Villa Wannsee

 

Villa Wannsee is een villa gelegen nabij en vernoemd naar de Wannsee, een meer ten zuidwesten van Berlijn. In dit huis beraadslaagden op 20 januari 1942 onder voorzitterschap van SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich, de chef vanVilla Wannsee het bureau voor rijksveiligheid, veertien topambtenaren uit de ministeriële bureaucratie en van de SS over de organisatorische uitvoering van de beslissing om de Europese joden naar het oosten te deporteren en te vermoorden.

De villa werd in 1914 - 15 door de zakenman Ernst Marlier gebouwd. Het huis met een woonoppervlakte van 1.500 m2 en de parkachtige tuin van 30.000 m2 was een ontwerp van Paul Baumgarten, een leerling van Alfred Messel. Ernst Marlier en zijn vrouw leefden maar enkele jaren aan de Wannsee. Hij verkocht op 6 september 1921 het huis aan een firma van de industrieel Friedrich Minoux.

In november 1940 verkocht Minoux de villa aan de SS-stichting Nordhav die door Reinhard Heydrich was opgericht. Het doel van die stichting was de bouw en het onderhoud van vakantieverblijven voor de veiligheidsdienst van de SS. In de zomer van 1941 werd het huis omgebouwd tot een gastenverblijf.

Villa WannseeVanaf 1943 werd het door de RSHA (Reichssicherheitshauptamt) gebruikt als gastenverblijf "Kameradschafts- und Führerheim" voor de Duitse veiligheidsdiensten SIPO en SD.

In 1945 werd het gebouw eerst door de Sovjetmarine bezet en later door Amerikaanse legerofficieren. In 1947 installeerde het August-Bebel-Instituut er een college. Van 1952 tot 1988 diende de Villa als vakantiekolonie voor het Berlijnse Neukölln district. Het was de historicus Joseph Wulf die de publieke aandacht wist te trekken op de historische rol die de Villa heeft gespeeld tijdens de Conferentie van Wannsee.

Al in 1965 stelde Joseph Wulf voor om er een "Internationaal Documentatiecentrum voor Onderzoek naar het Nationaal Socialisme en haar Gevolgen" in onder te brengen, maar stuitte daarbij op veel verzet. Pas in 1986 kwam er een doorbraak toen de Berlijnse senaat besliste om er een Holocaust Herinnerings Centrum in onder te brengen. De Villa werd helemaal gerenoveerd en ingericht. Precies op de vijftigste verjaardag van de conferentie van Wannsee werd op 20 januari 1992 het "Gedenkstätte Haus der Wannsee-Konferenz" opengesteld voor het grote publiek.

Villa Wannsee

De notulen van de Wannsee, of ook Wannseeprotocol genoemd, werden vernietigd, echter op één exemplaar na. In maart 1947 werd dit document ontdekt door medewerkers van de Amerikaanse aanklager, die op zoek waren naar nieuwe bewijsmateriaal voor de Neurenbergse processen.

Het internationale proces tegen oorlogsmisdadigers was eind 1946 afgelopen en de aanklagers bereidden zich voor op nieuwe zaken die in Neurenberg werd gevoerd tussen oktober 1946 en april 1949.

De vijftien pagina's tellende notulen werden oorspronkelijk in 30 exemplaren opgemaakt waarvan slechts de zestiende kopij bewaard is gebleven. Het bestaat grotendeels uit een uiteenzetting door Reinhard Heydrich die een overzicht geeft van de maatregelen die reeds genomen werden tegen de joden tot eind 1941. Hierdoor en door verklaringen van verdachten, is men redelijk goed op de hoogte van wat er in Wannsee is gebeurd.

Villa Wannsee gesloten op 17 mei
Villa Wansee, gesloten op Hemelvaartdag!

 

 

Meer over de Wanseeconferentie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wannseeconferentie

en: http://www.verzet.org/content/view/491/52/

 

bronnen voor deze pagina:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Villa_Wannsee
http://www.verzet.org/content/view/491/52/

 

 

Pagina bijgewerkt: 2016-04-30