1901 Flower Basket Egg
1901 Bloemenmandje Ei

Gift Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: Koningin Elizabeth II, Engeland
Hoogte: 23 cm

1901 Flower Basket Egg

Flower Basket Egg Detail Flower Basket Egg D detail

Het 1901 Flower Basket Egg, ook bekend als Basket of Wild Flowers Egg, is gemaakt van zilver, gedeeltelijk verguld, helder oesterkleurig, en later donkerblauw emaille, rozetgeslepen diamanten, groengoud en helder veelkleurig emaille voor de bloemen in het boeket.

In de vorm van een mandje bloemen, is dit zilveren Ei bedekt met schitterend oesterkleurig emaille, dat is gedecoreerd met een soort traliewerk van diamanten. De datum, 1901, is gezet met rozetgeslepen diamanten. De voet van het Ei is nu donderblauw emaille, ook gedecoreerd met dezelfde diamanten. Een schitterende compositie van wilde bloemen is gemaakt op mos van groengouden draadjes. De bloemen zijn gemaakt van goud en bedekt verschillende kleuren emaille. Het geheel is afgewerkt met een handvat en lintjes van goud, bezet weer met diamanten.

De voet van dit ei is waarschijnlijk na de Russische Revolutie gerestaureerd en vanaf die tijd donkerblauw. Daarvoor was het voetje dezelfde kleur als de rest van het Ei. Niet bekend is of dit Ei een surprise had en wat dat dan geweest kan zijn. Op de oorspronkelijke nota is sprake van "parels" en die zijn in het Ei zelf niet verwerkt. Misschien dat de surprise iets met parels is geweest?!

Flower Basket Egg detail backside

Achtergronden bij dit Ei

In 1933 is het Basket of Flowers Egg verkocht door het Antikvariat aan een niet nader omschreven koper, waarschijnlijk Emanuel Snowman van Wartski, óf Michel Norman van de Australian Pearl Company. In 1933 waarschijnlijk kado gegeven aan Koningin Mary, Verenigd Koninkrijk. Sinds 1953 door overerving eigendom van Koningin Elizabeth II, Engeland.

Voor een vergrootbare (zoom) afbeelding van dit Ei, zie de the Royal Collection: https://www.royalcollection.org.uk/collection/40098/basket-of-flowers-egg

next 1902 Von Dervis Fabergé tentoonstelling in Sint Petersburg

next egg Volgend Ei

Previous Egg Vorig Ei

 

page updated: January 10, 2019