Groeten uit... Berlijn - Treptower Park

Groeten uit...
Voor het Treptower Park op een Google Map klik hier!

Minder bekend bij de doorsnee toerist zijn de Sovjet Monumenten voor het rode leger. Berlijn heeft minstens twee monumenten die de bevrijding van Berlijn door het Rode leger herdenken. Over twee van deze monumenten, en dan vooral het monument in het Treptower Park, gaat dit reisverhaal. De twe meest belangrijke monumenten zijn:

Het Sowjetisches Ehrenmal Berlin Tiergarten
Het Sowjetisches Ehrenmal Berlin Treptow

Het meest bekende monument van deze twee is het monument in Tiergarten; het ligt midden in de stad, vlak bij de Brandenburger Tor en het was lange tijd een omstreden plek omdat het gedurende de koude oorlog in West Berlijn lag. Het vormde binnen West Berlijn een soort Russische enclave en Russische soldaten konden er vrij naar toe gaan. Wel was het zo dat ze door West Berlijners vaak beschimpt werden en er met rotte eieren en tomaten naar hen gegooid werd.

Het Monument Tiergarten wordt geflankeerd door twee originele Russische tanks. Het zijn de eerste twee tanks die in 1945 Berlijn binnen reden.

Memorial in Tiergarten Een van de eerste twee tanks die Berlijn in 1945 binnenreden
Het monument in Berlijn Tiergarten

Het Russische Monument in het Treptower Park

De entree van het Treptower Memorial

Het Russische Monument bevindt zich in het Treptower Park. Dit park werd rond 1860 aangelegd naar een ontwerp van Johan Gustav Neyer. In 1919 brachten Karl Liebknecht, Whilhelm Pieck en Rosa Luxemburg hier 150.000 stakende arbeiders tezamen, de arbeidersstaking van 1919.

Het hele monumentale complex werd gebouwd tussen 1946 en 1949. Het is de laatste rustplaats van 5000 sovjetsoldaten die sneuvelden bij de slag om Berlijn in 1945. De toegang tot het monument wordt gemarkeerd door een grote poort waarvan hierboven een afbeelding.

Detail Poort

De tekst links in het Russisch en rechts in het Duits, luidt: "Ewiger Ruhm den Helden, die für die Freiheit und Unabhängigkeit der sozialistischen Heimat gefallen sind" (Eeuwige roem voor de helden, die voor de vrijheid en onafhankelijkheid van het socialistische vaderland gevallen zijn).

Moedertje Rusland
Een groot granieten sculptuur van een rouwende Moedertje Rusland markeert de toegang tot het ereveld

Vanaf het beeld van Moedertje Rusland kijk je over een uitgestrekt terrein met aan het einde daarvan een heuvel met daarop een mausoleum. Op het mausoleum staat een 13 meter hoog beeld van een soldaat die een kind redt en zijn machtige zwaard laat rusten op een gebroken hakenkruis.

Overzichtsfoto

Tussen deze twee, moedertje Rusland en de soldaat met het zwaard, bevindt zich een groot uitkijk platform dat wordt geflankeerd door twee enorme driehoeken van rood marmer, volgens ingewijden, hét marmer dat bedoeld was voor Hitlers nieuwe kanselarij. Aan de voet van iedere driehoek bevindt zich een beeld van een knielende soldaat.

De twee driehoeken

De twee driehoeken. In 2005 waren hier restauratiewerken volop aan de gang. In 2001 overigens ook (zie foto hier direct onder) dus het lijkt erop dat een en ander groots wordt aangepakt!

Restauratie werkzaamheden
2001 Restauratiewerkzaamheden aan de twee grote driehoeken

Detailfoto
Een van de driehoeken met het beeld van de knielende soldaat. Op de achtergrond de sarcofagen.

De knielende soldaat
Even een blik op de restauratiewerkzaamheden in 2005:

Meer restauratie werkzaamheden

De traptreden worden gerestaureerd. Het graniet wordt ter plaatse (met de hand) op maat gezaagd en met een engelengeduld worden de nieuwe stukken als in een reusachtige puzzel ingepast.

Een kopje koffie...
Tja, en een kopje koffie op zijn tijd... dat zullen de helden, die niet vergeten worden, vast niet erg vinden!

Volgende pagina!

Lees verder op de volgende pagina, de 16 sarcofagen en het mausoleum.