Inleiding l Heenreis l Aankomst | Turku en Vyborg l Geschiedenis l Peter en Paul Vesting l Catharina Paleis l Tsarskoye Selo l Terugreis

Groeten uit...Kaartje

Sint Petersburg Peter en Paul Vesting

(Herbegrafenis Tsarina Maria Fyodorovna september 2006 - Klik hier!)

Op 16 mei 1703 liet Peter de Grote een begin maken met de aanleg van een bolwerk in de delta van de Neva, waarmee Sint Petersburg gesticht was. Met de bouw van deze vesting, het begin van de nieuwe stad, wilde hij de toegang naar de Oostzee veilig stellen die hij na jarenlange gevechten op de Zweden had weten te veroveren.

Deze vesting, de Peter en Paul Vesting, heeft de vorm van een onregelmatige zeshoek en kwam in het midden van de 18e eeuw gereed.

Peter and PaulDe Peter en Paul vesting

De belangrijkste bezienswaardigheid van de vesting is de Peter en Paul Kathedraal met zijn zeer fijne torenspits die een hoogte bereikt van 122 meter. Van 1712 tot 1733 vond de bouw plaats onder leiding van de Italiaanse bouwmeester Domenico Trezzini. In de qua stijl on-Russische kerk vonden de Tsaren sinds Peter de Grote een laatste rustplaats.

In de vesting bevinden zich verder enkele musea en het is mogelijk het Trubetzkoi-bastion te bezichtigen, ooit in gebruik als gevangenis. Onder anderen Alexei, de zoon van Peter de Grote, de schrijvers Gorki en Dostojevski en duizenden politieke gevangenen hebben hier onvrijwillig heel wat tijd doorgebracht.

Ons gezelschapjeDe ingepakte toren
Kijk, daar lopen wij! - Rechterfoto de torenspits

Wij waren in 2002 in Sint Petersburg en in 2003 zou de stad haar 300 jarig bestaan vieren. Kosten noch moeite werden gespaard om de stad een stralend aanzien te geven voor die grote gebeurtenis. Veel, heel veel restauratiewerkzaamheden waren bezig, zo ook hier. De beroemde torenspits hebben we dus helaas alleen "ingepakt" gezien.

In de Peter en Paul Vesting bevindt zich de laatste rustplaats van vrijwel alle Romanov Tsaren.

De graven van de laatste Romanovs

Hierboven zie je de kapel waarin de stoffelijke resten zijn bijgezet van de laatste Romanov Tsaar, Nicholas II, zijn vrouw Alexandra, en drie van hun vijf kinderen, alsmede van de huisdokter dr. Evgeny Botkin en 3 bedienden, Anna Demidova (de bediende van de Tsarina), Alexei Trupp (de persoonlijke bediende van de Tsaar) en Ivan Kharitonov (Kok) die tegelijkertijd met hen zijn vermoord in Ekaterinburg.

Op 17 juli 1998 vond de plechtige herbegrafenis plaats. Een aantal foto's daarvan kun je hieronder zien.

Pas in mei 2008 zijn de stoffelijke resten van de twee nog vermiste kinderen definitief geïdentificeerd (voor artikel, klik hier) en is na zovele jaren onomstotelijk vast komen te staan dat het hele gezin in 1917 om het leven is gekomen. Over een bijzetting is verder nog niets bekend gemaakt.

Aankomst De kisten Alexanda en Nicholas
Aankomst in Sint Petersburg
Dienst in de kapel
De kisten van het Tsarenpaar
De kist van Nicholas II
dienst
Toespraak
De kist van Nicholas II
Overzicht
Boris Jeltsin bewijst laatste eer

Een erg goede website over hoe het allemaal gegaan is in die laatste dagen, met de laatste Tsaar en zijn gezin, is de Romanov Memorial site "Ipatiev House". Die vind je hier.

En natuurlijk ligt ook de stichter van de stad hier begraven:

Peter de Grote Peter de Grote
Petr I Velikii - Peter I de Grote
Peter de Grote
Het graf van Peter de Grote

naar Herbegrafenis Tsarina Maria Fyodorovna - september 2006

to Reburial Tsarina Maria Fyodorovna - September 2006

Alexander III en zijn gezin
Tsaar Alexander III, Tsarina Maria Fyodorovna en hun vijf kinderen.
Naast zijn moeder, de toekomstige Tsaar Nicholas II

 

Volgende pagina Het Catharina Paleis in Tsarkoye Selo!

volgende pagina

 

 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-08