Inleiding | Tijdlijn | Qin Dynastie | Het Terracotta Leger | Constructie, Destructie en Reconstructie

Mieks Terracotta Army

Het Terracotta Leger van Xi'an - Pagina 3

Het Terracotta Leger

Het terracotta leger
Klik voor een vergroting

Tot op de dagvan vandaag zijn ruim 8000 figuren opgegraven in 3 ondergrondse putten of hallen. Een foto van deze hallen vind je hieronder. Voetvolk, kruisboogschieters, ruiters met wagens en met hun paarden, allen stonden ze paraat voor een veldslag. Ze zijn allemaal tussen de 1,60 m en 1,80 m lang en ze zijn allemaal verschillend. Sommige staan en andere zitten knielend met gespannen pijl en boog, alsof ze zich weerden tegen een aanslag. Sommige dragen een harnas en andere zijn gekleed in een uniform. De wapens die ze dragen zijn echt en de hoofdtuigen van de paarden zijn gemaakt van brons.

De drie hallen

Het graf zelf van Qin Shi Huangdi is nog bedekt met een enorme laag aarde. Niemand weet precies waar de ingang is. Tot op de dag van vandaag is het graf dus nog niet blootgelegd!

Uit historische verslagen blijkt dat het hele grafgebied uit verschillende paleizen en paviljoens bestaat, vol met zeldzame edelstenen en andere schatten. Ook wordt er gezegd dat er automatische kruisbogen zijn geïnstalleerd die afgaan zodra het graf wordt geopend. Het plafond zou zijn ingelegd met parels om zo de zon, de maan en de sterren te kunnen nabootsen. De vloer en de muren bestreken met brons om zo het water buiten te houden. En kwikzilver wordt in beweging gebracht om zo een stromende rivier na te bootsen.

Deze eigenlijke grafkelder van de Chinese keizer Qin Shi Huangdi wordt waarschijnlijk binnen enige jaren geopend. Archeologische technieken zijn nu zo voortgeschreden dat niet hoeft te worden gevreesd voor gedeeltelijke vernietiging van de nalatenschap van de grondlegger van de Qin Dynastie die in 206 voor Christus overleed.

De ontdekking van het Terracotta Leger

Het Terracotta leger werd in Maart 1974 bij toeval ontdekt door lokale boeren die een put aan het graven waren ten oosten van de berg Li. De berg Li is de naam van een door mensen gemaakte necropolis en begraafplaats van de eerste Qin keizer; Qin Shi Huang.

Staande boogschuttter Krijger Krijger2 Groene Krijger
Verschillende krijgers in staande en knielende houding, op de rechter afbeelding is nog goed de oorspronkelijke kleur zichtbaar.
Bij de twee linkerafbeeldingen moet je een pijl en boog denken; bij de twee rechter een speer of een zwaard.

De bouw van zijn mausoleum begon in 246 voor Christus en men denkt dat 700.000 mensen gedurende 36 jaar bij de bouw betrokken waren.

Qin Shi Huang werd bij zijn dood in 210 v.C. begraven in een tombe binnenin het enorme grafcomplex. Deze eerste keizer werd begraven vergezeld van grote hoeveelheden schatten en andere objecten; een replica op schaal van het universum, compleet met edelstenen in het plafond dat de kosmos moest voorstelen. Vloeibaar kwik stelde het water voor. Recent onderzoek ter plaatse heeft hoge kwik waarden aangetoond in de grond van de berg Li, wat zou moeten wijzen op een accurate beschrijving van deze plaats door de Chinese historicus Sima Qian (c. 145–90 v.C).

zwaan Eend
Ook watervogels zijn aanwezig

De tombe van Qin Shi Huang ligt in een aarden piramide 76 meter hoog is en bijna 350 vierkante meter in omvang. De graftombe zelf is tot nu toe niet geopend! Er zijn plannen om het gebied rondom de tombe te isoleren met een speciaal type tent om de opgravingen te beschermen tegen corrosie bij blootstelling aan de buitenlucht. Eerder is dit gebeurd bij een deel van het Terracotta Leger dat al is blootgelegd. De oorspronkelijke kleuren van de beelden verdwenen na enige tijd te zijn blootgesteld aan de buitenlucht. Deze fout wil men niet nog een keer maken. Er is echter maar één bedrijf in de wereld dat zulke tenten maakt en hun grootste model is niet groot genoeg om het hele gebied te bedekken.

Qin Shi Hung's grafcomplex werd geconstrueerd om te dienen als een keizerlijke compound ofwel omheind keizerlijk paleis. Dit complex is samengesteld uit verschillende kantoren, hallen en andere gebouwen met daar omheen een muur met toegangspoorten. Waarschijnlijk zullen hier ook de stoffelijke resten gevonden worden van de werklieden die aan de tombe hebben gewerkt, want men denkt dat zij levend mee zijn begraven zodat ze niets zouden kunnen vertellen over de schatten die zich binnenin bevonden, of iets zouden vertellen over de exacte locatie van de ingang. Het was passend dus, om dit complex te laten bewaken door het massieve Terracotta Leger, dat zeer nabij begraven werd!

Leger figuren Terracotta cavalryman. Terra Cotta figures in various stages of re-assembly after being unearthed. Parcels behind the figures contain additional pieces waiting to be added.
Vlnr: Terracotta figuren in hal 1, zijaanzicht. Een terracotta paardenmenner met paard.
Terracotta beelden in verschillende restauratie fases

Archeologie van het Terracotta Leger

Nog immer zijn archeologische opgravingen bezig, op de plaats waar meer dan 30 jaar geleden de eerste figuren van het Leger werden ontdekt. Voornamelijk komt dit door de aard van het materiaal en het probleem van het goed conserveren. Terracotta is letterlijk "gebakken aarde" dat gebakken en uitgehard wordt op relatief lage temperaturen. Na het uitharden werd iedere figuur uit het leger voorzien van een laag lak om de houdbaarheid te verlengen. Verschillende kleuren werden ook toegepast om ze een meer realistisch uiterlijk te geven. Dit geldt ook voor hun kleding en materialen. Sommige figuren bevatten nog sporen van deze oorspronkelijke kleuren, maar helaas door blootstelling aan de buitenlucht begon de laklaag snel te bladderen en af te vallen.

Meer dan 8000 figuren zijn tot nu toe opgegraven. Hieronder infanterie soldaten, boogschutters en officieren, gemaakt in geknielde of staande pose. Elk beeld had een écht wapen gekregen, zoals bronzen speren, hellebaarden of zwaarden, maar ook houten kruisbogen met bronzen fittingen. Men gaat er vanuit dat deze wapens dateren uit de vroege tijd van 228 V.C. en daadwerkelijk zijn gebruikt in oorlogsvoering. Samen met de officieren en soldaten, maakten ook zeer precies en gedetailleerd gemaakte wagens deel uit van Qin Shi Huang's leger.

Put 1 buitenkant
De eerste hal, buiten aanzicht

De Terracotta beelden zijn gevonden in drie verschillende putten, waarbij een vierde put leeg werd ontdekt. Men denk dat de grootste put, met meer dan 5000 beelden van soldaten, wagens en paarden, bedoeld was om de Keizers Eerste Leger te vertegenwoordigen. Dit leger is gericht naar het oosten en beslaat een gebied van 52 vierkante kilometer!

Hal 1
Het leger in hal of put 1

Oorspronkelijk was het hele leger overdekt met een constructie van hout en palen waarop later zand werd gestort. Je ziet hierboven de brede gangen met daarin de krijgers, tussen de rijen krijgers, aarden muren die eens de looppaden waren; nu volgestort met zand. Op de afbeelding hieronder zie je een gereconstrueerde dwarsdoorsnede van wat waarschijnlijk de oorspronkelijke constructie was. De rijen met beelden, overdekt door een houten plafond, daarop aarde gestort, het geheel verborgen onder de grond.

dwarsdoorsnede

dolk zwaard
Bronzen wapens, een dolk en een zwaard, gevonden in hal 1

De tweede put bevat ongeveer 1400 cavalerie en infanterie soldaten, samen met wagens. Men denkt dat dit gedeelte bedoeld was om een militaire bewaking te representeren, omdat het veel kleiner is dan het eerste leger, 19 vierkante kilometer.

Wagenmenner Paard
Links een wagenmenner uit put 1 en rechts een paard uit put 2

De derde put bevat een commando unit, samengesteld uit hoge officieren, lagere officieren en een strijdwagen getrokken door 4 paarden. Dit is de kleinste van de vier opgravingen en bevat 68 beelden, verdeeld over een gebied van 1,524 vierkante kilometer.

Derde put
De derde put. Foto van de strijdwagen getrokken door vier paarden. Xian Museum.

Constructie, destructie en reconstructie

Volgende Pagina

Lees verder op de volgende pagina- Het Terracotta Leger van Xi'an Pagina 4

 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-01