Groeten uit... Berlijn - Tempelhof

Groeten uit...

Berlijnse vliegvelden | Geschiedenis Tempelhof | Tempelhof Heden

Vliegveld Tempelhof ca. 1950 tot Heden

Het vliegveld draagt niet meer het karakter van het Nazi tijdperk maar is een plaats geworden met een positieve historische lading. Het ronde plein aan de voorkant van het vliegveld kreeg de naam 'Platz der Luftbrücke' in 1951, en er kwam een monument te staan dat gewijd is aan diegenen die overleden zijn tijdens de blokkade. Vanaf toen begon ook het aantal commerciële vluchten weer toe te nemen.

Tijdens de luchtbrug kwamen bij vliegtuigbotsingen en andere ongelukken 31 Amerikanen om het leven; (28 US Air Force, 1 US Navy, 1 US Army, 1 burger) , 39 Britten (17 Royal Air Force, 1 Bris Leger, 21 burgers) en ongeveer (volgens één bron 9 en volgens een andere bron 12) 10 Duitse burgers. Hun namen staan op de sokkel van het monument.

Tempelhof Berlijn Air Force Base Rhein Main
Links: Luchtbrug monument op Tempelhof. Rechts: De tegenhanger op Air Force Base Rhein-Main

Het Berlijn Luchtbrug gedenkteken voor het vliegveld Tempelhof, bij de Berlijners bekend als 'die Hunger Harke' (de honger hark), symboliseert een luchtbrug die West Berlijn met de rest van West Duitsland verbond. De andere helft van deze luchtbrug staat op de Air Force Base Rhein-Main (bij Frankfurt International Airport). De drie omhoog wijzende pinnen symboliseren de geallieerden, de Amerikanen, de Engelsen en de Fransen, en tevens symboliseren ze de 3 luchtcorridors die gebruikt werden;  twee voor Berlijn inkomende vliegtuigen, en één voor uitgaande vliegtuigen.

Voor de piloten was er geen ruimte voor fouten en de landing moest in één keer goed gaan. Was er iets mis, dan was er geen tweede landingsmogelijkheid en moest het vliegtuig met lading terug naar zijn basis! Voor de piloten was het een erezaak om zélfs onder de meest moeilijke omstandigheden hun vliegtuig aan de grond te zetten. Het is duidelijk dat hierbij soms hele grote risico's genomen zijn!

Replica's van dit monument staan onder andere in Duitsland op vliegveld Celle, en op Air Force Base Scott in Illinois, Verenigde Staten. Herdenkingplaquettes zijn in Amerika geplaatst op de begraafplaats Arlington in Virginia, het US Air Force Museum (Wright-Patterson AFB), de Air Force Academy (Denver Colorado), het Pima Air Museum (Tucson, Arizona) en op de vliegbases Barksdale, McChord en Scott.

De centrale vertrekhal werd voor het eerst in 1962 opengesteld voor het publiek na een grootscheepse renovatie. Het vliegveld representeerde een 'gateway' naar de vrije wereld. Dit werd erg gewaardeerd door passagiers die liever niet de Oost-Duitse grenscontroles passeerden.

Berlin Tempelhof
Zo zag het eruit als je aan kwam

In de zestiger jaren  begonnen ook de problemen zich voor te doen. De technische capaciteit van de installaties uit 1930 alsmede de lengte van de landingsbanen bleek inadequaat te zijn.

De bewoners dicht bij het vliegveld begonnen te klagen over vervuiling en de toename van het geluid, aangezien het verkeer toenam en de vliegtuigen groter werden. In 1975, opende Berlijn een nieuw internationaal vliegveld, ongeveer 8 kilometer in het noorden van de stad in Berlijn Tegel, in het gebied onder Frans toezicht. Dit nieuwe vliegveld nam veel vluchten over van Tempelhof. De Engelse luchtmachtbasis Gatow behield tot 1995 zijn functie als basis voor de Britse strijdkrachten.

Sinds de val van de Berlijnse muur in november 1989, zag Tempelhof een opleving in haar activiteiten. Het vliegveld werd nog gebruiikt voor kleine en middelgrote vluchten. Het is gelegen vlakbij het nieuwe centrum van de nieuwe hoofdstad van het weer verenigde Duitsland, met al haar voordelen. In 1998 verhandelde Berlijns 'Zentralflughafen', zoals Tempelhof toen weer heette, 3 miljoen passagiers.

Platz der Luftbrücke
En zo ziet het er nu uit. Het plein voor vliegveld Tempelhof.
Op deze "Platz der Luftbrücke" staat ook het Luchtbrug monument.

Echter, in 2004 besloot de Berlijnse Senaat dat vde luchthaven per 31 oktober 2004 moest sluiten. Er kwamen bouwplannen en er volgden referenda waarbij de bevolking van Berlijn zich mocht uitspreken over de toekomst van het vliegveld en uiteindelijk werd Tempelhof per 1 november 2008 definitief gesloten.

Stadspark - Tempelhofer Park

De luchthaven fungeert inmiddels als stadspark. Op 8 mei 2010, na de officiële opening door burgemeester Wowereit van Berlijn, werd het nieuwe park feestelijk ingewijd. Lees meer hier!

Tempelhofer Park
Foto Tempelhofer Park: http://www.elba-rec.nl/events/margarete-heitmuller

2016 Huisvesting Vluchtelingen

In 2016 wordt Tempelhof, ooit de levenslijn voor de Berlijners, een nieuwe levenslijn, nu voor vluchtelingen uit Syrië en andere oorlogsgebieden. Zo'n 7000 mensen zouden hier gehuisvest kunnen worden. Lees meer hier!(Engelstalig)

Tempelhof Vluchtelingen
Vluchtelingen in Tempelhof. Foto Berliner Morgenpost, Fabrizio Bensch / Reuters

------

Lang, heel lang gezocht naar een foto of afbeelding waarop je kunt zien hoe gróót dit vliegveld is. De rij gebouwen is ruim 1,2 kilometer lang! Lijkt qua stijl erg veel op KDF Prora, vooral veel beton! Hieronder twee luchtopnamen; denk ze aan elkaar en je krijgt een indruk van de grootte van het geheel.

Tempelhof

Op de bovenste foto het centrale middengedeelte van het complex. Op de foto hieronder zie je hetzelfde gedeelte rechtsonder in beeld.

Tempelhof

Berlijn Tempelhof... imposant en zeer indrukwekkend!

 

bron geschiedenis Tempelhof:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Flughafen_Tempelhof
andere bronnen:
http://www.usafe.af.mil/berlin/quickfax.htm
http://www.teije.nl/berlijn/b_info_ne.htm#wijk

 

 

Andere Reisverhalen over Berlijn

 

Pagina bijgewerkt: 2016-04-30