Groeten uit... Berlijn

Berlijn Palast der Republik Stadschloss

Inleiding | De DDR-tijd | Heden (2005) | Toekomst - Het besluit is gevallen | Afbraak van het Palast | Laatste nieuws 2016

Palast der Republik versus Stadtschloss - Inleiding

Dit reisverhaal gaat over het Palast der Republik en het voormalige Koninklijk Paleis, het Berliner Stadtschloss. Op onderstaande foto zie je de Dom van Berlijn met daarnaast het Palast der Republik. Mijn reisverhaal gaat over de geschiedenis en toekomst van dit Palast, opgeleverd in 1976 en gedoemd plaats te maken voor.... het Stadtschloss! Voor een Googlemap van Berlijn, klik hier!

Berlijn 2005

We moeten even terug in de geschiedenis omdat op de plaats waar het Palast der Rupublik nu staat, tot september 1950 het Koninklijk Paleis stond.

Berlijn vóór 1945

Op deze foto zie je linksboven de dom en midden onder het Koninklijk Paleis. Helemaal links het park met het Altes Museum, het begin van het museumeiland. De foto moet gemaakt zijn vóór de Tweede Wereldoorlog omdat het Paleis nog in goede staat is. Vóór het paleis de Schlossbrunnen, de prachtige fontein. Klik op het kleine plaatje hieronder om de foto in een groter formaat te zien.

De Schlossbrunnen
(Klik om te vergroten)

Het Berliner Stadtschloss (Berlijnse Stadslot), was de hoofdresidentie of winterresidentie van de Kurfürsten van Brandenburg, later de Koningen van Pruisen, en van de Duitse Keizer. De zomerresidentie lag in Potsdam waar Frederik de Grote zijn geliefde Sans Souci liet bouwen. Het Berlijnse slot stond op het eiland in de Spree in de wijk Berlin Mitte.

Na de novemberrevolutie van 1918 (de linkse novemberrevolutie in Duitsland resulteerde in verdrijving van keizer Wilhelm II en maakte de weg vrij voor de oprichting van de Weimarrepubliek*) fungeerde het als museum en werd het slot door talrijke andere huurders gebruikt.

Het slot werd gedurende de Tweede Wereldoorlog, op 3 februari 1945 door verschillende bommen zwaar beschadigd. Vanaf 1945 tot begin 1950 werden gedeeltes van de ruïne, waaronder de Witte Zaal, zo goed mogelijk hersteld en in gebruik genomen voor tentoonstellingen. Een wederopbouw was toen mogelijk geweest, maar de leiding van de DDR zag het Slot als symbool van het Pruisische militarisme en besloot het bouwwerk op 7 september 1950 op te blazen.

Het Slot  En dit was het einde
Op bevel van Walter Ulbricht wordt het Stadtschloss opgeblazen.

Op de plaats waar het Slot stond, in de DDR-tijd de Marx-Engels-Platz, werd het Palast der Republik gebouwd (opgeleverd in 1976) en het Staatsratsgebäude, opgeleverd in 1964. In het Staatsratsgebäude werd het zogenaamde Portaal IV uit het oude Stadslot geïntegreerd. Dat portaal paste in het socialistische denken omdat vanaf het balkon dat zich daar bevond, in november 1918, Karl Liebknecht de Socialistische Republiek uitriep!

Liebknecht roept de socialistische republiek uit.

Karl Liebknecht roept de Socialistische Republiek uit. Eerst deed hij dat op het paleisplein maar de massa toeschouwers was zó groot, dat hij zijn toespraak vanaf het balkon van het Stadtschloss herhaalde. Datzelfde balkon maakt nu deel uit van het Staatsratsgebäude, zie foto hieronder!

Het Statratsgebäude

Op onderstaande foto kun je heel goed zien hoe het eens was en hoe het nu is in 2005.

Toen en nu...

Lees verder over het Palast der Republik in de DDR-tijd op de volgende pagina!

Volgende pagina!

Inleiding | De DDR-tijd | Heden (2005) | Toekomst - Het besluit is gevallen | Afbraak van het Palast

*Duitsland had de Eerste Wereldoorlog verloren en de winnaars eisten herstelbetalingen. Ondanks de belofte door de Duitse keizer Wilhelm II, sneuvelden veel Duitsers in de oorlog. Na de val van de monarchie in 1918 werd door sociaaldemocraten een democratische republiek uitgeroepen, later informeel Weimarrepubliek genoemd naar de stad waar de grondwet werd afgekondigd. In deze periode stegen de prijzen voor voedsel snel. Daardoor was het Duitse volk ontevreden, hetgeen leidde tot een radicalisering ter rechter- en ter linkerzijde. In het begin van de jaren '30 won Adolf Hitler de verkiezingen en kwam zijn NSDAP aan de macht. De geschiedschrijving laat hiermee de periode van de Weimarrepubliek gewoonlijk ophouden.

bron voor deze pagina:
http://de.wikipedia.org/wiki/Berliner_Stadtschloss

 

Pagina gewijzigd: 2016-05-05