1910 Colonnade Egg
1910 Colonnade Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: HM Koningin Elizabeth II, Engeland
Hoogte: 28,6 cm

1910 Colonnade Egg

Het 1910 Colonnade Egg is gemaakt van lichtgroen Bowenite, vier kleuren goud, zilver, platina, rozetgeslepen diamanten en roze en wit emaille. Ontworpen als een tempel van liefde, herdenkt deze klok de geboorte van de lang verwachte erfgenaam in 1904. Een cupidootje, verwijzend naar de kleine Tsarevich, zit boven op het roze geëmailleerde gouden Ei.

Oorspronkelijk had dit cupidootje een twijgje (nu verdwenen) in zijn handje dat wees naar het cijfer van het uur. De cijfers van de klok zijn gezet met rozetgeslepen diamanten, op een brede witte geëmailleerde wijzerplaat, waarbij een diamanten wijzertje vanuit het onderstel van het Ei ook naar het uur wijst. De basis van dit Ei bestaat uit 6 kolommen en is versierd met een brede band roze emaille. Vier figuurtjes, voorstellende de vier dochters van de Tsaar, zitten op deze basis, met elkaar verbonden door vierkleuren gouden bloemenslingers. Middenin de kolommen zitten twee platina duifjes.

1910 Colonnade Egg top 1910 Colonnade Egg detail

Achtergronden bij dit Ei

Er is veel gespeculeerd over dit Ei. Lang is men er vanuit gegaan dat dit Ei, hoorde bij het 1907 Love Trophies Egg, immers beide eieren zijn gemaakt om de geboorte van de troonopvolger te gedenken. Het Colonnade Egg voor Alexandra en het Love Trophies Egg voor Maria. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat dit Ei pas in 1910 aan de Tsarina ten geschenke is gegeven. Het Colonnade Ei laat duidelijk zien hoe belangrijk de geboorte van de Tsarevich was voor de Romanov dynastie. Na de dood van zijn moeder, Catharina de Grote, vaardigde Tsaar Paul I een decreet uit dat vrouwen niet langer de troon konden erven. Als Nicholas II en Alexandra geen zoon zouden hebben gekregen, dan zou Nicholas jongere broer Michael Tsaar zijn geworden.

In 1927 was dit Ei één van de negen Eieren bij door het Antikvariat verkocht zijn aan Emanuel Snowman van Wartski in Londen. In 1929 verkocht aan Koningin Mary, UK. 1953 Door overerving nu eigendom van Koningin Elizabeth II.

Egg case

 

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: April 30, 2016