Groeten uit... Berlijn

De Siegessäule

De Siegessäule

¡Unas palabras en Español!

Siegessäule met de vier delen  en hier met drie!
De Siegessäule met de vier delen en rechts op een oude foto met drie!

De Siegessäule op de Google Map. De zuil vind je precies in het midden van het kaartje als je op "Satelliet"klikt.
Inzoomen met het "plus-symbooltje" en daar staat hij! De Siegessäule (Klik hier voor de Google Map!)

Dit reisverhaal gaat over de Siegessäule, de overwinningszuil, in Berlijn. Een monument dat zeer beslist door iedere bezoeker van Berlijn wordt gezien want je kunt er nauwelijks omheen kijken. Staande bij de Brandenburger Tor, blik naar voren en wat zie je daar in de verte? Juist, de Siegessäule! Weinig toeristen weten echter de geschiedenis van deze zuil; ik wist het ook niet en daarom heb ik het uitgezocht en er een reisverhaal over gemaakt. Dat verhaal lees je hier!

De Siegessäule op de "Grosse Stern", de Grote Ster in het midden van de Tiergarten in Berlijn, werd van 1864 tot 1873 naar plannen van Heinrich Strack in Berlijn gebouwd en staat tegenwoordig onder monumentenzorg. Aanleiding voor de bouw waren de overwinningen van Duitsland in de oorlog tegen Denemarken in 1864. De zuil werd onthuld op de derde verjaardag van de overwinning van de slag van Sedan op 2 september 1873.

De zuil op de Grote Ster

De Grote Ster is het centrale plein in Berlijn Tiergarten. Het plein werd onder kuurvorst Frederik III (vanaf 1701 Frederik I, koning van Pruisen) naar plannen van Hemmrich in 1698 aangelegd. In 1742 werd de "Ster" ter gelegenheid van de ombouw van de Tiergarten door Knoberlsdorff en later van 1833 tot 1840 door Lenné, tot een representatief plein omgebouwd.

In de 90er jaren van de twintigste eeuw lukte het de Siegessäule in Tiergarten om een internationale beroemdheid te worden. Jaarlijks stond zij in het centrum van de "Love Parade" en zo trokken meer dan een miljoen jonge mensen aan haar voorbij. De gouden Engel werd een geliefd object voor de camera's en zo is ze tegenwoordig wereldberoemd! Maar zo vriendelijk als de Love Parade is de geschiedenis van de Siegessäule niet, dat blijkt ook eigenlijk uit de naam; de overwinningszuil. Inderdaad herinnert ze aan gewonnen oorlogen en aan een die gelukkig verloren werd.

Even terug in de geschiedenis. In 1873 werd ze als eerste nationaal herinneringsmonument voor het nog jonge Rijk naar plannen van Johann Heinrich Strack gebouwd. Toentertijd was er nog geen vierde deel, het bovenste van de kolom. Dat kun je op onderstaande foto's heel goed zien.

De zuil in 1873
De onthulling van de Siegessäule in 1873

De zuil voor de Reichstag
De zuil voor de Reichstag met het standbeeld van Bismarck

De monumentale mozaïeken in de zuilengalerij en de reliëfs zijn gemaakt naar tekeningen van beroemde beeldhouwkunstenaars en leden van de Academie, zoals Anton von Werner, Alexander Calandrelli en karl Chirstian Keil.

Detail reliëf  Detail reliëf
De reliëfs op bovenstaande foto's zijn van de hand van Karl Keil

De zuil, die oorspronkelijk op de koningsplaats voor het Reichstagsgebouw stond, herinnerde aan de overwinning in de Duits-Deense, Pruisisch-Oostenrijkse en aan de Duits-Franse oorlogen. Daarvoor werden in drie tegenover elkaar gelegen rijen kanonnenhulzen aangebracht, die nu nog goed te zien zijn. De vierde kolom werd 65 jaar later op bevel van Hitler toegevoegd. In dit vierde deel zijn geen kanonnenhulzen aangebracht. Waarschijnlijk was deze vierde kolom bedoeld voor de overwinning die Hitler op Frankrijk dacht te gaan halen, maar het is ook mogelijk dat dit vierde deel alleen geplaatst werd voor het effect want de kleinere zuil maakte een beetje een gedrongen indruk.

De Zuil is gebouwd bovenop een gepolijste rode granieten sokkel met daarop oorspronkelijk de drie kolommen die naar de hemel gericht zijn. De zuil is versiert op de sokkel met vier bronzen reliëfafbeeldingen die de drie overwinningen en de intocht van de troepen in Berlijn in 1871 laten zien. Deze reliëfs werden op aandringen van frankrijk in 1945 verwijderd maar in de tachtiger jaren bij de restauratie weer aangebracht. Op de sokkel bevindt zich een zuilenhal waarin op de binnenmuur zich een glasmozaïek van Anton von Werner bevindt.

De hulzen  Een van de bronzen reliëfs
Hierboven één van de bronzen reliëfs. Links zijn goed de hulzen van de kanonnen te zien.

Binnen in de zuil voert een wenteltrap met 285 treden naar het 50,66 meter hoog gelegen uitzichtplatform. Van daaruit heeft men een schitterend uitzicht over de Tiergarten, de Potsdamer Platz, de Brandenburger Tor en eigenlijk over heel Berlijn.

Lees verder op de volgende pagina

volgende pagina

 

***

¡Hola!

Muy bienvenidos en Holanda, pues este sitio web se encuentra en Los Paises Bajos. Esta storia sobre el Columna de Victoria en Berlin, Alemania, es uno de mis "crónicas de viaje". Escribiendo este storia, descubierto el sitio sobre el Angel de la Independiencia en Mexico y me gustaba mucho comparar los dos Angeles. Gracias a Manuel Aguirre Botello por este colaboración ciberespacial!

 

 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-01