Groeten uit... Göteborg - deel 2

Groeten uit GöteborgKaartje Europa

Overzichtskaartje. Klik op het kleine plaatje om de kaart in een groter formaat te zien
Voor Göteborg op een Google Map, klik hier!


De haven van Göteborg

In de 18de en 19de eeuw had Göteborg een belangrijke positie binnen de Europese scheepvaart en was het een belangrijke havenstad. De industrialisatie begon al rond 1800 en in 1841 stichtte Alexander Keiller Göteborg's Mekaniska Verkstad in Skeppsbron, Göteborg's eerste bedrijf dat alles maakte van ijzeren bedpoten tot kerkklokken. In 1867 werd de botenbouw afdeling verplaatst naar Hisingen en omgedoopt tot Götaverken. In 1844 werd AB Lindholmens Varv opgericht en in 1853 Eriksbergs Mekaniska Verkstad. Deze drie bedrijven zouden Swedens grootste scheepswerf worden en meer dan een eeuw lang een belangrijke positie in Göteborg innemen.

Het havengebied Donker weer
De haven van Göteborg in 2004
Het havengebied, donkere wolken hangen erboven

In het begin van de twintigste eeuw waren de scheepswerven de belangrijkste industrie waar meer dan 3.500 mensen in dienst waren. Gedurende de eerste helft van de 20ste eeuw breidden de scheepswerven steeds verder uit. De gloriedagen van de scheepswerven kwamen in de 70er jaren tot een abrupt einde toen de wereldwijde oliecrisis grote delen van de scheepsindustrie wegvaagde. Vandaag de dag is nog maar een klein gedeelte van de vroegere Götawerken actief op het gebied van de reparatie van schepen. Ook de vooraanstaande plaats die Göteborg innam op het gebied van toerisme, maar dan vooral de ferryboten die per definitie Göteborg aandeden, is teruggevallen door de bouw van de brug tussen Denemarken en Zweden. De haven van Göteborg wordt tegenwoordig intensief gebruikt door de pleziervaart.

Een restaurant Scheepswerf

In de haven een drijvend Chinees Restaurant

Scheepswerven met op de achtergrond de stad
Utkiken! of
Rondom de haven is het goed toeven Dit gebouw"Utkiken" heet in de volksmond "De Lippenstift"

De Stad Göteborg

De Zweden spreken Göteborg uit als "Juttebjur" (Yur-te-boy in het Engels zag ik ergens staan), het is maar even een weet! Ons hotel, het Gothia Towers, lag recht tegenover het grote Pretpark Liseberg. Met de overal verkrijgbare (kope n ) Göteborg Card had je daar vrij toegang en natuurlijk zijn we er een avondje wezen kijken. Gezellig, veel mensen, vooral Zweden. Pretpark zoals een pretpark moet zijn, vooral voor de jonge jeugd maar door de vele bloemen en planten ook voor volwassenen een lust om doorheen te wandelen.

Hotel Gothia Towers Liseberg Wegwijzer?
Hotel Gothia Towers
Liseberg met Gothia Towers bij avondlicht
Je kunt hier alle kanten op!

Het hart van Göteborg is zo'n beetje de Götaplatsen met de Poseidonfontein. Van daar uit loopt een lange brede winkelstraat richting haven. Deze straat wordt de Avenue (Avenyn) genoemd. Mooie winkels, kleine gezellige eetcafeetjes, van alles wat. Het openbaar vervoer is bijzonder goed geregeld en op een dagkaart kun je ook gebruik maken van de bootverbinding met de eilanden voor de kust, de Archipel van Göteborg. Nou, daar gaan we dan!

Het bootstation Prachtig uitzicht!
De "boothaltes" noem ik dit maar
Nou, daar gaan we dan
Wachten.. maar mooi is het hier!
Wachten op de boot
Het is wel heel erg mooi hier

De rotsige kustlijn noemt men hier de Archipel en is echt uniek in Europa. Er zijn talloze kleine eilandjes voor de kust, sommige zijn bewoond. De typische rode huisjes vind je hier in overvloed. Maar er zijn ook talrijke onbewoonde eilandjes die je ook kunt bezoeken. Het toppunt van rust, kalmte en stilte met alleen het ruisen van de wind en de zee als gezelschap. Toeristen zijn tenslotte overal. Op sommige eilanden rijden geen auto's, daar knetteren de brommertjes dat het een lieve lust is.

Uiteindelijk wil je ook wel weer van zo'n eiland af en dus naar het haventje, wachten op de boot, samen met andere toeristen, bewoners en leveranciers die werkelijk van alles en nog wat via deze bootverbinding vervoeren. De boottocht zelf is een belevenis. De natuur is zo wondermooi! Verder nu want er is nog meer te zien in de stad Göteborg! Na de boot, nemen we de bus en laten ons afzetten in het havengebied. Daar staat het prachtige operagebouw uit 1994 dat je op de foto's hieronder kunt zien.

Het operagebouw
De Opera van Göteborg uit 1994
Even op de kaart kijken Zelfportret
Even op de kaart kijken voor het Operagebouw
In de spiegelruiten de haven van Göteborg, en "moi"

Göteborg is mooi, veelzijdig en interessant. Je kunt er met gemak weken doorbrengen. Wij zijn er een kleine week geweest en hebben veel gezien, maar misschien nog meer niet gezien. De vele musea houden we tegoed net zoals het achterland met de eeuwig zingende bossen (?) en meer, veel meer boottochtjes. De Domkerk moeten we nog van binnen zien, maar het Centraal station hebben we "gedaan". Er erg mooi gebouw, veel historische facetten en een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Het gebouw zelf valt onder monumentenzorg. Het Centrum zelf is prachtig, het heeft iets van Sint Petersburg met al dat water, maar ook een beetje van Amsterdam al mist het die historische uitstraling.

De omkerk
Dit zijn wij...
De Domkerk
Jut en Jul in Liseberg
 
Zicht op de Avenue
Centraal Station
De "Avenue"
Het Centraal Station uit midden 19e eeuw, nu een monument
Het Centrum
De Saluhallen
Stadsbeeld
De voedselhallen, de "Saluhallen"

De Viskerk is, net als de voedselhallen, de Saluhallen, een markant gebouw in Göteborg. Het is natuurlijk geen kerk voor vissen maar een vishal. De allerlekkerste broodjes vis kun je hier kopen en eventueel meteen opeten. De garnalen van Göteborg zijn de beste en de lekkerste die ik ooit gegeten heb! Voor de jeugd is er natuurlijk MacDonalds en Burger King, maar waar heb je die niet.

De viskerk Groeten aan...
De Viskerk
Wat is de wereld toch klein!

Tenslotte de stichter van de stad, Karel IX. Koning Karel IX stichtte de gemeenschap die later Göteborg zou worden, Färjenäs in Eriksberg. Een groot bronzen standbeeld van de koning staat aan de Kungportsplatsen. Het Standbeeld Kopparmärra is gemaakt door Börjesson in Stockholm. De inscripties op de voet van het beeld bevatten opgetekende herinneringen van de koning. Het standbeeld is onthuld in 1904 door koning Oscar II. De naam betekent "Koperen Merrie", terwijl het paard waarop Karel IX zit een ruin is! Kungportsplatsen is niet de originele plek van het beeld, eerder stond het aan Östra Hamngatan en was te zien vanaf de Avenyn maar het stond in de weg voor de trams en werd in 1930 verplaatst naar Kungportsplatsen. Kopparmärra is de meest populaire ontmoetingsplaats in Göteborg gezien de centrale ligging aan de Kungportsplatsen. Daar gaan we ooit weer naar toe!

Dé ontmoetingsplaats van Göteborg Koppamärra
Kungportsplatsen dé ontmoetingsplaats
Kopparmärra

 

Göteborg... vörrukkulök!

 

 

Annemiek juni 2005

 

 

 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-08