1913 Winter Egg
1913 Winter Ei

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Privé Collectie Qatar
Hoogte: 10,2 cm

1913 Winter Egg

Het 1913 Winter Egg is gemaakt van bergkristal, platina, rozetgeslepen diamanten, briljanten en maansteen. Het miniatuur bloemenmandje van platina, goud, witte kwarts, nefriet en granaat. Het Ei is geplaatst op een stuk bergkristal in de vorm van smeltend ijs, bewerkt met in platina gezette rozetgeslepen diamanten. Het scharnierende Ei is door middel van een pin aan het onderstuk gemaakt en kan los gemaakt worden van het onderstel. De eivorm is afgewerkt met platina en diamanten met op de rugzijde een maansteen met daarop de datum 1913 geschilderd. De fragiele eivorm is aan de binnenkant gegraveerd in de vorm van ijskristallen en aan de buitenkant verder afgewerkt met diamanten in hetzelfde motief.

Het Ei kan vertikaal geopend worden en toont de surprise, een hengselmandje met bosanemonen dat aan een platina haakje hangt. Het mandje is rijk versierd met diamanten en de anemoontjes zijn gesneden uit witte kwarts met een gouden steeltje en stampertjes, het hartje afgewerkt met granaat en de bloemblaadjes gesneden uit nefriet. Het "mos" is gemaakt van gouddraad.

Het Winter Egg symboliseert de overgang van winter naar lente, nieuw leven, de wedergeboorte. De lentebloemetjes zien er door het gesloten Ei uit als in een ijzige mist. Dan gaat het Ei open wordt de surprise zichtbaar, het mandje met bloemen in hun stralende lentepracht. Alleen in het eerste Keizerlijke Ei, het 1885 Hen Egg, het Resurrection Egg (ca. 1885) en het Tsar Imperial 1915 Red Cross Triptych Egg is de verwijzing naar de Paasboodschap zo duidelijk geïllustreerd. Geen van de andere Eieren is echter kwalitatief zo mooi als het Winter Egg.

Het ontwerp van dit Ei, het "Wintermotief" was een totaal nieuw ontwerp van Alma Theresia Pihl, de vrouw die dit Ei ontworpen heeft. Het wintermotief werd de basis van een hele serie ontwerpen van Fabergé, waaronder broches en andere hebbedingetjes. Ook het Ei dat Fabergé maakte voor Dr. Emanuel Nobel, het Nobel Ice Egg is een afgeleide van dit wintermotief.

1913 Winter Egg detail 1913 Winter Egg detail

Achtergronden bij dit Ei

Dit is een ander Tsar Imperial Ei dat tientallen jaren uit het publieke oog verdwenen was maar in het midden van de negentiger jaren weer opdook. In 1927 als één van de negen Eieren verkocht door het Antikvariat aan Emanuel Snwman van Wartski, Londen. In 1934 verkocht aan een Lord Alington, Verenigd Koninkrijk. 1949 verkocht door Sotheby's Londen uit de collectie van wijlen Sir Bernard Eckstein (suiker en katoen miljonair uit Groot Brittanië), aan A. Bryan Ledbrook, GB. Het Winter Egg verdween rond 1975 na de dood van Mr. Ledbrook. In 1994 aangetroffen in een safe in Londen. Eind 1994 verkocht door Christie's Genève uit naam van een trustfonds aan een telefonische bieder die optrad namens een (anonieme) koper uit de Verenigde Staten. In 2002 weer verkocht door Christie's aan een koper uit Qatar.

Het Winter Ei was het duurste van alle Fabergé Eieren. Het kostte in 1913 rond de € 12.500. In 1949 werd het verkocht voor ongeveer $ 5000 maar in 1994 haalde het op de veiling bij Christie's de record prijs van $ 5,6 miljoen en uiteindelijk in 2002 een bedrag van $ 9,6 miljoen. Toen wederom het meest kostbare Fabergé Ei ooit verkocht.

 

volgendeVolgend Ei

Previous EggVorig Ei

 

 

Pagina gewijzigd: April 30, 2016