Inleiding l Heenreis l Turku en Vyborg l Geschiedenis l Peter en Paul Vesting l Catharina Paleis l Tsarskoye Selo l Terugreis

Sint Petersburg Kaartje
Klik op het kleine kaartje om een grote overzichtskaart te zien.
Sint Petersburg op de Google Map? Klik hier!

In 2002 zijn we op reis geweest naar Sint Petersburg. Een tocht per taxi, bus en boot door Nederland, Duitsland, Zweden, Finland en Rusland. Het was een hele reis maar we hebben genoten van alles wat we allemaal gezien en meegemaakt hebben. Over die reis gaat deze mini website.

Inleiding

Sint Petersburg is een prachtige stad. Er is een gezegde, dat als je éénmaal in Sint Petersburg geweest bent, je er altijd weer naar terug wilt. Voor mij is dat helemaal waar! De geschiedenis van de stad is zo interessant, de stad zelf zo prachtig, de musea wondermooi, de paleizen sprookjesachtig, en je raakt nooooit uitgekeken. Sint Petersburg is een grote stad en als je alles wilt zien zou je er maanden moeten gaan wonen.

Hermitage
Het Winterpaleis of Hermitage

Een foto van het Winterpaleis mag natuurlijk niet ontbreken in een reisverhaal over Sint Petersburg dus hier is ie! Deze prachtige foto heb ik gevonden op internet en daarvan heb ik een vergroting op mijn kamer hangen. Het Winterpaleis of Hermitage is een wonder op zich, en ook hier kun je weken doorbrengen zonder je te vervelen. Zo ontzettend veel moois is hier te zien, het paleis zelf en dan nog de enorme kunstcollectie!

Op bovenstaande foto zie je onder de rivier de Neva, de levensader van Sint Petersburg. Het Winterpaleis heeft aan alle zijden ingangen maar de voornaamste ligt aan de kant van het grote plein, het Paleisplein, met daarop de Alexander zuil. De gebouwen in de vorm van een boog zijn de gebouwen van de Generale Staf.

Weetje: Het paleis is ongeveer 200 meter breed, 10 meter diep en 30 meter hoog. Er zijn 1057 kamers, 117 trappenhuizen, 1786 deuren en 1945 ramen!

In dit reisverhaal aandacht voor slechts een paar bezienswaardigheden waarover in de Nederlandse taal niet veel te vinden is en die mij om uiteenlopende redenen aanspreken. Sint Petersburg is gewoon té groot en er is té veel te zien. Het Winterpaleis bijvoorbeeld is zo prachtig en ik zou er uren over kunnen schrijven, maar daarover is al zoveel te lezen op andere websites. Zo ook over de kruiser Aurora, de vele theaters en kerken, de beroemde winkelstraat de Nevsky Prospect en de rivier De Neva met haar prachtige bruggen. Ook over de "Kirk oep hot blod" zoals onze gids de Wederopstandingkerk noemde staat het internet vol, maar omdat er al zo weinig foto's zijn van deze reis waar wij op staan (zie verder op deze pagina), maar meteen even die paar laten zien!

JJ voor de Kerk op het BloedThat's me!!

Links Jean-Jacques en rechts, "that's me!" voor de "Kerk op het Bloed" of de "Wederopstandingskerk". Deze kerk is gebouwd op de plaats waar Tsaar Alexander II in 1881 werd vermoord.

Hier kun je wél lezen over de Peter en Paul Vesting, waar de laatste Romanov Tsaar Nicholas II in 1998 eindelijk zijn definitieve rustplaats vond; evenals zijn moeder Tsarina Maria Fyodorovna die in 2006 werd bijgezet; over het Catharina Paleis in Tsarskoye Selo met de wereldberoemde Barnstenen Kamer en over het Alexander Paleis, waar Nicholas II samen met zijn vrouw Alexandra en hun kinderen Olga, Tatiana, Maria, Anastacia en Alexei hun laatste dagen in vrijheid doorbrachten.

Het boekFlipbook

Dit reisverhaal heb ik eerder gemaakt als "FlipBook", de kaft daarvan en een blik erin zie je hierboven. Door een FlipBook kun je bladeren maar maar op een website kun je weer surfen, "alles heb immers zijn voors en zijn tegens".

De reis gaat beginnen! We gaan! En we gaan zo:

De Route

Eerst met een taxi naar Utrecht, van Utrecht met een bus naar Kiel, van Kiel met de boot naar Göteborg, daar met de bus over land naar Stockholm. In Stockholm weer ingescheept en nu met de Silja Line naar Turku, de vroegere hoofdstad van Finland. Van Turku dan weer met de bus naar Sint Petersburg. Een héle reis, maar wel een fantastisch mooie! Een onvergetelijke reis dus!

That's us!

Nu hadden we op deze reis één probleem, en wel dat op de laatste dag in Sint Petersburg onze camera is gestolen. Dit reisverhaal is dan ook tot stand gekomen met foto's die door medereizigers zijn gemaakt die zo ontzettend lief waren die aan ons op te sturen. Veel afbeeldingen zijn gescand uit folders en boekjes en een paar foto's zijn gemaakt met een wegwerpcameraatje. De foto hierboven is er zo eentje! Robert en ik in de sneeuw in Finland.

En de foto hieronder ook. Kijk, daar staan we, Jut en Jul bij de bus. En je ziet het goed, het was Kras! Zeer kras zelfs!

De bus

Verder nu op de volgende pagina met een impressie van de "onvergetelijke reis naar Sint Petersburg".

De camera!

Woord aan de dief: "Dief, dit is ie, gestolen rond of in de Gostiny Dvor, oktober 2002. Ik hoef de camera niet terug want inmiddels heb ik een betere, maar die foto's, daar zou ik graag eens over praten" smile

Volgende Pagina - de heenreis

Volgende Pagina

 

 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-08