Inleiding l Heenreis l Aankomst | Turku en Vyborg l Geschiedenis l Peter en Paul Vesting l Catharina Paleis l Tsarskoye Selo l Terugreis

Groeten uit...Kaartjemappark

Tsarskoye Selo

Geschiedenis van de naam Tsarskoye Selo

Het stadje werd door Peter de Grote gesticht in 1710 en heette eerst Sarskoye Selo (ook gespeld als Sarskoe Celo en Sarskoje Celo), waaraan het Finse woord saari (eiland) ten grondslag ligt: het dorp bevond zich op een verhoging in een moerassige omgeving. Toen de tsaar er zijn zomerverblijf vestigde, werd de naam al snel verbasterd tot Tsarskoe Selo (tsarendorp). Vanaf 1918 tot 1937 werd het echter omgedoopt tot Detskoje Selo (kinderdorp). In 1937 werd het Poesjkin/Pushkin ( (Russisch: Пушкин), naar de grote Russische dichter Aleksandr Pushkin, wiens honderdste sterfdag in dat jaar werd herdacht. Vanaf de negentiger jaren van de vorige eeuw word meer en meer de oude naam Tsarskoye Selo weer gebruikt.

En zo schrijf je het in het Russisch
De naam in het Russisch

In 1773 werd hier het Verdrag van Tsarskoye Selo gesloten, waarmee de Romanovs hun bezit in Holstein aan Denemarken afstonden. Tsarskoye Selo werd in 1837 door een 26 km lange spoorlijn met Sint-Petersburg verbonden. Dit was de eerste Russische openbare spoorlijn! Deze spoorlijn was belangrijk voor het hof, zodanig dat de Keizerlijke familie snel kon reizen tussen de paleizen in Sint Petersburg en die in Tsarskoye Selo. Het was in 1917 dat via dit station, de toenmalige Tsaar, Nicholas II, zijn vrouw Alexandra en hun vijf kinderen, werden gedeporteerd naar Siberië waar zij in juli 1918 zijn vermoord.

Het station van Tsarskoye Selo
Het station van Tsarskoye Selo

Bezienswaardigheden naast het Catharina Paleis, zijn het Lyceum, met daarin het Pushkin museum, en het Alexander Paleis (Aleksandrovsky Palace). Nu eerst het Lyceum dat vooral beroemd is door een van zijn eerste leerlingen, Alexander Pushkin!

Lyceum

Catharina de Grote liet het Lyceum in eerste instantie bouwen voor de kinderen van haar zoon Paul I, de jongere broers van de latere Tsaar Alexander I, Nicholas en Mikhail.

Het Lyceum
Kerk en Lyceum, het paleis ligt links

Zover ik kon vinden gingen die zoontjes hier niet naar school, maar het plan voor de school werd wel uitgevoerd in de nieuwe vleugel van het Catharina Paleis die door Neelov gebouwd werd van 1789 - 1791 voor de kinderen van Paul I. De poort over de straat van het paleis naar de nieuwe vleugel werd speciaal zo gemaakt zodat Catharina de Grote op latere leeftijd haar kleinkinderen kon bezoeken zonder trap te hoeven lopen!

Lyceum Pushkin

In 1811 werd besloten om de vleugel om te bouwen tot lyceum, maar dan een geprivilegieerde school, bedoeld voor de kinderen van de regerende Russische elite om hen voor te bereiden op carrières binnen het hof en in gouvernementele dienst. Enkele bouwkundige veranderingen werden aangebracht door architect Stasov, en op 19 oktober werd het Lyceum officieel geopend.

Alexander PushkinPushin Standbeeld
Links Alexander Sergeevich Pushkin 1799-1837. Rechts Beeld van Alexander Pushkin in het Lyceum park.
Gemaakt in 1900 door Robert Bach

Bij de eerste school lichting was Alexander Pushkin, de beroemdste Russische dichter. In Tsarskoye Selo was het dat hij zijn eerste gedichten schreef en bekend werd. Zijn slaapkamer op de derde verdieping van het Lyceum en ook het huis waar hij enige jaren later samen met zijn vrouw leefde, zijn nu Pushkin Museums. In 1900 bij de 100ste verjaardag van zijn geboortedag werd het monument dat je hierboven ziet gerealiseerd. In 1937, bij de 100ste sterfdag van Pushkin werd besloten de stad Tsarskoye Selo "Pushkin" te noemen als eerbetoon aan de grote dichter. In de negentiger jaren van de vorige eeuw kreeg het plaatsje zijn originele naam Tsarskoye Selo weer terug.

Zoals je hierboven aan de data kunt zien is Alexander Pushkin maar 38 jaar oud geworden. Hij stierf in een duel waarover vandaag de dag nog steeds gespeculeerd wordt of het wel dan niet in scène gezet was om Pushkin uit de weg te ruimen. Behalve een grote en beroemde dichter was Pushkin ook een luis in de pels van het toenmalige regime!

Het Alexander Paleis

Een van de best bewaarde geheimen van het Tsarskoye Selo complex is het Alexander Paleis, gebouwd tussen 1792 en 1796 door architect Giacomo Quarenghi. Tegen het einde van de 19 de eeuw was het Alexander Paleis de favoriete residentie geworden van de laatste Russische Tsaar, Nicholas II en zijn familie. Het was van hier uit dat Nicholas en zijn familie naar Siberië werden verbannen, waar zij in 1918 in Ekaterinburg werden vermoord.

Alexander paleis
Het Alexander Paleis aan de voorkant gezien

Jammer genoeg is de historische belang van deze plaats lange tijd niet onderkend en heeft de tand des tijds flink geknaagd aan dit paleis. Slechts heel weinig van het interieur heeft de tijd doorstaan en nu pas (2006), is na een strak opgezet restoratie programma één vleugel van het paleis gerestaureerd en open voor het publiek.

Alexander Paleis overzicht
Het Alexander Paleis

Hoe belangrijk het Alexander Paleis was in het leven van Nicholas II blijkt wel uit het feit dat dit paleis model stond voor het 1908 Fabergé Alexander Palace Egg. Dit Ei was het paasgeschenk van Nicholas II voor zijn echtgenote, Tsarina Alexandra. Op het Ei bevinden zich portretjes van hun 5 kinderen, in het Ei als surprise, een minutieus uitgevoerd miniatuur van hun favoriete paleis, het Alexander Paleis.

Slechts één ander Romanov paleis was ook inspriatie voor een Fabergé Ei, het Gatchina Paleis, het favoriete paleis van Tsaar Alexander III. Wil je het 1901 Gatchina Palace Egg zien, klik dan hier!

Alexander Palace
Het Alexander Palace Egg op het fluweren voetje
Het 1908 Alexander Palace Egg

Het Fabergé Alexander Palace Ei had een prominente plaats in de zogenoemde Maple Room van het paleis. Alexandra had daar een hoekkabinet met daarin haar grootste schatten.

de maple room

Alexandra's hoekkabinet in de Maple Room. Op de middelste plank kun je het Alexander Palace Egg zien staan. Het is het linker van de drie die je daar ziet. Hoewel niet erg duidelijk, hieronder een uitvergroting.

Detail Alexander Palace Egg

Heel veel meer informatie over het Alexander Paleis vind je op de website The Alexander Palace Time Machine, home of the Last Tsar, Romanov and Russian History.

Dit is de mooiste, beste en meest uitgebreide website ter wereld die gaat over de Romanovs en de tijd waarin zij leefden. Prachtige verhalen, vaak van ooggetuigen, vertellen de geschiedenis van Rusland en de Romanovs, overal rijk voorzien van originele, vaak unieke foto's. Een absolute aanrader voor liefhebbers van de Russische geschiedenis. Website is Engelstalig!

Afscheid

Hier neem ik afscheid van Sint Petersburg; er wacht ons nog een lange reis terug naar huis. Sint Petersburg, ik heb je in mijn hart gesloten! Ik kom terug!

(En we zijn teruggekomen. Precies tien jaar later! Daarover een andere keer!)

 

Sint Petersburg ... adembenemend!

Einde

Volgende pagina


(Volgende pagina, de terugreis, heel snel naar huis)

 

 

Pagina gewijzigd: 2016-05-08