1914 Mosaic Egg
1914 Mozaïek Ei

Gift van Nicholas II aan Alexandra Feodorovna
Gemaakt in Sint Petersburg
Eigenaar: HM Koningin Elizabeth II, Engeland
Hoogte: 9,5 cm (hoogte miniatuur: 7,9 cm)

Mosaic Egg

Het wondermooie Mosaic Egg is gemaakt van geel goud, platina, briljanten, rozetgeslepen diamanten, robijnen, smaragden, topazen, saffieren, parels, maansteen en wit en roze emaille. De surprise, van goud, parels, rozetgeslepen diamanten, groene granaat, en roze, groen en sepia kleurig emaille.

Dit Ei bestaat uit een systeem van een gouden en platina netwerk waarop diamanten en edelstenen gemonteerd zijn in bloemenpatronen. Het Ei is verdeeld in vijf ovale paneeltjes met diamanten op de raakvlakken. Onderop het Ei een maansteen met daaronder de initialen van de Tsarina (AF) in Russische letters.

Mosaic Egg
Mosaic Egg detail back

De surprise, verborgen in het ei en op zijn plaats gehouden door twee gouden clipjes, bestaat uit een ovalen paneeltje op een voetstukje met een als vaas gevormd pootje, beide uitbundig versierd met diamanten en parels. Op het ovale paneeltje zijn aan de ene kant de vijf profielen van de keizerlijke kinderen geschilderd in sepia grisaille emaille; op de andere kant is een boeket bloemen in bleek sepia geëmailleerd tegen een licht groene achtergrond,  waaromheen de namen van de vijf kinderen en het jaartal "1914".

Mosaic Egg Detail Mosaic Egg Detail 2

En om een idee te krijgen van hoe groot het Ei is:

Caroline de Guitaut showing the Mosaic Egg
Caroline de Guitaut, curator van de Royal Collection, showt het Mosaic Ei. Zo is ook goed te zien dat het Ei gedeeltelijk doorzichtig is. (Met dank aan Mail Online)
Dazzling: The fabulous egg shows an incredible level of detail and artistry

Achtergronden bij dit Ei

We weten nu dat Alma Theresia Pihl, die verantwoordelijk was voor het Winter Egg, ook het bloemmotief heeft ontworpen voor dit Ei. Alma was de dochter van een van Fabergé's werkmeesters, Oscar Pihl. Alma heeft de turbulente tijden die voor haar lagen overleefd en is in 1976 op 88-jarige leeftijd overleden.

In zekere zin eindigt hier het verhaal van de Fabergé Imperial Easter Eggs. Binnen een paar maanden zou de Eerste Wereld oorlog beginnen en daarmee zou een einde komen aan een tijdperk van privileges en luxe die zo duidelijk gereflecteerd wordt in Fabergé's meesterwerken. De Firma zou nog Tsar Imperial Paaseieren voor zeker twee jaar maken, maar de kosten van de oorlog betekenden poverheid voor Rusland, de Tsar en Fabergé. De oorlog zou velen van zijn ambachtsmannen tot de wapenen roepen en binnen korte tijd zou het bedrijf alleen nog nuttige dingen maken ten behoeve van de oorlog.

Dit was de laatste Paasgeschenk dat voor de Tsaar door Fabergé gemaakt is, zonder de beperkingen die de bedreigende buitenwereld later zou opleggen. Het lijkt passend dat het zoiets moois en origineels is geworden als het Mozaic Egg.

In 1933 is het Mosaic Egg door het Antikvariat verkocht aan een niet nader omschreven koper. In 1934 verkocht door Cameo Corner, Londen, aan Koning George V en Koningin Mary. Vanaf 1953 door overerving eigendom van Koningin Elizabeth II.

Mosaic Egg small

Voor meer info zie de Engelse versie van deze pagina!

swf-movie
Bekijk dit Ei op YouTube

volgendeVolgend Ei

Previous EggVorig Ei

 

 

Pagina gewijzigd: May 31, 2016