Inleiding | Tijdlijn | Qin Dynastie | Het Terracotta Leger | Constructie, Destructie en Reconstructie

Mieks Terracotta Army

Het Terracotta Leger van Xi'an - Pagina 4

Constructie

De terracotta figuren weren geproduceerd zowel in werkplaatsen van de regering als door lokale arbeiders. Men denkt dat ze gemaakt zijn op vrijwel dezelfde wijze waarop in die tijd terracotta drainage pijpen werden gemaakt. Dit zou zou wijzen op een soort lopende band werk, waarbij specifieke onderdelen werden vervaardigd en geassembleerd nadat ze gebakken en uitgehard werden, in tegenstelling tot het maken van één gehele figuur en hem daarna bakken en laten uitharden. Ieder beeld heeft een ander hoofd waarvan de gezichtsuitdrukking uniek is. Er zouden echter 5 "standaard lichamen" zijn, waarop al deze verschillende hoofden werden geplaatst.

Gezicht van een krijger Gezicht van een krijger Gezicht van een krijger
Verschillende gezichtsuitdrukkingen en haardrachten. Xian Museum

Nadat de figuren waren uitgehard werden ze met militaire precisie volgens rang en taak in de putten geplaatst.De terracotta beelden zijn levensecht en levensgroot, ze variëren in hoogte, uniform en haardracht afhankelijk van hun rang. De gekleurde laklaag, de geboetseerde gezichten en de wapens en wapentuig die werden toegepast bij het tot stand komen van deze figuren, creëren een realistische verschijning en zijn een testament van het vele werk en het vakmanschap dat werd toegepast bij de totstandkoming. Het is ook een bewijs van de onvoorstelbare macht die deze Eerste Keizer bezat; het geven van de opdracht tot zo'n enorme monumentale onderneming als de productie van het Terracotta Leger.

Figuren met kleur

Destructie

Opgravingen ter plaatse leveren het bewijs dat een tamelijk grote brand een deel heeft verwoest van de houten structuur waarin zich het Terracotta Leger bevindt. Zo'n brand wordt beschreven door Sima Qian als onderdeel van de plunderingen van generaal Xian Yu, minder dan 5 jaar na de dood van de Eerste Keizer. Er wordt verteld dat er geplunderd werd door Generaal Xiangs's leger in de grafheuvel, en dat zij verantwoordelijk waren voor een brand die drie maanden heeft geduurd. Ondanks deze brand is er gelukkig nog heel veel van het Terracotta Leger overgebleven, in verschillende stadia van conservering, omgeven door overblijfselen van het verbrande houten geraamte waarin het leger stond opgesteld.

Een nog gedeeltelijk begraven krijger
Een nog gedeeltelijk begraven krijger. Hier moet nog veel werk worden verricht.

Reconstructie

Minutieus wordt gewerkt aan de reconstructie van het Terracotta Leger door archeologen en wetenschappers uit de hele wereld. Naast de opgravingen zelf, wordt hard gewerkt aan de reconstructie en de conservering van de Terracotta Krijgers en andere vondsten.

Een mooi voorbeeld is de reconstructie van een stenen "harnas". In 1989 werd bij een test opgraving in de onmiddellijke nabijheid van de grafheuvel, een spectaculaire vondst gedaan. Tussen een buiten- en een binnenmuur vond men ca. 200 uitrustingen, helmen en paardentuigen, gemaakt van kleine kalksteenplaatjes. Het harnas dat je hieronder ziet bestaat uit minstens 600 unieke kalksteenplaatjes die op een uiterst gecompliceerde wijze door bronzen draadjes met elkaar verbonden zijn. Alle delen kunnen bewegen. Bij sommige uitrustingen echter waren de plaatjes door middel van leer met elkaar verbonden. Dit leer is door de grote brand vergaan. Op de foto rechts hieronder een indruk van hoe de plaatjes werden aangetroffen. Als dát geen moeilijke puzzel is!

Harnas detail onderdelen van het harnas
Vlnr: Gereconstrueerd harnas, Detail, De kalksteenplaatjes

Slotwoord

Vandaag de dag bezoeken twee miljoen mensen dagelijks dit grafcomplex, waarbij ongeveer één vijfde deel uit buitenlanders bestaat. Het Terracotta Leger dient nu, zowel als een fenomenale archeologische ontdekking, als een icoon van China's verre verleden, herkenbaar voor de hele wereld. De macht en de militaire veroveringen van de Eerste Keizer Qin Shi Huang zijn duidelijk te zien in de massieve en monumentale prestaties doorheen het gehele grafcomplex, maar zijn het meest zichtbaar in de meer dan 8000 terracotta beelden, die voor eeuwig hun leider beschermen.

Het Terracotta Leger werd in 1987 door de Unesco op de Werelderfgoedlijst gezet. De verslagen hierover kun je vinden op de website van de Unesco.

In China staat het Terracotta Leger, na de Grote Muur, op de tweede plaats van de top toeristische trekpleisters!

 

Het Terracotta Leger - Fantastisch!

 

 

Bronnen onder meer:
http://english.people.com.cn/200507/09/eng20050709_195157.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Terracotta_Army#Terracotta_Army_Outside_China

http://nl.wikipedia.org/wiki/Qin_Shi_Huangdi
http://www.chinahighlights.com/xian/index.htm
http://www.bmy.com.cn/index_eng.htm
http://www.bundeskunsthalle.de/

 

 

 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-01