Groeten uit ... Usedom en Peenemünde deel 2

Kaart Europa Groeten uit..... Kaartje Usedom
Links, overzichtkaart van Europa. Kaart van het eiland Usedom; helemaal rechtsonder begint Polen.
(Klik hier voor deel 1 - Het Eiland Usedom en Peenemünde)

Peenemünde en Werner von Braun

Werner von Braun werd geboren in 1912 in Wirsitz als zoon van een Pruisische baron. Hij studeerde techniek aan het Berlijnse Charlottenburg Institute of Technology en nadat hij een boek over raketten en interplanetaire ruimtereizen had gelezen was hij dermate geïnteresseerd in rakettechnologie dat hij een van diegenen werd die het Duitse instituut voor ruimtereizen oprichtte.

Werner von Braun met een V2 Met nazi officieren in Peenemünde
Werner von Braun met een model van de V2. Rechts met nazi officieren in Peenemünde

In 1932 werden von Brauns activiteiten opgemerkt door Walter Dornberger die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van vaste brandstofraketten binnen het Duitse leger. Dornberger slaagde erin Von Braun te rekruteren en in 1934 slaagde Von Braun erin om twee raketten te bouwen die vertikaal opstegen en een hoogte van meer dan 2,4 kilometer bereikten.

Dornberger werd benoemd tot militair hoofd van het raket onderzoek station in Peenemünde in 1937. Von Braun werd technisch directeur en begon aan de ontwikkeling van een lange afstand ballistiek projectiel, de A4. Tijdens de tweede Wereld Oorlog werkte Von Braun aan een nieuw geheim wapen, de V2 raket. Deze raket was in staat tot een supersonische snelheid en kon vliegen over een afstand van meer dan 80 kilometer, maar eenmaal gelanceerd kon hij niet meer worden gestopt.

Nazi's in Peenemünde
Nazi officieren op bezoek in Peenemünde. De man in het donkere kostuum rechts op de foto is Werner von Braun

Nazi kopstuk Heinrich Himmler onderkende het militaire potentieel van Von Brauns onderzoek en nam de controle over het onderzoeksstation over. Himmler maakte zich steeds meer zorgen over de motivatie van Von Braun, waarbij hij hem meer geïnteresseerd vond in ruimtereizen dan in het ontwikkelen van bommen. In maart 1944 werd Van Braun gearresteerd door de Gestapo en werd pas vrijgelaten toen met ervan overtuigd was dat Von Braun al zijn energie zou aanwenden om de bom te ontwikkelen waarvan Hitler geloofde dat die hét wapen was om de oorlog mee te winnen.

De V2 raket werd voor het eerst gelanceerd in september 1944. Meer dan 5000 V2's werden op Engeland afgevuurd waarvan er uiteindelijk 1100 doel troffen. Deze raketten doodden bijna drieduizend mensen en maakten nog eens 6000 zwaargewonden. Na de landingen op D-day toen de geallieerden zich op het vasteland van Europa bevonden waren ze in staat de lanceerinstallaties in te nemen en tegen maart 1945 kwam er een einde aan de aanvallen met V2's.

In Peenemünde, met de naderende komst van het Rode Leger, vluchtten Von Braun en zijn medewerkers richting het Westen en gaven zich over aan het Amerikaanse Leger. Von Braun en 118 andere raketspecialisten werden naar de Verenigde Staten gebracht waar ze geïnterneerd werden in een woestijn en waar ze experimenteerden met buitgemaakte V2 raketten. Later werkte Von Braun aan de ontwikkeling van raketten voor de militaire ruimtevaart en nog later aan de ontwikkeling van de ruimtevaart in het algemeen.

Werner von Braun met Walt Disney Von Braun met Pres. Eisenhower
In Amerika, links Amerika, met Walt Disney en rechts met President Eisenhower

In 1952 werd Von Braun technisch directeur van het US Army's Ballistic Missile Agency in Huntsville, Alabama en was hij verantwoordelijk voor de productie en de succesvolle lancering van de Redstone, Jupiter-C, Juno en Pershing raketten. Na de succesvolle lancering door de Sovjet Unie van de Sputnik op 4 oktober 1957 concentreerde Von Braun zich op de ontwikkeling van ruimteraketten en in januari 1958 werd de Explorer I gelanceerd.

In 1960 werd Werner von Braun directeur van het Marshall Space Flight Center waar hij werkte aan de ontwikkeling van de Saturnus raket die uiteindelijk de Verenigde staten in staat zou stellen op de maan de landen in 1969. Toen President Richard Nixon in 1972 besloot tot het drastisch beperken van het ruimtevaart budget, nam Von Braun ontslag en werd vice-president van Farichild Industries, een ruimtevaart bedrijf.

Werner van Braun schreef twee boeken, "Conquest of the Moon" in 1953 en "Space Frontier" in 1967. Hij overleed op 16 juni 1977.

 

Noot van Annemiek:
Werner von Braun wordt door velen beschouwd als een moderne held, maar door even zo velen als een oorlogsmisdadiger. De vele doden en gewonden die zijn gevallen door het wapen waaraan hij gewerkt heeft zouden hem medeschuldig maken. Hetzelfde geldt voor de vele slachtoffers die als dwangarbeider of gevangene moesten werken in de fabrieken en kampen van het nazi-regime, en daarbij het leven lieten of voor altijd getraumatiseerd zouden zijn.

Usedom en Peenemünde... indrukwekkend!

 

Bronnen onder meer:

J.J.V.R. Wintraecken, en de volgende websites:
http://www.spaceline.org/history/6.html
http://liftoff.msfc.nasa.gov/academy/history/VonBraun/germany.html
http://anw.hml.nl/Werkstukken/Sander_'t_Sas/Werner_von_Braun/
http://www.constable.ca/fauquier.htm

 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-01