1916 Steel Military Egg
1916 Stalen Militair Ei

Gift van Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Kremlin Armoury Museum, Moskou
Hoogte: 10,1 cm (incl. standaard: 16,7 cm)
Hoogte miniatuur: 6,5 cm

Steel Military Egg


Het Steel Military Egg, ook bekend als "Steel Egg with Miniature Easel", is gemaakt van staal, jade, wit emaille, zijde en fluweel. De schildersezel als surprise is gemaakt van staal, goud, mat zwart, oranje en wit emaille en waterverf op ivoor. Het onderstel voor het Ei bestaat uit goud, staal en nefriet.

Dit stalen ei, bekroond door een gouden keizerlijke kroon en gedecoreerd met applicaties van het embleem van het Russische Rijk, rust op vier artilleriegranaat hulzen. Het is verdeeld in drie secties waarbij in het middelste gedeelte in ingelegd goud een afbeelding van Sint Joris de Overwinnaar op een ruitvormig gouden plaatje staat afgebeeld. Een andere plaquette toont het wapenschild van Moskou met de datum "1916" en het monogram van de Tsarina, Alexandra Feodorovna.

Het schildersezeltje in de vorm van het monogram van Alexandra, past in het Ei. Het ezeltje ondersteunt een goud met wit geëmailleerd schilderijlijstje met het embleem van de Orde van Sint George en een gouden kroon. In het lijstje een miniatuurtje op ivoor van Vasilli Zuiev, voorstellende Tsaar Nicholas II en de Tsarevich aan het front tijdens de Eerste Wereld oorlog.

Steel Military Egg detail Steel Military Egg detail

Achtergronden bij dit Ei

Het was in dit jaar dat Fabergé zijn werkplaatsen moest sluiten omdat al zijn ambachtsmannen aan het front waren. Het was onmogelijk voor hem om nog kunstobjecten te maken. Hij had geen edele metalen meer, want goud en zilver mochten niet langer door juweliers verwerkt worden, dus was het staal en koper dat zij gebruikten. Bovendien gaf het ook geen pas als de Keizerlijke familie werd betrapt op het bestellen van dure spulletjes van Fabergé terwijl Rusland aan het leegbloeden was.

Het verhaal gaat dat in 1916, toen Nicholas II aan het front was, hij een telegram naar Fabergé stuurde met het verzoek om het Ei van dat jaar  naar naar de Tsarina in Tsarskoye Selo te brengen. Op Paasavond trad Eugène Fabergé  voor de laatste keer namens zijn vader op. Hij werd ontvangen door de Tsarina die was omringd door haar vijf kinderen, en overhandigde haar wat het meest simpele van alle objecten moet zijn geweest, door Fabergé gemaakt voor de KeizerlijkeNicholas and Alexei at the front familie; een Ei, gemaakt van zwart staal, met de initialen van de Tsarina in goud.

Het Ei heeft tegenwoordig een bijna zilverkleurig uiterlijk, heel anders dan het originele zwarte staal. Het is mogelijk dat gedurende de jaren in opslag in het Armoury, de originele coating zo vergaan was, dat het is gepolijst om verder verval tegen te gaan. Alexandra zond, om hem te bedanken, een telegram aan Nicholas II aan het front: "Fabergé heeft zojuist je prachtige Ei gebracht waarvoor ik je duizendmaal dank. De miniatuurgroep is prachtig en de portretjes schitterend".

Dit was een van de schaarse positieve boodschappen in die tijd van de Tsarina aan haar echtgenoot. Ze was toen al bijna helemaal onder de invloed van Rasputin en schreef dwingende brieven aan Nicholas waarin ze hem opdroeg de ene Minister van Staat na de andere te ontslaan. Meestal deed Nicholas dat ook, maar Alexandra's adviezen waren desastreus voor de Tsaar en de Russische zaak. Het was een wijdverbreid gerucht dat Rasputin de minnaar was van Alexandra en dat zij een bondgenootschap zou vormen met Duitse spionnen en daarmee haar geadopteerde vaderland verraadde. Niets van deze geruchten was echter waar. Binnen een paar maanden zou het lijk van de vermoorde Rasputin uit de bevroren wateren van de Neva worden gehaald en de Tsarina zou wegdrijven in een mistige wereld van zorgen en verdriet, samen met haar echtgenoot en hun vijf kinderen.

Het Steel Military Egg is altijd in Rusland gebleven en bevindt zich sinds 1927 in het Armoury Museum van het Kremlin in Moskou.

Steel Military Egg polished

volgendeVolgend Ei

Previous EggVorig Ei

Pagina gewijzigd: April 30, 2016