Luchtfoto van Prora, voorgrond de Oostzee, achtergrond de Smachtersee Kaart van het eiland Rügen

Prora 2007

2007 update

Jaah, we waren er weer, op het eiland Rügen en natuurlijk ook in Prora! Het was jammer dat de nieuwe brug naar het eiland waarvan de opening gepland was zomer 2007 nog op geen stukken na klaar was maar we zijn er over de oude Rügendam ook gekomen! Die brug gaat overigens nog wel eventjes duren want ergens halverwege het water was er ineens helemaal geen brug meer. Note: De Rügenbrücke is in oktober 2007 geopend. Voor de website van de brug zelf, klik hier!

Heel blij verrast om in Prora te zien dat daar de tijd niet heeft stil gestaan en dat er zelfs veel gebeurd is sinds ons bezoek in juli 2006. Vrijwel het hele complex is nu verkocht en er zijn grote plannen voor hotels, musea, een jeugdherberg, een camping, restaurantjes, noem maar op! Ruim aandacht is er voor musea; er is een flink aantal nieuwe musea bijgekomen en nog veel meer musea staan op de planning!

In mei 2007 was nog slechts één blok te koop; alle andere blokken waren verkocht en ook voor dit laatste blok was de stemming ter plaatse en bij de Landsregering zeer optimistisch! We moeten dus wéér terug, ooit in de toekomst gaan we in dit hotel logeren! Dat is een geweldig leuke gedachte want toen we hier in 2002 voor het eerst waren zou ik dat nooit, maar dan ook nooit hebben durven denken!

Prora in 2007

Eerst nu eindelijk een foto van de kolos, gemaakt in mei 2007 vanaf het strand. Heel goed kun je op deze foto zien hoe dicht het complex aan het strand ligt! Omdat hier een doorgang is via het complex naar het strand staan er minder bomen en kun je de betonnen blokken goed zien. Op veel andere plekken aan het strand wordt het zicht op de kolos door groot gegroeide bomen volkomen belemmerd.

Onze Bet rechtsonder op de foto had het hier reuze naar haar zin, want dit is het Hondenstrand! Vrijwel nergens zijn honden op de stranden toegelaten, behalve op speciaal aangewezen stukken, en het laatste stuk strand van Prora is er een van!

Nu de meeste blokken verkocht zijn en eindelijk iets gedaan mag worden met de ruimtes, nu ontstaan juweeltjes tussen het grauwe beton! Hier een cafeetje, eerste foto de buitenkant, niet veel bijzonders hè, maar ga dan eens binnen kijken! Ik kon mijn ogen bijna niet geloven. Dat er zoiets leuks en gezelligs te maken was van de gauwe betonnen kamers, dat had ik in mijn stoutste dromen echt niet gedacht en dat biedt perspectief voor de toekomst!!

Prora 2007 cafeetje Cafeetje van binnen Prora 2007 cafeetje van binnen nummr 2 Prora in 2007 Prora Miek en Betje in 2007

Prora blijft ook in 2007 een fascinerend iets! Je denkt dat je het allemaal al wel gezien hebt en je loopt en wandelt wat door de bossen en over het strand. Maar De Kolos is zo enorm groot dat álles zien bijna onmogelijk is! Dit jaar hebben we enorme einden gelopen, over het strand langs vrijwel het gehele zuidelijke gedeelte en terug via de voorkant. Kilometers loop je dan! Pijn aan de pootjes, en niet die kleine op die 4 pootjes dus!

Foto's uit 2006

De huizen met de rode daken horen bij het dorp Prora. Oorspronkelijk zijn deze huizen in de veertiger jaren gebouwd om medewerkers van het KDF hotel te huisvesten. Nu worden ze bewoond door inwoners van Prora. Kleine plaatjes zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Prora dorp Woningen in Prora Voordeur van de woningen Zijaanblik Daar ligt het complex Indrukwekkend Prora

Prora Trappenhal Prora Hotelkamer Hotelkamer Interieur Hal Museum Prora

Propaganda KDF Prora KDF Prora Betje

Prora Noord

Prora Noord mei 2007

Prora op Ruegen  Prora rond 1950
Ansichtkaarten gekocht in Prora

Onderstaande video komt van de Engelse Daily Mail. In de video een "vogelvlucht" over het complex. Duidelijk zijn ook links op de video, de huisjes met de rode daken te zien.

En nog eentje, dit keer een Duitse maker.

 

Wordt vervolgd... ooit, snel! En dat is hard nodig want inmiddels (2016) is er heel veel veranderd in Prora! Meer in de komende tijd!

Tijd voor het broodnodige vervolg van Prora want er is veel gebeurd op dat kleine stukje aarde smile

Eerste werk is bovenstaande videos die ik aantrof in dit artikel. Zo met gewegend beeld is het toch weer anders. Vooral in de tweede video is goed de hele kust te zien. Tussen de bomen zie je ook een klein beetje van de gebouwen. We hebben eindeloos gewandeld hier, want de zee en de natuur zijn prachtig. Het was niet voor niets dat zo'n 80 jaar geleden dit stukje strand en zee werden uitgekozen voor het Kraft durch Freude project.

Dat beseften ook de mensen die stukken prora hebben opgekocht en nu aan het ontwikkelen zijn. Het is ongeloofelijk wat er van die lelijke betonnen blokken te maken is. Prachtige appartementen! Er zal vast en zeker wel heel veel gedaan zijn, maar het resultaat is verbluffend!

De prijzen schijnen heel redelijk te zijn en omdat het gebouw onder de Duitse Monumentenzorg valt, krijgen kopers een bepaald soort subsidie van het rijk. Zo'n 80% van de beschikbare woningen in blok 1 is verkocht, ofwel 235 van de 280 appartementen. (Bron)

Prora New
Foto: http://neues-prora.com/neues-prora-prospekte/

neues prora
Foto: Myhome Irisgerd

neues prora
Foto: http://www.sueddeutsche.de/stil/ns-protzbau-prora-auf-ruegen-brauner-koloss-mit-masterbad-1.2588299

neues prora
Foto: http://www.welt.de/regionales/hamburg/article153682141/Aus-Hitlers-Erholungshoelle-wird-eine-Wohlfuehloase.html

Van de vijf grote blokken zijn er nu 4 verkocht en de vijfde staat op stapel. Daar is overigens ook veel verzet tegen want er zijn mensen die zeggen dat nu het gezicht van het Monument Prora verloren is gegaan. Maar ja, zo'n beton kolos, daar zit het landsdeel toch ook mee in zijn maag en dan uitgerekend ook nog op het mooiste stukje eiland ...

Via bovenstaande links, nog heel veel meer foto's van de (model) woningen. Het schijnt goed te lopen met de verkoop.
Als ik eerlijk ben, en was Prora niet zo ver weg, dan wist ik het ook wel!

In totaal zouden er zo'n duizend appartenmenten eind 2017 beschikbaar moeten komen. We zullen dan nog eens gaan kijken. Gek, hoe de geschiedenis soms loopt ...

Prora is... en blijft.... enorm!

 

 

Annemiek
juli 2007
, updated verschillende keren. Laatst: Pagina bijgewerkt: 2016-05-10