1902 Empire Nephrite Egg
1902 Empire Nefriet Ei

Gift Nicholas II aan Maria Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Ei is vermist

Het 1902 Empire Nephrite Egg, ook bekend als Alexander III Medallion Egg, is helaas een van de verdwenen eieren.

Waarschijnlijk is het Ei gemaakt van Nefriet met een gouden basis, gedecoreerd met twee diamanten, en bevatte portretjes van de overleden Tsaar, Alexander III.

Achtergrond Informatie

Mogelijk is de surprise uit dit Ei in 1935 in Londen tentoongesteld. De catalogus spreekt van een "Miniatuur door Zehngraf, in een nefriet lijstje. Uitgeleend door HKH Groothertogin Xenia van Rusland". Helaas is hiervan geen afbeelding.

Updates 2004 - 2018

Een 2004 publicatie in het Russisch en Engels: The 1902 Empire Nephrite Easter Egg by Fabergé, samengesteld door Alexander von Solodkoff, suggereerde dat het vermiste Ei zou kunnen zijn gevonden. De meerderheid van Fabergé scholars accepteert deze theorie niet.

Door een ontdekking, bekendgemaakt in mei 2015 door de Russische onderzoekster Tatiana Muntian, van een beschrijving van een ei op een lijst die was samengesteld door personeel van Keizerin Weduwe Maria Feodorovna van haar persoonlijke bezittingen in het Gatchina Paleis in juli 1917, vlamde deze discussie weer op. Kan het zijn dat "Egg in gold mount on two columns from nephrite, inside portraits Grand Duchess Olga Alexandrovna and Prince P. A. Oldenburg" (Ei in goud gevat op twee nefrieten kolommen met daarin portretten van Groot Vorstin Olga Alexandrovna en Prins P.A. Oldenburg) daadwerkelijk een Keizerlijk Paasei is?

Het team dat onderzoek doet naar het ei denkt van wel. Zij schreven er een boek over: Fabergé: The Imperial "Empire" Egg of 1902, 2017 (Fabergé Tatiana F., et al).

Maar wederom, de meningen zijn verdeeld. Zonder twijfel, wordt vervolgd!

---

Dat de Keizerin Weduwe van eitjes hield kunnen we zien op onderstaande foto. De foto is gemaakt tussen 1914 en 1916 en duidelijk zijn links op haar bureau verschillende (niet Keizerlijke) eieren te zien.

desk
De Keizerin Weduwe aan haar bureau - Foto 1914-1916 - Bron: GARF

 

aw juni 2018


next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: June 14, 2018