Inleiding | Tijdlijn | Qin Dynastie | Het Terracotta Leger | Constructie, Destructie en Reconstructie

Mieks Terracotta Army

Het Terracotta Leger van Xi'an

Inleiding

Gefascineerd door foto's die ik van het Terracotta Leger had gezien, toog ik in mei 2006 naar Bonn waar een aantal terracotta beelden voor het eerst buiten China werd tentoongesteld. Uren lang heb ik daar op die expositie rondgelopen, er was zó veel te zien, zo veel te lezen en zo veel te begrijpen. De beelden waren prachtig, ongelofelijk en wondermooi!

Bonn Bonn
De Kunst und Austellungshalle in Bonn, mei 2006

De tentoonstelling Xi'an, "Keizerlijke macht in het hiernamaals", in de Kunst und Austellungshalle in Bonn (tot 23 juli 2006) toonde echter niet alleen Terracotta beelden, maar in het kort de ontwikkeling van de Chinese grafcultuur aan de hand van keizerlijke en adellijke graven sinds China's eerste Keizer Qin, tot de negende eeuw na Christus. Ook een aantal kunstvoorwerpen uit bijvoorbeeld de Han- en de Tan-tijd werd hier tentoongesteld.

Verschillende legereenheden van het Terrocotta Leger, zoals een krijger met een groen gezicht, zijn nu voor het eerst in Europa te zien. In het dal van de Wei-rivier en directe omgeving zijn inmiddels talrijke Konings- en keizergraven ontdekt waaruit een zorgvuldig samengestelde collectie in Bonn te zien was.

Weer thuis ben ik in de boeken gedoken en het internet op om een beetje duidelijkheid te krijgen in al die verschillende dynastie├źn, koningen en keizers, en voor mezelf, en ieder die het lezen wil, ontstond daaruit mijn verhaal over het beroemde Terracotta Leger van Keizer Qin!

Terracotta beelden Terracotta paard
Verschillende krijgers uit het Terracotta Leger

Tijdlijn

Keizer Qin Shi Huangdi wordt wel als de eerste keizer van China beschouwd omdat hij het hele, toen bestaande, rijk verenigde. Voor die tijd bestond het uit allerlei koninkrijken, staatjes en deelgebieden. Qin wist deze te verenigen en riep zichzelf uit tot eerste Keizer. Hij heeft veel voor China gedaan, zoals het standaardiseren van de taal, het instellen van één munteenheid en het standaardiseren van bijvoorbeeld de grootte van de wagenwielen. Dat laatste was niet onbelangrijk omdat in dat hele grote rijk gereisd werd via karrensporen en hadden de karren niet de goede maat wielen, dan konden ze in de bestaande sporen niet reizen.

Maar Qin deed meer, hij zocht onsterfelijkheid; die heeft hij niet gevonden maar Qin bouwde het eerste deel van de Chinese Muur, en liet ons het Terracotta Leger na dat om zijn graf werd gezet. Onsterfelijkheid in zekere zin dus toch gevonden!

Keizer Qin
Keizer Qin, de eerste keizer van China


Voor een plaatsing van Keizer Qin in de Chinese tijdlijn, kijk op deze pagina, daar staat een overzicht van de verschillende dynastieën en zie je meteen waar Keizer Qin thuis hoort.

De Grote Muur Het terracotta leger
Links: De Grote Muur. Rechts: Het Terracotta Leger


De Qin Dynastie en Xi'an - wanneer en waar

Het Chinese teken voor de Qin Dynastie

Lees verder op de volgende pagina

Volgende Pagina

 

 

Pagina bijgewerkt: 2016-05-01