts naar links, Alexandra, Nicholas II, Tatiana, Olga en Anastacia. De overblijfselen van Maria en Alexei zijn tot op de dag van vandaag nog niet geïdentificeerd. Lees meer hierover op de volgende pagina!

Valdimir Putin en Gerhard Schröder

In 2003 viert Sint Petersburg haar 300 jarig bestaan. Een van de hoogtepunten van deze viering is de officiële heropening van de Barnstenen Kamer. Over deze kamer lees je meer in het hoofdstuk over het Catharina Paleis. Wil je meteen meer lezen? Klik dan hier om naar het Reisverhaal te gaan!

Op bovenstaande foto de Russische President Vladimir Putin en Bondskanselier Gerhard Schröder onder het Florentijnse Mozaïek tijdens de officiële opening van de Barnstenen Kamer op 31 mei 2003.

Sint Petersburg 300 jaar!
1703 - 2003 - Sint Petersburg, 300 jaar!

Volgende pagina Tour Sint Petersburg - De Peter en Paul Vesting

Volgende Pagina

 

Pagina gewijzigd: 2016-05-08