Het Olympisch Dorp van 1936

 
Inleiding | Plattegrond Dorp | Geschiedenis en Bouw 1931 - 1936 | De Spelen 1936 | Duitse Kazerne 1936 - 1945 | Russische Kazerne 1945 - 1992 | Heden 2007

 

1945 - 1992 Russische Kazerne

Pas in 1947 nam het Rode Leger het dorp officieel over als nieuwe huisbaas. De Duitse vluchtelingen mochten tot 1949 in hun noodonderkomens blijven, daarna pas werd het gebied door de sovjets hermetisch afgesloten en voor hun eigen doelen heringericht. Dallgow/Döberitz werd steunpunt voor de 35ste divisie. In het voormalige dorp bracht men de officieren met hun families onder. Talrijke Sovjet KazerneDuitsers uit de omliggende dorpen waren echter nog tot 1952 in het dorp werkzaam in allerlei baantjes van straatveger tot bakker. De officiersschool werd in Haus Berlin (eerst Speisehaus der Nationen, daarna Olympia Lazaret) ondergebracht. In de 70er jaren betrok de sportclub van de Russische strijdkrachten het boogvormige terassengebouw. De beide onderste etages werden omgebouwd tot trainingsruimtes, de bovenste verdieping werd een soort hotel voor in DDR gestationeerde Russische leger topsporters die in Elstal samen gehuisvest werden.

Tot aan de val van de muur op 9 november 1989 bereidden zij zich daar intensief op onder andere Olympische Spelen voor. Daarnaast mochten civiele handbal- en zwemverenigingen uit de omgeving de sportfaciliteiten gebruiken.

De sovjet officieren werden samen met hun familie ondergebracht in de huizen en het voormalige Kommandanten Haus diende als kinder crèche. Het Hindenburg Haus werd "Huis der Officieren", een cultuurhuis met divisiemuseum, bibliotheek en verschillende gezelschapsruimten. Talrijke door de "Duits-Russische Vriendschaps Organisatie" georganiseerde vriendschappelijke ontmoetingen vonden daar plaats.

De grote feestzaal werd opgesierd met een levensgroot schilderij van Lenin en in de noord vleugel werden wandschilderingen aangebracht uit de "Grote Vaderlandse Oorlog". Een monumentale wandschildering naar de beroemde foto van Jewgeni Chaldej, "Het hijsen van de Sovjetvlag op de Berlijnse Rijkstag" is daar nu gedeeltelijk nog zichtbaar.

Hindenburg Haus Hindenburg Haus wandrelief

Door veranderde eisen aan het wonen en problemen met de verwarming, verdween In de loop der jaren het grootste deel van de eens 141 woonhuizen (er bleven er maar 20 over) en werden de woonhuizen vervangen door woonblokken met meerdere verdiepingen in de typische DDR "platbouwbetonstijl".

Hoewel de kazernes en de troepenoefenplaats al die jaren Sperrgebied voor de Duitse bevolking bleven, schijnen in het Olympische Dorp zelf de regels niet zo streng geweest te zijn.

Veel inwoners van Elstal deden inkopen in de levensmiddel- en kledingwinkels in het dorp, waar zelfs van tijd tot tijd goederen uit het westen te verkrijgen waren.

Na de val van de muur werden de voormalige " Vrienden" gedoogde "Gasten" tot in 1992 alle troepen teruggeroepen werden naar Rusland. Vandaag de dag echter zijn er nog steeds vriendschappelijke banden tussen het dorp Elstal en het voormalige Russische garnizoen Elstal.

 

Het heden in het Olympisch Dorp

Volgende pagina

Lees verder op de volgende pagina

 

 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-01