Groeten uit... Berlijn!

Groeten uit Berlijn Het wapen van Berlijn
Het wapen van Berlijn, Een Beer!

Berlijn

Voor Berlijn op een Googlemap klik hier; voor een gewone kaart, klik hier.

In 2001, 2005 en 2007 waren we in Berlijn, de eerste keer voor een soort kennismaking, de tweede keer om vriendschap te sluiten en de stad beter te leren kennen en de derde keer omdat we inmiddels verliefd waren geworden op deze prachtige stad. In 2001 zo’n beetje alle toeristische trekpleisters bezocht, alleen de Brandenburger Tor stond in de restoratie steigers dus die moesten we in 2005 uitgebreid bekijken. In 2007 vooral de architectuur "gedaan", daarover later meer! Nu eerst:

Een stukje geschiedenis

Berlijn (Duits: Berlin) is de hoofdstad van Duitsland, en is ook de grootste stad met 3,5 miljoen inwoners.

De stad ligt aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waar het sinds 1920 echter geen deel van meer van uitmaakt. Berlijn is een aparte deelstaat geworden. Zo dat was het voor de geschiedenis. Het hele internet staat vol geschiedenis van Berlijn dus wil je er meer over weten, ga naar Google en zoek!

Voor mij waren, in 2005, vooral de volgende dingen de moeite waard om nog eens te bezoeken, en daarover heb ik Reisverslagjes gemaakt, ook omdat er erg weinig over deze onderwerpen in het Nederlands te vinden is.

Ik begin met het vliegveld Tempelhof dat zo'n indrukwekkende geschiedenis heeft en een goed voorbeeld is van de architectuur in het Derde Rijk. Meer over deze zogenaamde nazi-architectuur kun je lezen in het reisverhaal over de betonkolos in Prora op het eiland Rügen.

Het tweede reisverhaal Berlijn gaat over het Sovjetisches Ehrenmal in het Treptower Park of het Russische Oorlogsmonument in het Treptower Park in het Nederlands. Dit monumentale oorlogsmonument zou je een voorbeeld kunnen noemen van socialistische architectuur. Rond de begraafplaats van de Russische slachtoffers die vielen bij de bevrijding van Berlijn, staan 16 sarcofagen, 8 daarvan met citaten van Stalin in het Russisch, de andere 8 met dezelfde citaten in het Duits. Stof tot nadenken!

Berlijn TempelhofBerlijn Treptower Park
Links Berlijn Tempelhof, rechts het Sovjetisches Ehrenmal in het Treptower Park

Het verhaal over het Palast der Republik, een voorbeeld van DDR Architektuur, wordt het afgebroken en wordt het Stadtschloss herbouwd? Lees het verhaal!

Berlijn Palast der RepublikStadschloss

De Siegessäule hoe de gouden engel heet en waar haar zusje staat!

De Siegessäule

Het Olympische Dorp uit 1936

Berlijn...auf wiedersehen!

 

Annemiek
augustus 2005, juni 2007

 

pagina bijgewerkt: 2016-05-10