Poempoen site homePoempoen

Happy ThanksgivingThanksgiving

Thanksgiving

 

Eat Beef!

 

 

Thanksgiving Day

Thanksgiving Day is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada. Traditioneel is dit de dag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar valt, wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd.

Thanksgiving wordt gevierd met de hele familie en men legt grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn. Omdat het in de VS op een donderdag valt is het meestal zo dat werknemers ook vrijdags vrij krijgen, waardoor er een familiereünie van vier dagen wordt gevierd. Voor de Amerikanen is dit na Kerstmis de belangrijkste feestdag.

Veel Amerikanen reizen voor Thanksgiving honderden of duizenden kilometer met het vliegtuig of met de auto naar hun familieleden om samen Thanksgiving te vieren. De hotels zijn volgeboekt, luchthavens en autowegen kennen hun drukste moment van het jaar. Thanksgiving vormt meteen ook de start van het "Holiday Season" dat zijn eindpunt kent met Kerstmis en Nieuwjaar.

Het eten speelt een grote rol: het is traditie om op Thanksgiving Day kalkoen te eten en er wordt dan ook aan deze dag gerefereerd als "Turkey Day" (Kalkoendag).

Hoe, Wat en Waarom

Op Thanksgiving wordt herdacht hoe de Pilgrims in 1621 voet aan land zetten nabij Plymouth. De Pilgrims waren religieus geïnspireerde kolonisten die het intolerante Engeland, waar buiten de Anglikaanse staatsgodsdienst geen andere religies waren toegelaten, ontvlucht waren. Ze waren eerst naar Nederland gevlucht, maar waagden uiteindelijk de tocht over de Atlantische Oceaan in de Mayflower. Het schip vervoerde 102 passagiers waaronder 40 Pilgrims. In de eerste winter na de aankomst in Noord-Amerika stierf zowat de helft van de kolonisten. De rest kon overleven door het uitwisselen van know-how en goederen met de Indianen.

De Amerikaanse traditie associeert de feestdag met een feest dat door de Pilgrim Fathers zou zijn gevierd in 1621 toen zij in Plymouth in Massachusetts een nederzetting hadden gesticht.

Ze werden daar geconfronteerd met erg barre weersomstandigheden. Zeker de strenge winters waren ze niet gewoon. Dit gaf enorme problemen met het telen en oogsten van hun voedsel.

Er wordt beweerd dat de indianen die daar woonden hen leerden hoe ze mais en pompoenen konden verbouwen en hoe ze kalkoenen konden kweken. Heel waarschijnlijk redde dit het leven van de pilgrims, die als dank na de oogst een groot feest hielden. Ook de indianen waren daarop uitgenodigd.

Veel van de verhalen omtrent de Amerikaanse Thanksgiving zijn mythes die zijn ontstaan aan het eind van de 19de en begin van de 20ste eeuw in een poging een algemene nationale identiteit te scheppen in de naweeën van de Amerikaanse Burgeroorlog en in de smeltkroes van nieuwe immigranten.

Triest

Vooral de oorspronkelijke bevolking, de verschillende Indianenstammen, ziet deze feestdag tegenwoordig niet als een dag waarop men dankbaar moet zijn, maar beschouwt het als het begin van een tragisch proces waardoor zij hun land kwijtraakten, en hun populatie werd gedecimeerd. Ieder jaar op Thanksgiving Day komen Wampanoags en andere indianen samen in Plymouth voor het herdenken van hun "nationale rouwdag".

Turkey

 

 

 

Turkey?

Happy Turkey!

ThanksgivingThanksgiving

Grappig

De vrijdag na Thanksgiving, wanneer de hele familie vrij heeft, is traditioneel een dag om met winkelen te beginnen voor Kerstmis. Het is daardoor de drukste dag in het jaar voor de winkeliers. Bij winkelcentra is het moeilijk om een plaats te vinden om te parkeren. De dag wordt in de Verenigde Staten wel "Black Friday" genoemd (zwarte vrijdag), omdat die dag de winkeliers "in het zwart" komen te staan, en winst beginnen te maken voor het lopende jaar (verliezen worden in rode inkt geschreven).

Symbolen Thanksgiving

De kalkoen!Hoorn van overvloedMaisBonenpompoen

De traditionele symbolen voor Thanksgiving zijn naast de kalkoen, de "Cornucopia", de hoorn des overvloeds, mais, bonen, pompoenen en cranberries!

Happy Thanksgiving Dagy!
Happy Thanksgiving Day!

 

Bronnen voor deze pagina onder meer:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thanksgiving_Day
http://thanksgiving.indiaserver.com/around-the-world.html
http://www.amerika.nl/reizen/html/americana/feestdagen/thanksgiving.htm
http://www.thanksgivingworld.com/thanksgiving-turkey.html
http://www.contemplator.com/america/turkeyis.html (muziek!)
http://lvb.net/item/672

© Mieks 2006

Naar boven
Gebakken eitjeBijgewerkt: 2018-08-02 Gebakken eitje

Alle Mieks thema-pagina's