Groeten uit... Berlijn

Berlijn Palast - Stadsschloss

Inleiding | De DDR-tijd | Heden (2005) | Toekomst - Het besluit is gevallen | Afbraak van het Palast | Laatste nieuws 2007!

Palast der Republik versus Stadtschloss - Heden

Vanaf 1990, toen het Palast der Republik gesloten werd, was het stil in het Palast. Zelfs het geluid van de asbestsaneringen klonk mat gedempt voor de voorbijgangers. Op de Schloss Platz, die weer zijn oude naam had teruggekregen na de hereniging, stonden bouwketen en gedurende bijna 15 jaar was er nauwelijks activiteit....

Zo heet het nu weer na de herenigingEn zo heette het in de DDR tijd!
Links in 2005, rechts in DDR tijd

aar in 2004 werd alles ineens anders. In het voorjaar verlichtten reusachtige rode restaurant lampen de kopieën van het Chinese Terracotta Leger. Ineens ontdekte men de ruwe charme van het staal en beton gedrocht. De grote foyers en de resten van de Grote Zaal. In afwachting van de sloop van het Palast werd het gebruikt voor een tentoonstelling. De tentoonstelling van de 130 kopieën van China's beroemde Terracotta Leger trok ruim 10.000 bezoekers. Deze enorme belangstelling kan deel verklaard worden uit het feit dat het Palast der Republik gewoonlijk gesloten was voor het publiek. De toentertijd heersende controverse over het al dan niet afbreken heeft zeker bijgedragen aan het succes van deze tentoonstelling.

Terrakotta ArmeeDe voorgevel aangekleed voor de tentoonstelling van het Terracotta Leger
Het terracotta leger in het Palast der Republik

het zijn helaas kopiƫn... De beelden

De originele beelden, waarvan er zo'n 8.600 zijn, werden in 1974 ontdekt in de Chinese provincie Shaanxi, in een gigantische ondergrondse tombe van China's eerste keizer Qin Shinhuang. De opgraving van deze beelden wordt gezien als één van de grootste archeologische prestaties uit de 20ste eeuw. Voor de tentoonstelling in Duitsland, waarvan die in Berlijn de zevende stop was, zijn kopieën gemaakt, gebakken volgens oude technieken.

Meer weten over het Terracotta Leger? Klik dan op het logo hieronder. Je komt dan op mijn miniwebsite over Het Terracotta Leger!

Het Terracotta Leger van Xi'an
Het Terracotta Leger van Xian

In 2005 werd het palast gebruikt voor een vier maanden durend cultuurfestival "Volkspalast". Een enorm succes na een voorbereidingstijd van slechts een half jaar.

Palast wordt Volkspalast
Cultuurfestival "Volkspalast" 2005

Uitgerekend het voor de "staatspresentatie" van de DDR gebouwde Palast werd een symbool van het volksengagement!

Allerlaatste voorstelling...?
De Berg in 2005

Van 4 tot 26 augustus 2005 werd het Palast der Republik voor de laatste keer een Volkspallast en waren de deuren voor de bezoekers geopend. Een 44 meter hoge "berg" uit staal en kunststof strekte zich uit van de Grote Zaal tot over de Foyer. Deze berg kon bezichtigd, beklommen en overwonnen worden. Achter de berg werden optredens verzorgd. Deze happening was een fantastisch succes!

Lees verder over het Palast der Republik op de volgende pagina!

Volgende Pagina!

Toekomst, het besluit is gevallen

 

 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-04