Groeten uit... Berlijn - Treptower Park

Groeten uit...
Voor de Google Map klik hier!

Het Russische Monument in het Treptower Park - 2

Op een hoge heuvel, het hele ereveld overziend, staat een 13 meter hoog beeld van een Rus die een kind draagt waarbij zijn zwaard rust op een gebroken swastika. Binnenin de basis van dit standbeeld is een kleine herdenkingscrypte met muren uitgevoerd in mozaïek. Het mozaïek stelt een scène voor met werkers, boeren en Aziatische minderheden die klaarblijkelijk dankbaar zijn verlost te zijn van de tirannie van het Nationaal Socialisme.

De crypte op de heuvel

Dappere soldaat

De dappere soldaat met op zijn arm een kind. In zijn rechterhand een zwaard
dat wijst naar een gebroken hakenkruis waar hij met een voet bovenop staat.

Erekrans van de Russische Marine
Een erekrans van de Russische Marine voor de gevallen helden.
Daarachter de vijf velden met de graftombes. Links en rechts de 16 sarcofagen

Tussen Moedertje Rusland en de Soldaat met het zwaard ligt het eigenlijke graf van 5000 soldaten die zijn omgekomen in de strijd om Berlijn. (In totaal zijn er zo'n 25.000 Russen gesneuveld in deze strijd). Op dit grote veld bevinden zich vijf vierkante ereveldjes, met in het midden een graftombe met daarin de stoffelijke resten van de Russische soldaten.

Het grote veld wordt geflankeerd door 16 (lege?) sarcofagen, die de toenmalige 15 sovjet staten symboliseren, waarbij de 16de staat voor de hele Sovjet Unie. Iedere sarcofaag draagt als inscriptie een citaat van Stalin. In totaal zijn er 16 sarcofagen, 8 aan de ene kant met inscriptie in het Russisch, de 8 aan de andere kant met inscriptie in het Duits.

Daar rechts loopt Robert
Kijk, hier rechts loopt zoonlief. Hij is naar boven gegaan en heeft foto's gemaakt van het mozaïek in de crypte

Op de 16 sarcofagen dus citaten van Stalin, en heldhaftige taferelen uit de toenmalige 16 Russische staten. Ik herkende hier onder andere afbeeldingen van Sint Petersburg en een afbeelding van Lenin.

Een van de sarcofagen

De 8 sarcofagen met de citaten van Stalin in het Duits, nu in detail. Klik op de kleine afbeeldingen om een groter formaat te zien en de Nederlandse vertaling te kunnen lezen. Gebruik de knop "sluit venster" om terug te keren naar deze pagina.

detailfoto's
detailfoto's
detailfoto's
1
2
3
4
detailfoto's
detailfoto's
detailfoto's
detailfoto's
5
6
7
8

Binnenkijkje in de crypte van de Russische soldaat op de heuvel.

De crypte

De crypte

De crypte

Het Monument is bij Russische toeristen zeer in trek. Regelmatig worden hier  herdenkingsbijeenkomsten gehouden en bloemen gelegd. Toen wij hier waren in 2005 was er een Russisch bruiloftsgezelschap dat hier bruidsfoto's kwam maken. Bruid en Bruidegom in vol ornaat bij het monument. Kan het romantischer?

De meeste toeristen die wij hier aantroffen waren Russisch. Dat was een buitenkansje want zij hebben enkele Russische opschriften voor ons in het Duits vertaald!

Het Sovjet Russisches Denkmal in Berlijn...  stof tot nadenken!

 

Annemiek
augustus 2005

Update 2016. Nu zo terugkijkend was mijn liefde voor Rusland bepaald groter in 2005 dan nu in 2016. Wat jammer toch.

 

Klik hier voor andere Reisverhalen

 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-01