GroundhogMieksGroundhog

Groundhog Day
Groundhog Day!

2 februari, Groundhog Day!

Over Groundhog Day

Groundhog Day is gebaseerd op het gebruik dat immigranten uit Duitsland en Engeland naar Amerika brachten. Zij geloofden dat het op 2 februari tijd was om het weer voor de komende zes weken te voorspellen. Volgens de legende ontwaakt op die dag de bosmarmot, de "groundhog" of "woodchuck" (Marmota Monax, Latijnse naam), uit zijn winterslaap. Hij steekt zijn hoofd uit zijn holletje in de grond en kijkt om zich heen. Als de zon schijnt en de Groundhog ziet zijn schaduw, dan is hij bang, kruipt terug in zijn hol en gaat verder met zijn winterslaap.

Groundhog

Dit zou moeten betekenen dat er nog 6 weken lang winterweer zal komen. Maar als de dag bewolkt is, dan kan hij zijn schaduw niet zien en blijft hij uit zijn holletje, daarmee aanduidend dat het lenteweer er snel aan zit te komen!

De film

2 februari Groundhog Day!

In Nederland niet zo bekend maar daarom heb ik deze pagina gemaakt. Zelf hoorde ik het eerst over deze bijzondere dag in de film "Groundhog Day", Verenigde Staten 1993, geregisseerd door Harold Ramis, met Bill Murray, Andie MacDowell en Chris Elliott.

Phil Connors speelt hierin een chagrijnige weerman die naar Punxsutawney wordt gestuurd om daar het jaarlijkse 'Groundhog Day' te verslaan. Hij wordt daar ingesneeuwd en tot zijn grote verrassing wordt hij de volgende dag wakker en is het weer dezelfde dag. Hij begint hier eerst flink misbruik van te maken, door o.a. zijn collega Rita (MacDowell) te versieren, maar uiteindelijk moet hij toch een oplossing gaan zoeken als hij niet tot in de eeuwigheid dezelfde dag wil beleven.

Een stukje geschiedenis

In 1723 werd door de Indianen uit de Amerikaanse staat Delaware, Pennsylvania, ergens in het midden tussen de Allegheny en de Susquehanna rivieren, een plek om te overnachten gesticht. Deze pleisterplaats noemden ze "Punxsutawney" wat zoveel betekent als "stad van de zandvliegen". Zelf dachten ze dat ze, net als dieren ooit uit moeder aarde tevoorschijn waren gekomen, waarna ze verder leefden als mensen. Zo geloofden ze ook dat de bosmarmot, de woochuck of groundhog, hun natuurlijke voorvader was. Zo is Punxsutawney aan zijn naam gekomen en werd het geassocieerd met de Groundhog.

Hier woont de Groundhog!

Het was ook hier dat Duitse immigranten zich vestigden en hun feestdag "Candlemas Day" invoeren in Amerika. Hoewel hun traditie voorschreef dat er een egel nodig was om de lengte van de winter te voorspellen, troffen ze in dat gebied geen egel aan en werd de egel vervangen door de Woodchuck of Groundhog, en was het diens schaduw die ze voortaan in de gaten hielden.

De eerste documenten over de viering van Candlemas Day in Amerika, dateren van 4 februari 1841 en zijn te lezen in het dagboek van winkelier James Morris, uit Morgantown, Berks County, Pennsylvania. Hij schreef: ..."Vorige dinsdag, de 2de, was het Candlemas Dag, de dag waarop, volgens de Duitsers, de bosmarmot uit zijn winter holletje tevoorschijn komt. Ziet hij zijn schaduw dan duikt hij terug zijn holletje in voor nog 6 weken winterslaap, maar als het bewolkt is blijft hij buiten.....".

Groundhog

De officiële viering in Pennsylvania van Groundhog Day begon op 2 februari 1886 en werd als zodanig aangekondigd in de krant van het stadje, door krantenredacteur Clymer Freas die schreef: "Vandaag is het Groundhog dag en tot op het moment van het ter perse gaan van dit artikel heeft het beest zijn schaduw niet gezien...". Het jaar daarop werd voor de eerste keer een tocht naar Gobbles Knob gemaakt, de plaats waar "Punxsutawney Phil" zijn winterslaap houdt, en die tot op de dag van vandaag daar ieder jaar op 2 februari zijn voorspellingen doet!!

Groundhog

Nu verder over Groundhog day!

Ieder jaar begint de lente op 21 maart, het leven is nu eenmaal niet altijd verrassend. Gelukkig dat ze daar in Amerika een stokje voor proberen te steken door elk jaar de komst van de lente te laten voorspellen door een bosmarmot.

Groundhog

Amerika is een immigratieland en heeft zelf geen rijk, traditioneel verleden. Om dat wat aan te vullen heeft ze een aantal tradities uit het verleden van haar immigranten overgenomen en deze worden meestal met veel verve gevierd. Een van die tradities is Groundhog Day, de aankondiging van het einde van de winter.
 
In het plaatsje Punxsutawney in de staat Pennsylvania wordt op twee februari de laatste zes weken van de winter aangekondigd. Dat gebeurt traditioneel nadat de schaduw is waargenomen van de bosmarmot, de zogenaamde groundhog.
 
Het diertje houdt een winterslaap en komt in februari uit zijn hol om zijn schaduw te zoeken. Als hij de schaduw ziet keert hij terug naar zijn hol omdat hij dit als een voorteken ziet dat er nog zes weken van slecht weer te verwachten zijn. Met andere woorden: hij is te vroeg opgestaan. Negentig procent van alle Groundhog dagen schijnt het diertje zijn schaduw te zien. Ziet hij zijn schaduw echter niet dan zal het dier buiten blijven in de veronderstelling dat de lente dat jaar vroeg is gearriveerd. De traditie is afkomstig van de vroege Christenen in Europa. De Duitse settlers in Pennsylvania, de Pennsylvania Dutch (Deutsch werd ooit verbasterd tot Dutch) brachten de traditie in de achttiende eeuw weer tot leven in hun nieuwe land.
  De hoge heren
Foto uit de film Groundhog Day
Groundhog Day mag dan geen officiële feestdag zijn, maar desondanks nemen tienduizenden mensen vrijaf om in februari Gobbler's Knob te bezoeken, de hoogste berg van het stadje met de onuitsprekelijke naam, om te wachten op de weersvoorspelling van een bosmarmot. Het publiek moet zelfs toegangskaartjes kopen en wordt met shuttlebussen vanaf parkeerplaatsen naar Gobblers' Knob gebracht.
 
Bij het hol van de marmot is het 's morgens vroeg al groot feest. Er treden muziekgroepen op en er wordt zelfs vuurwerk afgestoken. Omdat je wat betreft goede timing met een bosmarmot geen afspraken kunt maken, wordt “Punxsutawney Phil”, zoals elke nieuwe marmot liefkozend wordt genoemd, op twee februari 's ochtends uit zijn elektrisch verwarmde (!) hol gehaald door zijn verzorgers. Die zijn gekleed in rokkostuum want een belangrijke gebeurtenis vereist natuurlijk indrukwekkende kleding. Phil fluistert zijn weersvoorspelling in het oor van de voorzitter van de Bosmarmot Club die de boodschap doorgeeft aan het aanwezige publiek dat vervolgens in gejuich en applaus uitbarst.
Tot 1966 werd de ceremonie in het geheim gehouden, maar sindsdien is Punxsutawney's feestje een nationale gebeurtenis die door alle televisiestations wordt uitgezonden.
 
Daar kan een Hollands kievitseitje toch zeker niet tegenop!
Groundhog Day! Groundhog Day
Lewis
The above Groundhog colouring picture was coloured in 2006 by Lewis,
4 years old, who lives in England.
Lewis, thank you very, very much,
I love your Groundhog!
 
 
 
 

pictures: onder meer:
http://www.suzieqspsptubes.suziescybercloud.com/groundhogs.htm

bronnen voor deze pagina:
http://www.taaldigitaal.nl/column/wicks/wk0413.html http://www.stormfax.com/ghogday.htm
http://sunniebunniezz.com/holiday/groundhogdaycandlemas.htm
http://woodlands-junior.kent.sch.uk/customs/year/february.htm

 

Terug naar alle Themapagina's

homeGroundhog

 

© Mieks 2006


pagina bijgewerkt: August 2, 2018