Groeten uit... Berlijn

Berlijn Palast - Stadsschloss

Palast der Republik versus Stadtschloss - Het besluit is gevallen

Inleiding | De DDR-tijd | Heden (2005) | Toekomst - Het besluit is gevallen | Afbraak van het Palast | Laatste nieuws 2007!

Meteen na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog klonk de roep om de wederopbouw van het Paleis. Eenstemmig hadden de voornaamste culturele instellingen zich daarvoor toen uitgesproken.

Palast bij NachtLuchtopname van de Dom en Het Palast der Republik. Voor het Palast zijn opgravingen zichtbaar. De kelders van het voormalige Schloss zijn blootgelegd!
Het Palast in zijn gloriedagen bij avond, links. Rechts Luchtopname van de Dom met het Palast

De politiek gemotiveerde afbraak van het slot kon echter niet verhinderen dat er in de volgende jaren stemmen klonken vóór de wederopbouw van het Schloss. Walter Ulbricht beloofde openlijk om in betere tijden het slot, in ieder geval op een andere plek te herbouwen. De bouw van het Palast der Republik maakte weliswaar een wederopbouw op die plaats nogal onwaarschijnlijk.

Toen en Nu
De foto van de beginpagina, hoe het was, is, en hoe het weer zal zijn!

Keer op keer werd bij de leiding van de DDR op wederopbouw aangedrongen, zowel door personen uit Oost als West. De wederopbouw van volledig ingestorte gebouwen was in andere socialistische staten zoals Polen en de USSR al begonnen en daarom niets ongewoons. Concrete plannen doorvoor werden echter niet gemaakt, op grond van de precaire toestand van de DDR staatsfinanciën.

Meteen na de hereniging vlamde de discussie in Berlijn weer op of het Schloss herbouwd moest worden. Daarmee begon niet alleen een tot vandaag de dag voortdurend debat over de bouw van het Slot, maar ook over de omgang van het weer verenigde Duitsland met zijn geschiedenis.

Ingepakt Palast der Republik
Het Palast der Republik verscholen achter panelen met daarop het Stadtschloss

In 1993 waren er twee privé initiatieven tot wederopbouw. Een ervan resulteerde in 1993 in het gedurende enkele maanden "aankleden“ van het Palast der Republik, met kleurig beschilderde panelen die het vroegere slot voorstelden. Enerzijds was dit bedoeld om de Berlijners te betrekken in de discussie en anderzijds om het al 43 jaar ontbrekende Slot terug in gedachten te brengen. Dit wat het eerste zichtbare teken van de initiatieven voor wederopbouw. Hierdoor kwam het slot ook sterk in de aandacht van de media.

De wederopbouw van de Frauenkirche in Dresden had aangetoond dat een dergelijk project van volledige reconstructie van een historisch bouwwerk, technisch haalbaar was. De indrukwekkende voorbeelden van geslaagde reconstructies zoals in Warschau, Danzig en Sint Petersburg laten zien wat er op dit gebied mogelijk is.

En zo zou het dan moeten worden...
Het Palast der Republik, ingepakt gezien vanaf de Schlossbrücke in 1993

Daartegenover stonden de tegenstanders van de wederopbouw van het Slot. Bij de wederopbouw moest immers het Palast der Republik verdwijnen en dat was minstens een zo belangrijk historisch gebouw. Zij gingen ervan uit dat wederopbouw van het slot niet haalbaar was omdat er geen originele bouwtekeningen bestonden en de technieken om de kunstwerken te reconstrueren niet meer bestonden.

De bereikte resultaten bij de Dresdener Frauenkirche, de Residentie in München, het Kronprinzenpalais in Berlijn, de paleizen in Stuttgart en Aschaffenburg en het kasteel Charlottenburg in Berlijn, geven echter hoop dat men ook hier veel zal kunnen bereiken.

Plannen voor de wederopbouw van het Stadtschloss

In 2000 werd door de Berlijnse Senaat en de Bondsregering een Kommissie opgericht die uiteindelijk in 2002 met de aanbeveling kwam het slot te herbouwen. In november 2003 werd dit besluit eenstemmig door de Bondsdag aangenomen.

Gezien vanaf de Schlossbr├╝cke
Zo ongeveer moet het dan weer worden...

Het nieuwe Slot zal niet alleen omwille van het Slot ontstaan, maar ook concrete taken op zich nemen. Naast de historische en stadsymbolische functie zal het meerdere, over Berlijn verspreide, musea gaan huisvesten en moet het een cultureel centrum worden voor de bevolking van Berlijn. Op deze manier kan aan het wetenschappelijk culturele verleden van deze plek verantwoord worden, zodanig dat Staat (Slot), Kerk (Dom) en Wetenschap (musea) zich hier verenigen.

Het Palast der Republik in betere tijden
Het Palast der Republik in betere tijden. Dit beeld is voorgoed verdwenen!

Het afbreken van het Palast der Republik begon in oktober 2005 en moet ten tijde van de wereldkampioenschappen voetbal in 2006 beëindigd zijn zijn. Althans, dat was de planning in 2005. Lees op de volgende pagina hoe de huidige stand van zaken is!

Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk hoe het Slot precies gereconstrueerd gaat worden. Vastgelegd is de herbouw van de Noord, West en Zuid portalen, alsmede het "Slüterhofs", een van de twee slottuinen. Waarschijnlijk komt er een reconstructie van de koepel boven het West portaal alsmede de tien belangrijkste zalen of kamers van het kasteel en het kunsthistorisch belangrijke trappenhuis. Omstreden zijn nog het Oost portaal uit de renaissancetijd en de "Apothekenflugels" die zich aan de noordkant tegen de dom aansluit. De bouw zal in 2006/2007* van start gaan en de werkzaamheden zullen niet voor 2015 beëindigd zijn.

Unter den Linden, 2005
Computeranimatie in een Berlijnse Krant

visie 2015
De visie 2015. Zal dit ooit waarheid worden...

Uit de Nederlandse Krant:

Artikel - De Telegraaf, januari 2006

Artikel - Brabants Dagblad, januari 2006

*Afbraak Palast der Republik.

Lees verder op de volgende pagina

Volgende Pagina!

Inleiding | De DDR-tijd | Heden (2005) | Toekomst - Het besluit is gevallen | Afbraak van het Palast

 

Pagina gewijzigd: 2016-05-04