Het Olympisch Dorp van 1936

Inleiding | Plattegrond Dorp | Geschiedenis en Bouw 1931 - 1936 | De Spelen 1936 | Duitse Kazerne 1936 - 1945 | Russische Kazerne 1945 - 1992 | Heden 2007

Deel 1 - Deel 2 - Deel 3

1931 - 1936 (Deel 2)

Het Ontvangstgebouw

Het ontvangstgebouw was direct vanaf de weg bereikbaar en voertuigen konden door een tunnel onder het gebouw door heen en weer rijden richting Berlijn zonder dat voetgangers daardoor gehinderd werken. HeOntvangstgebouw Olympisch Dorpt gebouw werd zo door de centrale doorgang in twee vleugels verdeeld. De westelijke vleugel diende voor de infrastructuur van de sporters, daar waren het bagagedepot, de douaneafhandeling, het postkantoor, de bank, de telefooncentrale, de wasinname en ook vijf winkels ondergebracht. Er was een sportartikelen winkel, een waar schrijfbehoeften werden verkocht, een fotowinkel, een reisbureau van het noordduitse Lloyd en een winkel waar groenten, fruit en delicatessen werden verkocht.

Het oostelijke deel bevatte naast het kantoor van de dorpscommandant, de ontvangsthal, de "Halle der Nationen" met voor ieder deelnemend land een eigen balie, ook een restaurant voor bezoekers met een groot terras. Bovenin het gebouw bevond zich een woning voor de werknemers. Er was een bioscoop voor de dorpsbewoners, en in de ontvangsthal die voor bezoekers ook toegankelijk was, bevond zich zoals in een hotel, een aankomstbalie en een postdienst. Ook waren telefoons beschikbaar waarmee bezoekers met ieder huis in het dorp verbonden konden worden. (Zie ook periode 1936 - 1945)Halle der Nationen

Rechts de "Halle der Nationen" waar iedere delegatie een eigen balie had.

De Woonhuizen

136 bakstenen woonblokken met één woonlaag en 5 woonblokken met twee woonlagen groepeerden zich ringvormig langs de twee delen van het park, het oostelijke deel en het westelijke deel (plattegrond). Met hun geelwitte gestuukte wanden en felrode pannendaken waren ze zo kleurrijke accenten in het landschap. Kamer Olympisch doprDe huizen met 1 verdieping hadden ieder de naam van een Duitse stad. Naast de entree aangebrachte keramieken of smeedijzeren emblemen beeldden de betreffende stad uit en dienden tegelijkertijd als een eenvoudige oriëntering voor de bewoners van het dorp.

Ieder huis beschikte over douche en toilet, centrale verwarming en zelfs een munt- telefoontoestel! 10 of 12 dubbele kamers lagen aan een lange hal en waren ieder uitgerust met twee bedden, twee leunstoelen, een tafel met stoel en links en rechts naast de toegangsdeur een kast voor kleding. Voor een gezellige huisatmosfeer waren er 2 tafellkamerampen, een prullenbak, gordijnen en een wandtapijt. Tekening hierboven ontwerp 1935.

Elk huis beschikte ook over een kook- en koelgelegenheid en op de zolder een ruimte voor koffers. Er was voorts een centrale huiskamer met aangrenzend terras. De huiskamer had grote ramen tot op de vloer om zo een eenheid te creëren met het landschap. Daarbij waren aan ieder woonblok twee stewards toebedeeld die zorg moesten dragen voor de bewoners. Op de foto hieronder zijn diverse woonblokken te zien. Het grote amandelvormige gebouw is het "Speisehaus der Nationen" (Haus Berlin) waarover later meer.

Kleurenfoto boven uit 2007 is van een kamer in het "Jesse Owens Huis" die heringericht is. Precies zo zag de kamer eruit waar Jesse Owens (Spelen) zijn dagen in het Olympisch Dorp heeft doorgebracht. Alleen het uitzicht dat hij in 1936 uit dit raam had was heel wat wat beter, maar ja, wat wil je ook na 70 jaar. Meer over de woningen en het "Jesse Owens Huis" in "heden".

Speisehaus Der Nationen (Haus Berlin)

In zeker zin werd het dorp omsloten door twee belangrijke gebouwen, het Ontvangstgebouw in het zuiden en het "Wirstschaftsgebäude", het Speisehaus der Nationen in het noorden. (Plattegrond) Het Speisehaus was het gebouw van de Huishoudelijke dienst van het Olympisch dorp.

Speisehaus der NationenGebouwd in de vorm van een ellips telde het gebouw drie woonlagen met terrassen en plat dak. Er waren 40 eetzalen met eigen keukens. Er waren eetzalen waar 50 mensen tegelijk konden eten, maar er waren er ook voor 150. De eetzalen waren qua grootte toegewezen aan de grootte van de delegaties. 200 koks van de noordduitse Lloyd hielden zich met de bereiding van de maaltijden bezig.

De verschillende delegaties was het echter ook toegestaan op eigen keukenchefs terug te vallen. De keukens waren uitgerust met koelkasten (!) elektrische ovens en de modernste keukenapparatuur. De Nederlandse keuken chef zou opgemerkt hebben dat "De inrichting van de keuken kan in het beste hotelbedrijf niet beter zijn".

Keukens

Om de sporters aan tafel te bedienen waren 300 stewards van de noordduitse Lloyd ingezet. Ook de inkoop, opslag en algehele organisatie van het keukengebeuren was in handen van dit internationale scheepvaartbedrijf. In de kelders van het gebouw waren koel- en opslagruimte beschikbaar. Daar was ook de kledinguitgave en wasruimte voor het personeel. Ook een kapper ontbrak niet.

Restaurant

Leveranciers konden door een doorgang aan de achterkant van het gebouw tot voor de koelruimtes en opslagplaatsen rijden. Op de foto hier boven is goed de binnenring van het gebouw te zien met de verschillende bouwlagen en de kelderverdieping waar op het moment dat de foto gemaakt werd, goederen afgeleverd werden. Rechts op de foto de noordelijke boog van de ellips, twee verdiepingen hoog. Behalve een kantoor, woon en slaapgelegenheid voor de koks en beambten van de Lloyd, was hier ook een werkplaats, een wasserij en ruimte voor de tuingereedschappen en de dorpsbrandweer. Ook een telefooncentrale van waaruit internationaal gebeld kon worden was aanwezig. Foto boven, de Amerikaanse ploeg in een van de grote eetzalen. Interessant detail is dat slechts weinige ploegen het gebruik van alcohol was toegestaan. Alcohol was in het dorp verboden, maar in het restaurant was het de Belgen en de Nederlanders toegestaan bier te drinken en de Italianen en Fransen wijn!

 

Hindenburghaus, Kommandentenhuis, Sportfaciliteiten

Volgende pagina

Lees verder op de volgende pagina

Het Wirtschaftshaus/Speisehaus der Nationen in 2007 (lees hierover in "heden")

 

 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-01